Foto: Millie Allbon
Oeganda - Millie Albon - 300x300

Oeganda werkt aan duurzame leefomstandigheden

The Hunger Project werkt sinds 1999 in Oeganda en sinds die tijd zijn er 11 epicentra opgezet. Zeven van die epicentra zitten ondertussen in de laatste fase naar zelfredzaamheid. The Hunger Project heeft in Oeganda ruim 287.000 mensen bereikt en in hun kracht gezet om hun honger te beëindigen. 

Oeganda_vrouw_300x300
Duurzame leefomgeving creëren

In de epicentra van Oeganda staat het creëren van duurzame leefomstandigheden centraal. Zo gebruiken de bewoners van de dorpen rondom de epicentra kleiovens en ovens die werken op duurzame energie. Daardoor hebben ze gemiddeld 60 procent minder hout nodig. Vrouwen besparen zo veel tijd, die ze normaal gesproken kwijt waren aan hout sprokkelen. Die tijd kunnen ze nu investeren in activiteiten die leiden tot meer inkomsten. En ook het milieu wordt hiermee gespaard.

Aanboren van partnerschappen

The Hunger Project Oeganda heeft succesvol enkele langdurige partnerschappen gesloten. Samen met Catholic Relief Services (CRS) pakken ze gedurende vier jaar in Kiboga Epicentrum ziektes aan het voornaamste gewas, Cassave, aan. The Hunger Project werkt samen met AFFORD aan het verspreiden van malarianetten in Mpigi Epicentrum. Ook worden in omringende dorpen trainingen gegeven om malariamedicijnen uit te schrijven.

Het programma van Kiboga wordt financieel ondersteund door De Koornzaayer Foundation, Stichting Wees en kans en Sological Foundation.

Her Choice

Via het “Her Choice”-programma werken we de komende vijf jaar samen met Stichting Kinderpostzegels, ICDI, De UvA en met steun van de Nederlandse overheid aan het tegengaan van kindhuwelijken. Oeganda is een van de 6 landen waar het Her Choice programma loopt. The Hunger Project steunt meisjes. Om uit meisjes te halen wat er in zit. Om ze uit te laten groeien tot machtige leiders die een nieuwe toekomst bieden aan hun gezinnen, gemeenschappen, hun landen en onze wereld. In alle programma’s van The Hunger Project staan gelijke rechten en kansen voor meisjes en vrouwen centraal. Op verschillende manieren zetten wij ons in om de vicieuze cirkel te doorbreken.In zes epicentra in Oeganda zijn toneelgroepen opgericht. Die verzorgen optredens met dans,zang en korte scènes over kindhuwelijken, in de epicentra, scholen en buurgemeentes. Ook reisde Daisy Owomugasho, directeur van The Hunger Project Oeganda, naar Bangladesh om te leren van de jarenlange ervaringen rond het tegengaan van kindhuwelijken Lees meer over kindhuwelijken

Moringa, ‘de wonderboom’

Dankzij een extra financiering van de Nationale Postcode Loterij kan The Hunger Project het Moringaprogramma de komende jaren opschalen naar Ethiopië, Oeganda en Malawi. Zo kan The Hunger Project een miljoen mensen voorlichten over de kracht van Moringa en de noodzaak van goede voeding. En kunnen 110.000 mensen in Ethiopië, Oeganda en Malawi optimaal gebruik maken van Moringa en zo een stevige nieuwe stap zetten in hun strijd tegen ondervoeding. Lees meer over Moringa

OegandaLand

Ongeveer 80% van de 35,6 miljoen inwoners van Oeganda werkt in de landbouw. De grond in Oeganda is vruchtbaar, er valt genoeg regen en het land is gezegend met natuurlijk hulpbronnen. Deze factoren dragen bij aan een redelijk stabiele economie. Toch heeft 40% van de bevolking te weinig toegang tot schoon water en leeft ruim een derde in armoede. Geweld tegen vrouwen komt nog steeds veel voor in Oeganda wat onder meer leidt tot een groeiend aantal hiv/ aids besmettingen.

Resultaten 2015
  • Meer dan 14.000 vrouwen en mannen volgden Vision Action & Commitment (VCA) workshops. Ook volgden 7887 vrouwen en 2294 mannen het Women Empowerment Program, WEP.
  • In 2015 bezochten 3421 vrouwen de gezondheidsklinieken voor een zwangerschapscontrole. En daarnaast werden in de klinieken 741 baby’s geboren
  • De voedselbanken zaten in 2015 goed vol, ruim 44.000 kilogram voedsel werd toegevoegd en opgeslagen in de voedselbanken. .
  • In 2015 volgden 3241 vrouwen en mannen een alfabetiseringscursus

Foto’s: Millie Albon

Lees meer over Oeganda

NGO aid map Oeganda
NGO aid map OegandaBekijk de kaart
Blijf op de hoogte
Blijf op de hoogteMeld je aan voor de nieuwsbrief

“Nu deel ik mijn verhaal met lotgenoten, geef trainingen over hiv-preventie aan jongeren en moedig mensen met hiv/aids om positief in het leven te staan. Want mij heeft dat ook geholpen.”

Lady Madinah uit OegandaLees haar verhaal