Chokwe als eerste epicentrum in Mozambique zelfredzaam

Er is weer reden tot feest: epicentrum Chokwe vierde onlangs als eerste epicentrum in Mozambique zelfredzaamheid! De afgelopen 14 jaar heeft iedereen in en rondom het epicentrum keihard gewerkt aan hun gezamenlijke doelen, die er allemaal aan bijdragen om honger in de gemeenschap tegen te gaan. Nu hebben 16.366 bewoners rondom Chokwe het vertrouwen èn de vaardigheden om de positieve ontwikkeling van hun epicentrum zelf voort te zetten.

De feestelijke dag in juni stond in het teken van vieren van behaalde successen, met trots terugblikken op resultaten en met vertrouwen vooruit kijken naar de toekomst. Voordat Chokwe op eigen kracht door kon gaan, moest op verschillende indicatoren aantoonbare successen zijn behaald. En dat is gelukt: Chokwe heeft hele goede cijfers behaald. Een greep uit de resultaten:

Vertrouwen in de toekomst

Een belangrijk element voor het behalen van zelfredzaamheid is het vertrouwen dat mensen hebben in de leiders van het epicentrum. Bij Chokwe is dit vertrouwen erg hoog: 87% gelooft dat de leiders in staat zijn om de problemen in het epicentrum aan te pakken. Dat is belangrijk voor de toekomst van het epicentrum. Want er zijn nog steeds stappen te zetten. Zelfredzaamheid is namelijk niet hetzelfde als zelfvoorzienend.

Zelfredzaam is niet zelfvoorzienend

In een zelfredzaam epicentrum is niet per se elke bestaande behoefte of vraag beantwoord, maar het gaat duidelijk beter met honger en armoede. Van armoedebestrijding tot empowerment van vrouwen en verbeterde voedselzekerheid: er is duidelijke vooruitgang. Maar het belangrijkste is dat de gemeenschap rondom Chokwe zelf, op basis van eigen capaciteit, het dorp leidt. En dat ze met elkaar nieuwe uitdagingen kunnen oppakken, ook bij woeste tegenwind – op weg naar het einde van honger en armoede voor iedereen.

The Hunger Project in Mozambique

In Afrika en dus ook Mozambique werkt The Hunger Project aan het bouwen van duurzame community-based programma’s met behulp van de epicentrumstrategie. Gedurende gemiddeld acht jaar pakt een epicentrum honger en armoede aan en beweegt het op weg naar duurzame zelfredzaamheid, op welk moment het in staat is om zijn eigen activiteiten te financieren en geen financiële investeringen meer nodig heeft van The Hunger Project. In Mozambique is The Hunger Project nu nog actief in 1 ander epicentrum: Zuza. De verwachting is dat Zuza in 2020 haar zelfredzaamheid behaalt.