“Hoe een feest in Benin mijn cynisme over hulpclubs sloopte”

Lees het opiniestuk van Felix Meurders nu in de Volkskrant. In 2010 was Felix bij de opening van epicentrum Kissamey in Benin, vorige week vierde hij samen met de inwoners van Kissamey, met een grote groep Katakle-investeerders en met het Nederlands Blazers Ensemble het succes van investeren in het einde van honger in Benin.

“Na alle terechte kritiek op hulpclubs is het tijd om te zien dat er vooral veel goeds gebeurt. Net als honderden andere organisaties doet The Hunger Project fantastisch werk en heeft ze veel steun in de samenleving. Maar je leest er nooit iets over omdat goed nieuws immers geen nieuws is. Nu ben ik als journalist ook volger en supporter van World’s Best News en meen met hen dat succesvolle verhalen óók verteld moeten worden.”

“Na al die jaren van inspanning is dit epicentrum zelfredzaam. Vrijwel tegelijk met drie andere epicentra in Benin. The Hunger Project is hier klaar, het project is afgerond. Ze kunnen alleen verder. Zelf hield ik het niet voor mogelijk, maar de inwoners van Kissamey sloopten de afgelopen tijd vakkundig mijn cynisme.”

 

Feest in Kissamey

Samen met 60 Katakle investeerders, de inwoners van Kissamey, 20 muzikanten van het Nederlands Blazers Ensemble en The Hunger Project Benin vierden we dinsdag 27 maart de zelfredzaamheid van Kissamey  – als onderdeel van de jubileumreis van ondernemersnetwerk Katakle.

Kissamey zelfredzaam

Reden om te dansen en feest te vieren was er genoeg: het dienstencentrum bruist. Het beschikt over een rurale bank om kredieten aan te vragen; een kleuterschool waar kinderen een maaltijd krijgen; een demonstratietuin om nieuwe zaden en gewassen te testen; hygiënische toiletten; een voedselbank als reddingsmiddel voor als de oogst tegenvalt; en een kliniek, die wordt gemand en bevoorraad door het Beninese Ministerie van Gezondheid.

In 85% van de huishoudens kan minstens 1 persoon lezen en schrijven. 93% van de bevallingen wordt begeleid door een professional. En bijna alle boeren zijn getraind in voedselzekerheid en landbouw. En als klap op de vuurpijl: de honger in Kissamey is na acht jaar met 85% gedaald.