Allan uit Majete 1 met zijn familie
Majete 1 in Malawi viert feest
Happiness in Majete, Malawi

Malawi bewijst dat natuurpark en omwonenden samen kunnen opbloeien

Vijftien jaar geleden was er geen olifant, neushoorn, leeuw of luipaard meer te bekennen in het Majete wildpark in Zuid-Malawi. Bomen werden massaal gekapt voor brandhout. En er kwamen welgeteld nul toeristen. De ongeveer 70.000 mensen die in de omgeving van het park wonen, hoorden bij de allerarmste inwoners van een van de armste landen ter wereld. Vandaag is dat allemaal veranderd – en dat is een uniek succes.

Gericht samenwerken

In 2003 gaf de Malawiaanse overheid de opdracht en de verantwoordelijkheid om Majete park te herstellen en te beheren aan stichting African Parks. Dat leidde tot de terugkeer naar het park van zowel grote wilde dieren als toeristen. Een Nederlandse particuliere stichting, Dioraphte, droeg bij aan de financiering. Maar ondanks deze vooruitgang bleven de dorpen rond Majete park extreem arm. Daarom nodigde Dioraphte The Hunger Project uit om met deze dorpen samen te gaan werken aan een toekomst zonder honger en armoede. Dat dat mogelijk is, had The Hunger Project al bewezen in andere delen van Malawi en elders in Afrika. Met The Hunger Project aanpak krijgen dorpen zelf de leiding over hun eigen toekomst. Deze samenwerking blijkt nu bijzondere resultaten op te leveren in Majete, zowel voor het beschermde gebied als voor de omwonenden.

Impact: zelfredzaamheid in zicht

In 2012 startte The Hunger Project met de eerste groep van 21 dorpen rond Majete, bij Chibwalizo. Op 1 juli 2019 vieren zij met een groots feest dat ze zelfredzaamheid hebben bereikt. Honger en armoede zijn er spectaculair gedaald. En nog veel meer. Overigens is nog niet álles wat de gemeenschap wilde bereiken al gelukt, maar de mensen van Chibwalizo hebben er het volste vertrouwen in dat ze dat zelf binnenkort voor elkaar gaan krijgen. Bovendien zijn ze een voorbeeld geworden voor hun buren, en voor de wereld. Met financiering van Dioraphte en ondersteuning door The Hunger Project en hun eigen lokale overheid zijn er inmiddels nóg vijf groepen dorpen rondom Majete op weg naar zelfredzaamheid. En er komen steeds meer internationale experts op bezoek, om van de dorpsbewoners te leren hoe dit succes rond andere wildparken kan worden herhaald.

Wildleven floreert

Sinds 2003 heeft African Parks bijna 3.000 wilde dieren teruggebracht naar Majete Park. Inmiddels leven er ruim 12.000 dieren, waaronder leeuwen, luipaarden, neushoorns, olifanten, buffels en giraffes. En er is sindsdien niet één olifant of neushoorn gestroopt – doordat de bewakers er intensief zijn getraind, en zeker ook door de intensieve betrokkenheid van de bewoners rond het park. Omdat het de dieren in Majete zo goed gaat, worden er nu zelfs dieren uitgezet naar andere parkgebieden in de regio. En van de vele toeristen die het park nu bezoeken, komt de helft uit Malawi zelf. Dat bewijst dat steeds meer Malawianen geïnteresseerd zijn in natuurbehoud, wat misschien wel de belangrijkste hoop is voor de toekomst van het park.

Benieuwd naar de aanpak en impact van deze samenwerking? Zie onderstaand document of neem contact op met Evelijne Bruning, directeur The Hunger Project Nederland, op 06 11 05 04 77. 

 

Foto’s: Maria Thundu, African Parks & The Hunger Project