Verdiepingsavond Bangladesh

Bangladesh staat op dit moment volop in het nieuws, met toenemende politieke instabiliteit en geweld. Maar intussen gebeuren er ook fantastische dingen. Zo strijden meer dan 265.000 getrainde vrijwilligers (animators, georganiseerde jeugd en vrouwen) in hun eigen dorp tegen chronische honger. En met succes!

Dr. Badiul Alam Majumdar, directeur van The Hunger Project Bangladesh, deelt op woensdag 18 mei hoe zijn mensen hele dorpen veranderen. Van een mindset van afhankelijkheid naar ‘zelf doen’. Je bent van harte welkom!

Verdiepingsavond Bangladesh

Wanneer: woensdag 18 mei
Waar: ons nieuwe kantoor: Arthur van Schendelstraat 500, Utrecht. Bekijk de routbeschrijving.
Tijd: 18.00 – 20.00 uur
Aanmelden: info@thehungerproject.nl
Extra: wij zorgen voor een klein hapje en drankje. De voertaal van de avond is Engels.

BadiulBadiul Majumdar
Badiul Majumdar geeft als directeur van The Hunger Project Bangladesh leiding aan de grootste vrijwilligersorganisatie van het land. Badiul maakt zich vooral sterk voor de rechten van meisjes en voor beter lokaal bestuur. Volgens Badiul zijn maatschappelijk betrokken jongeren hierbij onmisbaar.

Dr. Badiul Alam Majumdar koos in 1991 om zijn leven als professor aan Washington State University op te zeggen en terug te keren naar Bangladesh. Sindsdien heeft hij als directeur van The Hunger Project duizenden mensen geïnspireerd om uit de mindset van afhankelijkheid te stappen. Want, “de grootste vijand is een mindset van afhankelijkheid en gelatenheid. Bangladeshi’s kunnen en moeten het zelf doen”.

Met dezelfde overtuiging leidt Badiul ook Shujan (Citizens for Good Governance), een platform dat de politiek probeert te hervormen en politici meer aansprakelijk wil stellen voor bestuurlijke misstanden. En dan is hij ook nog eens hoogleraar, columnist en publiceerde hij meerdere boeken over sociale bewegingen.

The Hunger Project Bangladesh
The Hunger Project Bangladesh is sinds 1990 de grootste vrijwilligersorganisatie in het land en wordt erkend als een leidende organisatie voor de rechten van meisjes en vrouwen. Meer dan 265.000 vrijwilligers (animators) en jongerenleiders mobiliseren miljoenen anderen om zelfstandig actie te ondernemen. Ze beginnen voorlichtingscampagnes over veilig drinkwater en sanitatie; ze vormen zelfhulp groepen om inkomen te genereren; en ze lobbyen voor een einde aan het geweld tegen vrouwen.

De animators werken vooral in unions (dorpsclusters). Ze werken daarbij nauw samen met de gekozen leden van de Union Parishad, de lokale overheid die het dichtste bij de gemeenschappen staat. The Hunger Project Bangladesh verzorgt trainingen over leiderschap aan lokale vrouwelijk leiders. En in heel Bangladesh brengen ‘Youth Ending Hunger Leaders’ mensen samen om op allerlei manieren hun gemeenschap vooruit te helpen. Jaarlijks zetten duizenden jongeren zich in tegen kindhuwelijken, geweld, corruptie of ondervoeding. Of voor het milieu, beter onderwijs en het goed functioneren van de lokale politiek.