In de afgelopen jaren halveerde het aantal mensen met honger in de wereld. Maar de afgelopen 3 jaar kwam er een teleurstellende omslag in die zo gestaag dalende lijn. Daardoor zijn we wereldwijd nu terug waar we 10 jaar geleden ook waren: er zijn nu 821 miljoen mensen op de wereld die dag in dag uit te weinig te eten hebben. Of eten dat niet voedzaam genoeg is. Dat is 1 op 9 – oftewel 11% van alle mensen. En dat terwijl er genoeg is voor iedereen. Dat zijn dus 821 miljoen mensen te veel.

Die recente toename komt allereerst door conflicten – 15% van alle mensen met honger leeft in een conflictgebied. De andere grote boosdoener is klimaatverandering. Want de steeds heftiger wordende periodes van droogte, onvoorspelbare regens, overstromingen en stormen hebben een hele grote impact op de 2.5 miljard kleinschalige boeren op deze wereld, die voor hun inkomsten en eten immers volledig afhankelijk zijn van regen. Zij blijven daarmee verreweg de grootste kwetsbare groep. En juist daarom werken wij dag in dag uit juist met hen samen aan het einde van de honger in hun eigen omgeving.

Afgelopen jaar deden we dat met succes in ruim 13.000 dorpen. Goed om te weten dus dat wij ons door deze nieuwe cijfers heus niet uit het veld laten slaan. Maar we zien ook dat er, om het einde van de honger ook echt te halen, wel wat meer dan een tandje bij zal moeten. Zoiets als een kast vol kunstgebitten. We smeden dan ook de komende weken weer volop nieuwe snode plannen om dat zo slim mogelijk voor elkaar te krijgen. Ik vertrouw er op dat we daarbij ook op u mogen blijven rekenen. Want we zijn er dan wel bijna, maar nog lang niet helemaal.

Evelijne BruningDragon & Driver of Change (& indien nodig directeur)