Verandering van binnenuit, van onderop

Op 14 februari gaan we van start met een leer netwerk voor Human-Centered Design en Community-Led Development. Want wij geloven dat verandering van binnenuit moet komen. En dat een blijvend einde aan de honger alleen kan gebeuren wanneer mensen met honger zélf de oplossing dragen. Dat is Community-led Development in een notendop. Doe en denk je mee?

14 februari: kick-off leertraject

Samen met Partos, Butterfly Works en geïnteresseerde gelijkgestemden starten we een co-creatie netwerk voor Human-Centered Design en Community-Led Development. Voor iedereen die ook op die manier werkt. Met aftrap op Valentijnsdag, vrijdagmiddag 14 februari in Amsterdam. Om te ontdekken wat we van elkaar kunnen leren, en hoe we samen op kunnen trekken.

Verandering van binnenuit, van onderop

Volgens The Hunger Project gaat het einde van honger niet alleen over voedsel, maar vooral over mensen. Blijvende verandering komt niet top-down vanaf de tekentafel, en niet met experts van buiten die “programma’s uitrollen.” Maar juist met voorlopers uit de gemeenschappen zélf, die de verandering van binnenuit leiden. Geen liefdadigheid, maar gelijkwaardige partnerschappen en lokaal eigenaarschap.

“Wij komen niet zelf met de oplossing. Dat werkt niet. We vragen alleen: wat zien jullie als probleem? Wat weerhoudt bijvoorbeeld vrouwen om deel te nemen aan de lokale economie? Als mensen het probleem zelf verwoorden, zijn zij meer geneigd om zelf op zoek te gaan naar de oplossing. Zo ontstaat langzaam maar zeker een gezamenlijk inzicht dat de gemeenschap ervoor moet zorgen dat vrouwen bij het lokale gezondheidscentrum terecht moeten kunnen voor advies over geboortebeperking. Als ik het dorpshoofd dat hoor zeggen, denk ik: wów!”

Elodie Iko, The Hunger Project Benin

The Hunger Project werkt op die manier met ruim 365.000 getrainde lokale vrijwilligers. In bijna dertienduizend dorpen, in dertien verschillende landen. Met maatwerk en lokale oplossingen. Lokale teams van The Hunger Project faciliteren vanaf de zijlijn, coachen waar nodig, en spelen in op wat er nodig is. En trekken daar rustig de tijd voor uit die er ter plekke nodig is – minstens vijf jaar, en vaak ook langer. Inmiddels hebben we volop bewijs verzameld dat dit werkt, bijvoorbeeld in de ruim 40 zelfredzame epicentra.

Wereldwijde beweging voor Community-Led Development

Maar in ons eentje gaat het ons nooit lukken om zo te werken in álle dorpen waar dat nodig. De komende jaren willen we daarom zo veel mogelijk andere organisaties, beleidsmakers en financiers inspireren om ook op deze manier werken.

Onze collega’s van The Hunger Project in Washington hebben vier jaar geleden de beweging voor Community-led Development opgericht, met inmiddels 65 lidorganisaties. Waarbij we de krachten bundelen met gelijkgestemden. Die van elkaar leren en samen bewijs verzamelen voor deze aanpak.

Global Members Movement for Community-Led Development