Zelfredzaamheid in Malawi

In Malawi werd vorige week flink feest gevierd want epicentrum Champiti én Ligowe zijn allebei zelfredzaam geworden! De epicentra stellen zelf vast welke indicatoren voor hen essentieel zijn voor zelfredzaamheid. Zo geven zij hun eigen drempeltoets vorm. En Champiti en Ligowe hebben nu hun eigen gestelde doelen behaald.

We werken er al jaren naar toe: zelfredzaamheid. In 118 clusters (epicentra) van dorpen op het diepe platteland, in acht landen in Afrika werkt The Hunger Project via de epicentrumstrategie aan het einde van honger en armoede. In juni vierden de allereerste zelfredzame epicentra in Ghana al feest en nu dus in Champiti en Ligowe in Malawi. Ook is epicentrum Kiruhura in Oeganda nu zelfredzaam, zij hebben binnenkort de officiële viering. En tot slot zijn de eerste drie epicentra in Benin bijna zelfredzaam: Kissamey, Avlamé en Beterou zetten de laatste puntjes op de i zodat ook zij binnenkort zelfredzaamheid kunnen vieren.

Essentieel voor zelfredzaamheid is officiële erkenning van het epicentrum en landrechten voor het epicentrumgebouw. Zo kunnen ze als zelfstandige organisatie functioneren. En daarnaast moet een epicentrum minstens 80% scoren op een lijst van indicatoren voor zelfredzaamheid, verdeeld over acht doelen:

  1. De gemobiliseerde gemeenschap stelt zichzelf doelen en werkt daar actief naartoe
  2. Empowerment van vrouwen en meisjes
  3. Verbeterde toegang tot veilig water en sanitaire voorzieningen
  4. Verbeterde alfabetisering en onderwijs
  5. Minder honger en ondervoeding, vooral bij vrouwen en kinderen
  6. Verbeterde toegang tot en gebruik van gezondheidsvoorzieningen
  7. Minder huishoudens leven in armoede
  8. Boeren produceren meer en zijn weerbaarder tegen klimaatverandering

Åsa Skogström Feldt, CEO van The Hunger Project: “Dit is een voorbeeld van hoe een strategie triggert dat doelen en visies door de mensen zelf worden gezet en behaald. Zo wordt zelfredzaamheid echt iets waarin de gemeenschap zélf de regie voor verandering in handen heeft genomen.”

The Hunger Project is zo trots als een pauw dat de eerste twee epicentra in Malawi nu op eigen benen staan.

Lees meer over zelfredzaamheid
Lees meer over Malawi