Oeganda - Foto: Mille Allbon

The Hunger Project Oeganda start pilot microleasing

Boeren en kleine ondernemers in de epicentra hebben via microfinanciering al toegang tot kleine leningen, met name als werkkapitaal voor kleine bedrijfjes. Maar vaak is er ook behoefte aan investeringen in wat grotere productiemiddelen, waarvoor de financiën ontbreken.  Daarom is The Hunger Project Oeganda in twee epicentra een pilot gestart voor microleasing.

Microleasing is het leasen van bedrijfsmiddelen  aan mensen met een laag inkomen. In Kiboga en Kiruhura epicentrum werkt The Hunger Project Oeganda hiervoor samen met Swisscontract, een expert op het gebied van microkredieten en versterking van midden- en kleinbedrijf in ontwikkelingslanden. Microleasing lijkt op microfinanciering, maar dan gericht op producten. Net zoals bij microfinanciering, volgen deelnemers aan het microleasing programma workshops en trainingen over het ontwikkelen van eigen bedrijfjes, boekhouden, ondernemer- en leiderschap. In Kiboga en Kiruhura zijn soortgelijke  trainingen dit jaar begonnen.

Producten die deelnemers kunnen leasen zijn bijvoorbeeld melkkoeien, melkkannen, sproeiers, melkkoelers en maalmachines. In samenwerking met Swisscontract wordt het aanbod verder uitgebreid met zonnepanelen, water tanks, fietsen en brommers. Zoals bij lease-producten in Nederland blijven de bedrijfsmiddelen in eerste instantie eigendom van de lease-organisatie: de microkredietbank van het epicentrum.

Het terugbetalen van de lening is aangepast op het inkomen. Wanneer de deelnemers de volledig lening hebben afbetaald, worden zij de eigenaar van de bedrijfsmiddelen. Het uiteindelijke doel is om de inkomstenbron van de huishoudens van de epicentraleden meer divers te maken.