Benin

Ons werk

The Hunger Project is sinds 1997 actief in Benin. Onder leiding van directeur Pascal Djohossou werkt The Hunger Project Benin hard aan haar ambities. Benin neemt een speciale plek in voor The Hunger Project Nederland. Het programma wordt grotendeels gefinancierd door The Hunger Project Nederland, onder andere met steun van de Nederlandse Postcode Loterij, de opbrengst van de jaarlijkse Run for The Hunger Project en Katakle: een investeerdersgroep met een honderdtal Nederlandse ondernemers en ondernemende stichtingen.

The Hunger Project Nederland, Katakle en The Hunger Project Benin ontwikkelden samen een ‘Business plan 2011-2018’. De ambitie is om een kantelpunt te veroorzaken in Benin, door er voor te zorgen dat een ‘kritische massa’ mensen vrij is van honger en armoede, en een florerende toekomst ziet. Waardoor de rest van het land hun voorbeeld volgt.

The Hunger Project Benin werkt via de epicentrumstrategie in 18 gebieden op het platteland, waar de gemeenschappen hun eigen honger en armoede kunnen beëindigen. In de epicentra werkt The Hunger Project aan ontwikkeling op alle fronten: gezondheidszorg, onderwijs, landbouw en voedselzekerheid, water en milieu, microfinanciering, ondernemerschap en gendergelijkheid.

Zelfredzaamheid

Het zijn bijzondere jaren voor Benin. In 2016 zijn de eerste drie epicentra nu écht zelfredzaam geworden: Avlamé, Kissamey en Bétérou. In 2017 volgde Zakpota. Zij werkten hier al jaren toe naar dit ultieme doel: ze werken zo goed met elkaar en met hun lokale overheid samen, dat ze voortaan zelf verder kunnen. Zonder honger en zonder armoede, maar vooral in staat om nieuwe uitdagingen samen aan te pakken: zelfredzaam. De komende jaren volgen nog veertien zelfredzame gebieden.

Resultaten Avlamé, Kissamey en Bétérou – zelfredzaamheid

Moringa

Sinds 2012 wordt de Moringacampagne (Three Moringa Tree Days) georganiseerd. Moringa wordt ook wel de ‘wonderboom’ genoemd vanwege de hoge voedingswaarde en talloze manieren waarop hij kan worden gebruikt. In drie dagen worden mensen in de epicentra en de omringende dorpen geïnformeerd over de voedingswaarde van de Moringaboom, volgen ze trainingen en kookdemonstraties over het gebruik van Moringabladeren in maaltijden en worden Moringabomen geplant.

Het thema van 2016 was ‘Moringa als voeding en voor jonge ondernemers’. Om de campagne van dit jaar extra mooi aan te kleden, werd in epicentrum Dekpo een grote praalwagen opgetuigd met Moringabladeren. Op de wagen zorgden muzikanten en dansers voor een heus Moringa-spektakel. Op het evenement kwamen zo’n 3.000 bezoekers af.

Moringa - Benin - 300x300

Pascal Djohossou, directeur van The Hunger Project Benin: “Er is nu een enorme dynamiek rondom Moringa. Tijdens de eerste editie waren de organisaties die we benaderden nog terughoudend. Sceptisch. Daarom is het zo belangrijk dat we nu steun krijgen van de universiteit van Abomey-Calavi en de National Council for Nutrition. Hun wetenschappelijke ‘goedkeuring’ opende deuren, waardoor meer partners instapten.”

