Internationale Meisjesdag sfeerbeeld

11 oktober: vier de kracht van meisjes wereldwijd op Internationale Meisjesdag

11 oktober is een bijzondere datum: het is Internationale Meisjesdag. We vieren de collectieve kracht en potentie van meisjes wereldwijd. In alle programma’s van The Hunger Project staan gelijke rechten en kansen voor meisjes centraal. Al in 2000 leidde The Hunger Project Bangladesh een samenwerkingsverband van organisaties om de eerste Nationale Meisjesdag in Bangladesh op poten te zetten. Dit groeide uit tot Internationale Meisjesdag, dat sinds 2012 een door de Verenigde Naties erkende dag is.

Van mondig naar machtig

Dit jaar is het thema ‘With her: a skilled workforce’ waarin onderwijs en training voor meisjes, om ze voor te bereiden op de arbeidsmarkt, centraal staat. Want ruim een kwart van de jonge generatie – waarvan het merendeel vrouw – is momenteel werkeloos en heeft geen opleiding.

Sterker nog: meer dan 90% van alle jonge mensen in ontwikkelingslanden, die de komende 10 jaar het werkveld betreden, zal in de informele sector terecht komen. En juist daar komt uitbuiting en mishandeling veel voor, aldus de Verenigde Naties. De beste manier om meisjes uit deze situatie te halen is toegang tot onderwijs, het voorkomen van kindhuwelijken en ze de kans geven om uit te groeien tot sterke vrouwen. Mondige meisjes worden machtige vrouwen in het werkveld. Met een eigen inkomen en een betere gezondheid tot gevolg.

(Tekst loopt door onder foto)

Internationale Meisjesdag

Waarom is Internationale Meisjesdag zo belangrijk?

Op 11 oktober wordt extra aandacht gevraagd voor de achtergestelde positie van meisjes en de diverse problemen waar zij mee worden geconfronteerd. Samen kunnen we de vicieuze cirkel van discriminatie en armoede stoppen. Zodat meisjes uiteindelijk uitgroeien tot krachtige vrouwen en zich in kunnen zetten voor het einde van de honger. In hun gemeenschap, maar ook wereldwijd.

The Hunger Project zet zich met diverse programma’s in voor het welzijn van meisjes wereldwijd. Zo is The Hunger Project trotse partner van de Her Choice alliantie die in actie komt tegen kindhuwelijken. Ook leren Indiase meisjes al op jonge leeftijd hoe zij hun stem kunnen laten gelden via het Girls Change Tracks programma. Lees hier meer over onze verschillende programma’s en thema’s en bekijk hieronder een video over de relatie tussen kindhuwelijken en honger.