Senegal - Ndereppe - Johannes Odé - 300x300 56
Ndeye Kane - Senegal - Ndereppe - Johannes Odé - 300x300 3

Kinderen naar de kleuterschool in Senegal

Senegal is het eerste Afrikaanse land waar The Hunger Project haar activiteiten startte. Sinds 1991 zijn tien epicentra opgezet met de lokale bevolking op weg naar het einde van de honger en armoede. Met deze epicentra heeft The Hunger Project 232.017 mensen weten te bereiken in 232 verschillende dorpen.

Senegal - Ndereppe - Johannes Odé - 300x300 5De focus van The Hunger Project Senegal ligt op het verbeteren van voedselzekerheid en onderwijs voor zowel kinderen als volwassenen. Daarnaast streeft The Hunger Project Senegal naar formele erkenning van alle epicentra in Senegal om haar invloed uit te kunnen breiden en mee te kunnen beslissen over lokaal beleid. Ook duurzame leefomstandigheden staan hoog op de agenda. Van de tien epicentra zijn er drie onafhankelijk en vijf zitten in de laatste fase voor zelfredzaamheid.

Land

Het West-Afrikaanse Senegal is een van de meest stabiele democratieën in Afrika. Het land is na haar onafhankelijkheid van Frankrijk in 1960 succesvol gebleken in politieke participatie en vreedzaam leiderschap. Toch is Senegal arm en kent het een hoge werkloosheid. Het land telt ongeveer 15,1 miljoen inwoners. Voedsel, onderwijs en schoon drinkwater is nog niet vanzelfsprekend voor iedereen. De economie draait voornamelijk op landbouw. The Hunger Project zet zich in voor de kleine boeren, zodat zij voor het voedselaanbod kunnen zorgen.

Voedselzekerheid vergroten

The Hunger Project ondersteunt boeren met trainingen en materialen om hun voedselproductie te vergroten, en stimuleert hen meer verschillende gewassen te produceren. Tijdens de recente voedselcrisis bleek de opgebouwde voedselbank te voldoen om te overleven.

“Sinds de start in 2006 ben ik lid van de graanbank in Ndereppe. Het lidmaatschap heeft mij geholpen om mijn gezin van voldoende eten te voorzien.”

Cheikh Diouf uit Ndié, SenegalLees zijn verhaal
Zelfredzaamheid in epicentrum Ndereppe

Epicentrum Ndereppe is het eerste epicentrum in Senegal dat nu op eigen benen staat. Met een score van 91.76 heeft het epicentrum al haar zelfgestelde doelen gehaald. In deze laatste fase van de epicentrumstrategie bereidde het dorp zich voor op het vertrek van The Hunger Project. Mbaye Ndiaye is voorzitter van het epicentrumcomité en ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet.“We zijn ons er goed bewust van dat we nu op eigen benen moeten staan. Daarom vragen we bij alle activiteiten in het epicentrum een bijdrage voor de lopende kosten en het onderhoud van het gebouw. Dus iedereen – van de kapper tot de winkelbeheerder, van de graanbank tot de rurale bank – draagt daar maandelijks aan bij. Zo houden de ondernemers het epicentrumgebouw financieel draaiende.” Lees meer over epicentrum Ndereppe

“Gezonde en goede voeding is belangrijk voor je kind! Een kind jonger dan zes maanden heeft alleen borstvoeding nodig, dat is het gezondste wat er is”.

Marie Cecile Diam, Ndereppe, SenegalLees haar verhaal
Resultaten 2016
  • De voedselbanken zaten in 2015 goed vol, meer dan 210.000 kilogram voedsel werd toegevoegd en opgeslagen in de voedselbanken.
  • Tijdens de Women Empowerment Program workshops werden in totaal 15.824 vrouwen en 2024 mannen getraind.
  • In 688 Vision, Commitment, Action workshops werden 16.027 mannen en vrouwen  getraind.
  • 9.078 vrouwen maakten tijdens hun zwangerschap gebruik van de klinieken in de epicentra. En daarnaast werden in de klinieken 1784 baby’s geboren.

Foto’s: Johannes Odé

Lees meer over Senegal

NGO aid map Senegal
NGO aid map SenegalBekijk de kaart
Epicentrum Ndereppe in Senegal
Epicentrum Ndereppe in SenegalLees het verhaal
Blijf op de hoogte
Blijf op de hoogteMeld je aan voor de nieuwsbrief