Wist je dat 1 op de 3 mensen in de wereld geen toegang heeft tot veilig water? Juist nu zijn we in Nederland maar wat blij dat er schoon (drink)water uit de kraan komt – al dan niet om goed je handen mee te wassen. Op zondag 22 maart, Wereld Water Dag, vragen we aandacht voor die 2,2 miljard mensen voor wie dat niet geldt.

Beschik je als boer niet over een goede watervoorraad, zoals een watertank, dan heeft dat impact op het bewateren van je gewassen in tijden van droogte. En bij gebrek aan schoon drinkwater zoeken mensen hun toevlucht tot andere waterbronnen, waardoor ziektekiemen vaak vrij spel hebben. Soms is er wel een waterpomp beschikbaar, maar ligt die heel ver van het dorp.

Wist je bijvoorbeeld dat vrouwen op het platteland van Oeganda gemiddeld twee uur per dag kwijt zijn aan het halen van water? Water dat nodig is om te drinken, te koken, te wassen of het land te bewerken.

WASH

Ook in onze 13 programmalanden is toegang tot veilig, schoon water niet vanzelfsprekend. Daarom spelen lokale vrijwilligers in het WASH-programma een grote rol, dat staat voor WAter, Sanitaire voorzieningen en Hygiëne. Getrainde en actieve voorlopers uit de gemeenschappen zélf zetten zich in voor onder meer nieuwe waterpompen, duurzame irrigatiesystemen op het land en toegang tot schoon drinkwater voor hun dorpsgenoten. Maar zij geven ook workshops en delen kennis, bijvoorbeeld hoe je groenten goed moet wassen om ze bacterievrij te maken.

Watertekort aanpakken in India

Dat zijn leiders zoals Seema Saket uit India, die als voorzitter van de dorpsraad het watertekort in haar dorp aanpakt:

“Ik regel via de overheidsvoorzieningen waterpompen, zodat de vrouwen niet meer elke dag uren kwijt zijn aan het halen van water. En ik heb nog ambities genoeg, zoals een toilet in elk huishouden en het watertekort oplossen. Ik vraag mijn voorgangers om hulp en verzamel alle informatie die ik nodig heb. Niemand werd met alle kennis geboren, het is geen schande dat ik moet leren hoe het werkt. Maar geef me de tijd en ik kan alles.”

Seema SaketVoorzitter van de dorpsraad van Padkhuri, India

Maak het verschil

Het zijn juist die getrainde animators, die vrouwelijk leiders en die betrokken changemakers die in hun dorp het verschil kunnen maken. Ook in deze tijden waar het coronavirus om nieuwe manieren van kennisdeling vraagt. Elk land waar The Hunger Project actief is zoekt naar innovatieve manieren om dat belangrijke werk toch door te laten gaan, zonder dat onze collega’s de dorpen bezoeken. Zo gaf Badiul Majumdar, onze directeur in Bangladesh, op een Facebookpagina van THP Bangladesh (met 70.000 volgers!) samen met een expert een live-sessie om mensen bewust te maken van de pandemie.