Lees meer over Moringa in Benin
Resultaten en hoogtepunten 2017
  • Bijna 10.000 vrouwen en mannen deden mee aan de ruim 520 Vision, Commitment & Action workshops.
  • The Hunger Project Benin trainde in 2017 bijna 200 animators op om op financieel gebied advies te geven. Maar liefst 82 trainingen over financiële diensten werden georganiseerd. Hier deden meer dan 4.700 mensen aan mee, waarvan 3.700 vrouwen.
  • Voorlichting over hiv/aids en gendergelijkheid is een belangrijk deel van het programma in Benin. Met maar liefst 224 workshops en 5.200 deelnemers, waren dit zeer goed bezochte bijeenkomsten.
  • Via het voedselzekerheidsprogramma geeft The Hunger Project trainingen over slimme, vernieuwde, landbouwtechnieken. In 2017 leidden we maar liefst 532 animators op om boeren de vaardigheden te leren die nodig zijn voor het veranderende klimaat.
  • Naast de trainingen werden 42 kook-demonstraties georganiseerd, waarbij gerechten met Moringa de hoofdrol speelden.

Olivier Aikpé, epicentrum Avlamé “Ik ben de voorzitter van het jongerenprogramma en lid van het milieu-comité. We zijn hier echt klaar om nieuwe uitdagingen aan te gaan. We organiseren binnenkort bijvoorbeeld ICT-trainingen voor de jongeren uit de buurt. We zullen jullie laten zien dat we in staat zijn het zelf te doen.”

Her Choice

Via het “Her Choice”-programma werken we samen met Stichting Kinderpostzegels, ICDI, De UvA en met steun van de Nederlandse overheid aan het tegengaan van kindhuwelijken. Benin is een van de 6 landen waar het Her Choice programma loopt. The Hunger Project steunt meisjes. Om uit meisjes te halen wat er in zit. Om ze uit te laten groeien tot machtige leiders die een nieuwe toekomst bieden aan hun gezinnen, gemeenschappen, hun landen en onze wereld. In alle programma’s van The Hunger Project staan gelijke rechten en kansen voor meisjes en vrouwen centraal. Op verschillende manieren zetten wij ons in om de vicieuze cirkel te doorbreken.

Gefaciliteerd door de The Hunger Project Benin is een theatergroep met professionele acteurs de epicentra langsgegaan met een toneelstuk over kindhuwelijken. Het toneelstuk sloeg zo goed aan dat zelfs de Amerikaanse ambassade de acteurs uitnodigde het stuk bij hen op te voeren. USAID heeft inmiddels laten weten dat ze dit theaterproject willen ondersteunen en uitbreiden. Lees meer over kindhuwelijken

Evaluatie van de epicentrumstrategie in Bétérou

Het Afrika Studiecentrum uit Leiden onderzocht ons werk in epicentrum Bétérou in Benin, met de voor ons nieuwe en innovatieve onderzoeksmethode PADev (Participatory assessment of development). Met als voornaamste doel om te leren: hoe doen onze programma’s het en wat kan er beter? De studie toont aan dat de basis van de epicentrumstrategie relevant is. Vooral op het gebied van voedselzekerheid, gezondheid en de positie van vrouwen zijn er goede resultaten. En de capaciteit van mensen om zelf hun gemeenschap te ontwikkelen – en het vertrouwen dat zij dit kunnen – zijn toegenomen. Maar het programma in Bétérou heeft niet overal uitgepakt zoals we hadden gehoopt. Zo is het effect van de activiteiten het grootst in dorpen vlak bij het epicentrumgebouw, maar neemt dit effect verder weg af. Ook werken we vooral met de actieve bevolking, maar bereikt onze strategie de allerarmsten niet. Verder stelt de studie kritische vragen over de animators in epicentra, over de Vision, Commitment and Action-workshops en de kracht van de leiderschapscomités. Het onderzoek geeft ons munitie om het in de toekomst nog beter te doen. Een aantal verbeterpunten is al opgepakt. Zo experimenteren we in Benin met diensten verder van het epicentrumgebouw. En voor de allerarmsten kunnen we lobbyen bij de overheid voor sociale vangnetten. The Hunger Project is erg enthousiast over de PADev-methode, als aanvulling op de grootschalige enquêtes die we zelf in de dorpen uitvoeren. Omdat we de uitkomsten niet kunnen generaliseren naar heel Bétérou, laat staan naar heel Benin, overwegen we om meer van dit soort studies uit te voeren. Zodat we de resultaten op meerdere plekken kunnen vergelijken.