Rangalata Mohanta uit Odisha India

Op dinsdag 19 november praten we in de Utrechtse Metaal Kathedraal over de kracht van inclusie. Maar wat betekent die term inclusie precies? En wat heeft inclusie te maken met het werk van The Hunger Project? Rangalata Mohanta uit India is vice president van haar dorpsraad in de staat Odisha en geeft in een krachtig videoportret antwoord op die vragen. “Kennis heeft mij zoveel gesterkt en geleerd in mijn leven. Ik geloof erin dat ik met iedereen in het dorp samen moet werken.”

”In de kern gaat inclusie over wie waaraan mag meedoen, wie waarover mag meepraten en wie wat mag meebeslissen. En wie vooral niet“, aldus corporate antropoloog en keynote speaker op onze inspiratiesessie op 19 november Jitske Kramer. “En daarmee gaat inclusie over grenzen, leiderschap, macht, privileges, conflicten, verschillen en overeenkomsten. Het gaat over samenwerken met verschillen.”

Inclusie in India

Ook in het werk van The Hunger Project in India is inclusie – en het gebrek daaraan – aan de orde van de dag. Ongelijkheid zit diepgeworteld in de Indiase samenleving: een zoon is een bron van vreugde, een meisje een last. Hoewel er een vrouwenquotum is voor de dorpsraden, hebben deze vrouwelijke leiders in de praktijk niet veel te zeggen. Daarom traint The Hunger Project deze vrouwelijke leiders, onder meer in de deelstaat Odisha, een van de armste plattelandsgebieden van India. Het Nederlandse investeerdersnetwerk Odisha’s 100 ondersteunt dit belangrijke werk.

In actie tegen discriminatie

Dorpsraadslid Rangalata Mohanta uit Odisha laat ons zien hoe zij er in haar dorp voor zorgt dat iedereen mee doet. Dat vooroordelen en discriminatie geen plek hebben in haar gemeenschap. Toen vrouwen uit haar dorp de Angawadi (gemeentecrèche) sloten omdat een medewerkster hiv-besmet raakte, kwam zij in actie.

Rangalata: “De Angawadi is de levenslijn van ieder dorp. Als die dicht gaat, verliezen kinderen een plek om te leren en zwangere vrouwen lopen goede zorg mis. Uit de training van The Hunger Project had ik veel informatie gekregen over hiv en aids en ik heb er veel over gelezen. Dus sprak ik veel vrouwen uit mijn dorp erop aan, maar ze bleven angstig….” Maar Rangalata gaf niet op. Bekijk in deze video het resultaat van haar doorzettingsvermogen. 

Meer weten over het werk van The Hunger Project in India?

Bekijk eens onze foto-essays of video’s. Of bezoek eens een van onze bijeenkomsten, bijvoorbeeld op 19 november in Utrecht.