16 days against gender based violence

#16Days – campagne tegen geweld tegen vrouwen

“Geweld tegen vrouwen is misschien wel de meest beschamende vorm van schending van mensenrechten. Het kent geen geografische of culturele grenzen, het komt in alle rangen en standen voor. Zo lang het blijft bestaan, kunnen we niet zeggen werkelijk vooruitgang te boeken richting gelijkheid, ontwikkeling en vrede.” – Kofi Annan

25 november is de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. Deze dag is ook het startsein van “16 days of activism against gender-based violence” – een 16-daagse campagne in het teken van gender-geweld. De campagne loopt tot 10 december, de Internationale Dag van de Rechten van de Mens.

The Hunger Project staat voor gelijke kansen voor vrouwen en mannen en zet zich actief in tegen gender-geweld. Dat is in al onze programma´s verweven – van vrouwelijk leiderschapstrainingen in India en Bangladesh tot Vision, Commitment & Action workshops in Benin.

Safe Schools for Girls programma in Bangladesh

Dit jaar staat de 16-daagse campagne in het teken van onderwijs. Bijna 250 miljoen kinderen hebben elke dag te maken met geweld op weg naar school, of op school zelf, waardoor veilig naar school gaan lastig kan zijn. En dat terwijl onderwijs enorm belangrijk is. Daarom heeft The Hunger Project in Bangladesh Safe Schools for Girls opgezet. Dit project verbetert de kwaliteit van onderwijs voor meisjes, zodat zij vaker naar school gaan en minder snel stoppen. Veiligheid op de school zelf, en op weg daarnaartoe, speelt daarbij een belangrijke rol.

Lerares Zaida
Zaïda is lerares op zo’n Safe School voor Girls: “Meisjes moeten zich op school veilig kunnen voelen. En veiligheid komt vanuit verschillende kanten. Zo ligt op de school-wc’s maandverband voor de meisjes. En we introduceerden een ideeënbus, waarin leerlingen hun ideeën kunnen delen om de school veiliger te maken. Maar nog belangrijker: verschillende meisjes hebben het dorp getekend en daarin de plekken aangegeven waar ze worden lastiggevallen door jongens. Op deze plekken staan nu vrijwilligers, die hierop toe zien. Onze meisjes lopen nu weer met een gerust hart naar school!”

POWER – Vrouwelijk leiderschap tegen geweld

Ook via het POWER programma in India en Bangladesh zet The Hunger Project zich actief in tegen geweld tegen vrouwen. POWER (Political Participation of Women for Equal Rights), dat gefinancierd wordt door het Ministerie van Buitenlandse Zaken, betrekt vrouwen actief in de lokale politiek. Door leiderschapskwaliteiten van vrouwen te versterken kunnen ze effectieve maatregelen nemen om de veiligheid in hun dorp te vergroten, en zo geweld tegengaan. POWER heeft een groot bereik – zo’n 2.750 gekozen dorpsleden werken via het programma samen en met gerichte campagnes worden bijna een miljoen mensen geïnformeerd.

Her Choice: in actie tegen kindhuwelijken 

Een andere vorm van geweld tegen meisjes en vrouwen zijn kindhuwelijken. Wereldwijd trouwen elke dag 39.000 meisjes jonger dan achttien, met alle gevolgen van dien. Deze meisjes lopen allerlei risico’s – door hun jonge leeftijd hebben ze een groter risico om tijdens de bevalling te sterven, maar ook de kans op infectieziekten als hiv/aids is hoger. En vaak zijn ze slachtoffer van huiselijk geweld. The Hunger Project is trotse partner van de Her Choice alliantie en komt in actie tegen kindhuwelijken. Om zo samen de vicieuze cirkel stoppen, zodat deze meisjes uit kunnen groeien tot krachtige vrouwen die hun mannetje kunnen staan in de strijd tegen honger. Lees meer over kindhuwelijken.