Moeder met kind op rug_Mexico 2014
Anima Khatun uit Bangladesh

Zondag 12 mei is het Moederdag en zetten we moeders in het zonnetje. Terecht, want mamma mia: moeders zijn super bijzonder. En belangrijk. Ze zetten nieuw leven op deze wereld. En de eerste negen maanden is de moeder in spé de enige voedingsbron van haar baby. En als ze borstvoeding geeft, is dat zelfs langer zo. Door zichzelf goed te voeden, voedt ze haar baby. Gezonde baby’s beginnen dan ook bij gezonde moeders.

Nog niet overal krijgen baby’s en hun moeders kans op een goede, gezonde start. Daarom ondersteunt The Hunger Project moeders en hun kroost wereldwijd – voor, tijdens en na de geboorte. Zodat baby’s óveral ter wereld op eigen kracht groot en sterk kunnen worden.

The Hunger Project ondersteunt en begeleidt zwangere vrouwen, jonge ouders en hun kinderen. Bijvoorbeeld door:

1000 dagen programma

De eerste 1000 dagen van een mensenleven – geteld vanaf de eerste dag van de zwangerschap tot de tweede verjaardag – zijn cruciaal. De razendsnelle fysieke en mentale ontwikkelingen in deze periode leggen de basis voor een gezond leven, en daarmee zijn die 1000 dagen dé sleutel tot een gezonde volgende generatie. Dat begint bij voorlichting over het belang van gezonde voeding in de eerste 1000 dagen. Lokale vrijwilligers leren alles over lokaal beschikbaar gezond eten tijdens de zwangerschap, het belang van borstvoeding en van voedzame eerste hapjes.

De wonderboom

Met steun van de Nationale Postcode Loterij kon The Hunger Project het succesvolle Moringa-programma uit Benin uitbreiden naar Ethiopië, Malawi en Oeganda. Daar bereikten we afgelopen jaren zeven miljoen mensen met informatie over gezonde voeding en Moringa – de wonderboom met voedzame bladeren. In maar liefst zeventien epicentra werkten we met zaden, stekjes, boompjes, kwekerijen, demonstratietuinen en kookworkshops. Zo leerden 76.000 mensen hoe ze ondervoeding kunnen herkennen en tegengaan. En 40.000 mensen – vooral (aanstaande) moeders – volgden kookworkshops met gezonde recepten voor het hele gezin. Lees hier meer over ons Moringa programma.

Zwangerschapscontroles

The Hunger Project Malawi bouwde een gezondheidscentrum in Nchalo in het zuiden van het land. Daardoor hoeven vrouwen niet meer 27 kilometer te lopen voor gratis gezondheidszorg. Alle vrouwen in Nchalo hebben nu toegang tot medische zorg en een veilige plek voor hun bevalling  – ook vrouwen die de ziekenhuiskosten niet kunnen betalen.

Veilig bevallen

In Ghana is de moedersterfte hoog. En 57% van de klinieken is bemand met slechts één verloskundige: 24/7 hulp is daardoor niet beschikbaar. Daarom hebben we de handen ineengeslagen met de Ghanese gezondheidsdienst. In een tweejarig programma worden verpleegsters opgeleid tot assistent-verloskundigen, zodat vrouwen altijd onder professionele begeleiding kunnen bevallen.

Mega resultaat

Al bijna 250.000 vrouwen bezochten de klinieken in de Afrikaanse epicentra voor prenatale controle en voedingsadvies. In epicentrum Enemore in Ethiopië steeg het aantal vrouwen dat zich tijdens een zwangerschap vier keer liet controleren van 8% naar 96%. Al 25.635 kinderen werden onder professionele begeleiding geboren. Ook werd het gewicht van bijna 1,2 miljoen kinderen in de gaten gehouden, en werden er ruim 935.000 kinderen gevaccineerd. Zo geven we overal waar we werken de nieuwe generatie een kans op een gezonde en sterke start.

1000 dagen in Bangladesh
In de regio Khulna in Bangladesh eten zwangere vrouwen juist minder, omdat ze bang zijn dat ze anders een te groot kind moeten baren. Nurjaham Bagum vertelt wat ze in de 1000-dagen sessies heeft geleerd: “Ik ben goed opgeleid, maar over 1000-dagen wist ik niks. Mijn moeder nam tijdens haar zwangerschappen geen rust, at minder en bond haar buik strak in. Met wat ik nu heb geleerd, wilde ik het anders doen. Ik zorgde ervoor dat ik genoeg at; vooral meer groenten, fruit en vis. Ik probeerde meer te rusten. En in de kliniek werd mijn gezondheid en de groei van mijn kindje in de gaten gehouden. Mijn zoontje is nu tien maanden oud en ik geef hem borstvoeding.”

Moeders leven langer
In sommige gebieden is moeder worden een risicovolle gebeurtenis. Want elke dag overlijden er nog 830 vrouwen in ontwikkelingslanden aan de complicaties tijdens de zwangerschap of de bevalling. Dat zijn er veel te veel – maar al een stuk minder dan eerst: sinds 1990 is de moedersterfte met bijna de helft te verminderd. Volgens de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties moet dat in 2030 zijn teruggebracht naar 70 op de 100.000 vrouwen (het zijn er nu 239 op de 100.000).

Impact THP 2018 - zwangerschapscontroles - CMYK
Kind_Ethiopie_David Snyder 2012

Lang leve de mama’s!

Ben je zwanger en wil jij een verschil maken voor moeders wereldwijd? Doe mee aan The Baby Project! Stel… je vraagt je familie, vrienden en collega’s om een bijdrage voor The Hunger Project in plaats van kraamcadeaus. Zo maakt jouw kleine een verschil voor baby’s én hun ouders aan de andere kant van de wereld. Een grenzeloos kraamcadeau! Kijk hier voor alle informatie.

Met jouw bijdrage steun je direct en indirect  jonge ouders en hun baby’s in onze programmalanden. Afhankelijk van de lokale omstandigheden en behoeften kan het geld worden ingezet voor verschillende projecten van The Hunger Project.