We zijn jarig, vier je mee?

Op 1 december 1980 zag Stichting The Hunger Project Nederland het licht. Met als doel om chronische honger de wereld uit te helpen. We werden nog wel eens weggezet als dromers. Of werden er om uitgelachen. Want het einde van honger leek de meesten een onhaalbaar ideaal.

Nu, 35 jaar later, staat de wereld er zoveel beter voor dan toen. Het aantal mensen met honger is spectaculair gedaald; het einde van honger is in zicht. De wereldwijde gemeenschap, inclusief de leiders van de 193 VN-lidstaten, denken honger binnen één generatie de wereld uit kan zijn. En wij waren en zijn nog steeds voortrekkers. Als we ons best doen, zijn we over 15 jaar klaar.

Blog Evelijne

Blog Evelijne

"Deze week bestaat The Hunger Project Nederland 35 jaar. En een betere reden voor een feestje kan ik bijna niet bedenken. Want wat hebben we in die tijd met elkaar eigenlijk onwaarschijnlijk veel bereikt.." Lees de blog van Evelijne

Investeer je verjaardag

Investeer je verjaardag

Ben je binnenkort ook jarig en wil je echt een verschil maken? Investeer dan je verjaardag en vraag je familie, vrienden en collega’s in plaats van cadeaus om een bijdrage voor The Hunger Project. Kom in actie!

Helden

Helden

Voor veel mensen en bedrijven bestaat de betrokkenheid bij The Hunger Project uit meer dan financieel investeren. Zij doen mee aan evenementen, zetten zelf acties op of zetten zich in als vrijwilliger. Lees hier meer over onze helden

35 jaar The Hunger Project: onze geschiedenis

The Hunger Project is opgericht als strategische organisatie en heeft zichzelf gedurende de jaren telkens opnieuw uitgevonden – om zo het hoofd te kunnen bieden aan alle uitdagingen op weg naar het einde van honger. The Hunger Project ging telkens op onderzoek uit: hoe zit honger in elkaar en wat mist er – wat zou hét verschil kunnen maken?

1980 – 1989
1 december 1980 gaat The Hunger Project Nederland van start. Geïnspireerd door de Amerikaanse beweging bestaat het werk voornamelijk uit een wereldwijde bewustwordingscampagne over honger. Tientallen vrijwilligers voeren op straat gesprekken over het einde van honger en halen duizenden handtekeningen op.

1985 – 1987
The Hunger Project onderzoekt welke volgende stap nodig is, om écht een verschil te maken. Door bij te dragen aan het beëindigen van de hongersnood in Cambodja en Somalië, mee te werken aan Live Aid en door Africa Prize for Leadership for the Sustainable End of Hunger in het leven te roepen – om sterk leiderschap voor het einde van honger te stimuleren en ondersteunen.

1988 – 2000
Door heel Nederland (maar vooral Limburg) worden acties georganiseerd door actieve groepen vrijwilligers: voorlichting op scholen, inspiratiebijeenkomsten en evenementen rondom de bekendmaking van de Africa Prize for Leadership.

1987 – 2006
De eerste programmalanden worden opgericht. Waar gekeken wordt wat dáár mistte voor het einde van honger, en daar pionierende programma’s te ontwikkelen. Als eerste in Mexico en India, gevolgd door Bangladesh, Senegal, Ghana, Benin, Burkina Faso, Malawi, Oeganda, Ethiopië, Mozambique.

1990 – 2000
Al snel wordt duidelijk dat liefdadigheid en top-down benaderingen honger niet oplost. The Hunger Project pioniert met nieuwe grassroot benaderingen waarin mensen centraal staan. Zoals het African Woman Food Farmer Initiative gericht op vrouwelijke boeren. En een leiderschapsprogramma in India voor vrouwen en lokale democratie.

2003 – 2004
In Nederland wordt het salaris voor een manager gesponsord, en gaan groepen vrijwilligers op weg naar een meer professionele organisatie. Met een kantoor, een Comité van Aanbeveling en meer lijn in de activiteiten en organisatie.

2008
Een groep Nederlandse ondernemers gaat op reis naar Benin. Daar zijn zij zo onder de indruk, dat ze een businessplan ontwikkelen om een einde te maken aan honger in Benin. Investeerdersgroep Katakle is geboren. Inmiddels is de groep uitgegroeid tot circa zestig leden – zowel bedrijven als particulieren en stichtingen.

2004 – 2005
The Hunger Project voert een wereldwijde campagne om de wereld te overtuigen dat de Millenniumdoelen alleen gehaald kunnen worden met bottom-up, gender-focused strategieën. In het Millenniumdoelen-rapport wordt de epicentrumstrategie genoemd en geroemd.

2006 -2011
Ondertussen wordt hard gewerkt aan de interne organisatie. Het team breidt uit, we krijgen het CBF-keurmerk. Samen met vrijwilligers, investeerders en de wereldwijde organisatie ontwikkelen we het nieuwe strategische plan.

2011 – 2014
Door de grote inzet van vrijwilligers, sponsors en succesvolle fondsenwerving stijgen de inkomsten spectaculair en kunnen we een recordbedrag overmaken aan de programmalanden. Na jaren dromen worden we benificient van de Postcode Loterij en slepen we voor het eerst een paar knoeperds van overheidssubsidies binnen. We groeien uit ons jasje: we gaan op zoek naar een nieuw kantoor.

Tot slot: 2015 -2030

Bij het vaststellen van de Global Goals wordt het einde van honger door de hele wereld als haalbaar doel omarmd. Ondertekend door alle wereldleiders. En natuurlijk zat The Hunger Project op de voorste rij bij die cruciale sessie in de VN – namens alle maatschappelijke organisaties in de wereld. Omdat wij ondertussen niet alleen hebben uitgezocht dat, maar ook hoe dat doel gehaald kan worden: samen. Door mensen met honger niet als sneue slachtoffers te zien, maar ze zelf de regie te geven over hun eigen ontwikkeling. Op naar het einde van de honger, in 2030! En dan heffen wij onszelf met liefde op…

Het einde van honger is in zicht

Het aantal mensen met honger daalde spectaculair in de afgelopen jaren, maar nog steeds leven op dit moment 795 miljoen mensen met honger. Als we er samen de schouders onder zetten, hoeft in 2030 helemaal niemand meer honger te hebben.

Een einde aan honger is mogelijk door mensen centraal te zetten. Want als mensen durven dromen, en kansen krijgen, kunnen ze buitengewone resultaten boeken. Zoals het einde van honger.

Samen kunnen we een einde aan honger maken. Doe je mee?