5 facts over honger die je moet weten

Op 28 mei vieren we voor de 8e keer World Hunger Day. In 2011 is World Hunger Day uitgeroepen door The Hunger Project om aandacht te vragen voor de 821 miljoen mensen met chronische honger. Het thema is dit jaar Sustainability: met aandacht voor duurzame oplossingen voor honger en armoede en met inspiratie om zélf bij te dragen aan duurzame oplossingen.

5 facts over honger

  1. 821 miljoen mensen hebben honger

De afgelopen vijftig jaar halveerde het aantal mensen met honger – een enorme prestatie. Maar de afgelopen drie jaar kwam er een teleurstellende omslag in die dalende lijn. Daardoor zijn we nu terug op het punt van tien jaar geleden: 821 miljoen mensen hebben honger. Dat is 11% van de wereldbevolking, oftewel 1 op de 9 mensen. De meeste mensen met honger wonen op het platteland van Azië en Afrika. En ironisch genoeg zijn dat vaak kleinschalige boeren, dus juist degenen die dagelijks bezig zijn met het verbouwen van voedsel. En 60% van de mensen met honger is vrouw.

Die recente toename komt door conflicten, maar vooral door klimaatverandering. De steeds heftiger wordende periodes van droogte, onvoorspelbare regens, overstromingen en stormen hebben grote impact op kleinschalige boeren die voor hun inkomsten en eten volledig afhankelijk zijn van regen.

  1. Honger is niet altijd zichtbaar

Je kunt niet altijd zien wie ondervoed is. Mensen met honger kunnen er goed uitzien, of zelfs stevig. Want zelfs wanneer mensen voldoende calorieën binnenkrijgen om hun gevoel van honger te stillen, kunnen ze door slecht of eenzijdig eten toch een tekort hebben aan voedingsstoffen. Als je bijvoorbeeld dagelijks alleen witte rijst of casave eet, kom je heel wat vitamines en mineralen te kort en raak je ondervoed.

Deze ‘verborgen honger’ heeft grote consequenties: je weerstand neemt af en je wordt sneller ziek. Je wordt te dun of juist te dik. Je hebt minder energie en kunt minder goed leren en presteren. Ondervoede kinderen lopen een groei- en ontwikkelachterstand op, en dat werkt een leven lang door.

  1. Voedselhulp is geen oplossing voor chronische honger

Chronische honger is een structureel probleem: mensen eten dag in dag uit, jaar na jaar en generatie na generatie te weinig of te eenzijdig. Dat wordt niet veroorzaakt door een tijdelijke crisis, zoals een ramp of een conflict, en is dus ook niet op te lossen met voedselhulp. Het uitdelen van voedsel biedt weliswaar even verlichting, maar later is er weer honger. Chronische honger vraagt dan ook om duurzame oplossingen.

  1. Honger gaat over meer dan voedsel alleen

Naast klimaatverandering en de beschikbaarheid van voedsel spelen meer oorzaken een rol bij honger. We kunnen niet definitief en duurzaam een einde aan honger en armoede maken zonder ook te werken aan ongelijkheid. En aan gezondheid. Aan toegang tot schoon water. Aan vaccinaties. Aan meer inkomsten, weerbaarheid tegen klimaatverandering, gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Enzovoorts. Daarom pakken we al deze oorzaken aan. Geïntegreerd en tegelijkertijd. Op het platteland, en met een sterke focus op vrouwen.

  1. Het einde van honger gaat over mensen

De belangrijkste oplossing voor honger zijn de mensen met honger zélf. Door mensen te mobiliseren binnen hun eigen omgeving kunnen we flinke stappen zetten naar het einde van honger. Als vrouwen en mannen inzicht krijgen in hun eigen capaciteiten, kunnen zij zelf actie ondernemen om hun leven te verbeteren.

The Hunger Project kijkt naar wat er wél kan. En werkt toe naar zelfredzaamheid, met meer zeggenschap voor vrouwen en effectieve partnerschappen met lokale overheden. Dat zijn duurzame oplossingen. Want als mensen durven dromen, geloven dat het kan en kansen krijgen, kunnen ze buitengewone resultaten boeken. Zoals het einde van honger.

Draag bij aan een duurzaam einde van honger

Het einde van honger vraagt om duurzame oplossingen. Maar duurzaamheid betekent verschillende dingen voor verschillende mensen. Wat betekent duurzaamheid voor jou? En hoe draag jij bij aan een duurzame wereld? Laat het weten met het hashtag #SustainabilityIs.

En wil je deze World Hunger Day bijdragen aan een duurzaam einde van honger? Vertel dan je vrienden, familie en kennissen over World Hunger Day, kijk op www.worldhungerday.org, deel onze boodschap op sociale media of doe een investering in het werk van The Hunger Project.

Fotografie: Reinier van Oorsouw