World Breastfeeding Week 2019

Het is World Breastfeeding Week

Een gezond leven begint bij gezonde voeding. Maar niet altijd krijgen baby’s de voeding die ze nodig hebben. Zo is borstvoeding niet altijd vanzelfsprekend, door vooroordelen, traditionele gebruiken of gebrek aan informatie. Wist je bijvoorbeeld dat pasgeboren baby’s in delen van Malawi een kruidendrankje krijgen? En in Bangladesh water met honing? Terwijl borstvoeding de best mogelijke start geeft aan jonge baby’s en ondervoeding tegen gaat, zeker in gebieden waar ouders geen toegang hebben tot veilige alternatieven zoals kunstvoeding. Daarom stimuleert The Hunger Project borstvoeding, en vieren we wereldwijd tot 7 augustus World Breastfeeding Week. Het thema dit jaar: ‘Support breastfeeding for a healthier planet’.

In Nederland hebben kersverse moeders toegang tot voldoende informatie over en hulp bij borstvoeding. We krijgen advies van verloskundigen en de kraamhulp en als het nodig is staat er een lactatiedeskundige voor ons klaar. Van voedingsadvies voor de lacterende moeder tot comfortabele voedingskussens en het gebruik van een kolf: het is voorhanden. En naast borstvoeding hebben we ook toegang tot veilige kunstvoeding, schoon drinkwater en schone flesjes.

Niet de juiste voorlichting

In onze programmalanden is dat lang niet altijd het geval. Moeders krijgen niet de juiste voorlichting over borstvoeding of geen support bij het opgang brengen van de voeding. En er is niet altijd een veilig alternatief: er simpelweg geen geld voor poedermelk, het is überhaupt niet verkrijgbaar of er is geen veilig drinkwater.

Natuurlijke voedingsbron, waar je ook woont

Borstvoeding is een super voedzame, natuurlijke en goedkoopste bron van babyvoeding die beschikbaar is waar je ook woont. En wat je inkomen ook is. Daarom vinden wij het belangrijk om vrouwen en mannen in programmalanden voorlichting te geven over het belang van gezonde voeding en de voordelen van borstvoeding. Zeker in de eerste 1.000 dagen van het leven van een baby. Want borstvoeding is een belangrijke en effectieve voedingsbron om ondervoeding bij jonge baby’s tegen te gaan.

Wat doen we dan zoal?

Er heersen nogal wat misvattingen over borstvoeding, ook in onze programmalanden. Bijvoorbeeld in Bangladesh, waar de super voedzame eerste moedermelk na de geboorte, colostrum, wordt weggegooid. In plaats van deze juist zo belangrijke melk krijgen pasgeboren baby’s water met honing. Via 1.000 dagen bewustwordingsessies door heel Bangladesh krijgen zwangere vrouwen en kersverse moeders toegang tot de juiste informatie.

(Tekst gaat door onder kader)

Grace Chikowe uit Malawi

Grace Chikowe van The Hunger Project Malawi is een groot voorstander van practice what you preach. Tijdens haar laatste zwangerschap, en na de geboorte van haar zoontje, gebruikt ze zichzelf dan ook als voorbeeld in trainingen. Als zij naar de epicentra gaat om trainingen te geven over nutrition en 1.000-dagen, dan neemt ze haar zoontje mee. Om te laten zien dat ze hem volledig borstvoeding geeft.

Grace: “Het is zeker niet vanzelfsprekend dat een baby borstvoeding krijgt. In delen van Malawi is het gebruikelijk om een pasgeboren baby vast voedsel te geven of dawaele, een kruidendrank. En doordat een pasgeboren baby dit krijgt in plaats van borstvoeding, komt de melkproductie van de moeder niet op gang. Waardoor maar weinig baby’s in Malawi borstvoeding krijgen. Terwijl borstvoeding een baby de allerbeste start mogelijk kan geven.”

“Daarom laat ik moeders in de trainingen zien dat ik mijn zoontje borstvoeding geef, en dat dit het enige is dat hij nodig heeft. De moeders zien vervolgens het verschil tussen hun baby’s en mijn zoontje. Dat mijn zoontje groter in lengte is en er gezonder uitziet, trekt ze vaak over de streep.”

Kennis verspreidt zich als olievlek

In India trainen we vrouwelijk leiders in de dorpsraden, die er onder andere op toezien dat de Angawadi’s (consultatiebureaus) goed functioneren. En in onze epicentra in Afrika geven we kookdemonstraties met voedzame ingrediënten – om er zo voor te zorgen dat voedingsstoffen via moedermelk ook bij baby’s terecht komt. In de gezondheidsklinieken van de epicentra kunnen mensen terecht voor advies en hulp. Die nieuw verworven kennis verspreidt zich vervolgens als een olievlek, als getrainde vrijwilligers hun kennis weer delen in workshops en dorpsbijeenkomsten.

Workshops en goede zorg

Tienduizenden vrouwen in onze Afrikaanse epicentra volgden workshops, waarin gezondheidsprofessionals informatie deelden over voeding voor kinderen en moeder. Ook wordt daar het belang van goede pre- en postnatale zorg onder de aandacht gebracht. Om een beeld te geven: in negen van onze Afrikaanse programmalanden bevielen in totaal ruim 28.000 vrouwen veilig in een van de epicentrumklinieken en trainden we tot nu toe ruim 1.300 zorgprofessionals.

Weten wat we nog meer doen? Kijk op www.thebabyproject.nl en lees ook hoe jij bij kunt dragen aan moeder- en kindzorg in onze programmalanden.

Foto’s: Johannes Odé en The Hunger Project