Lancering moringa-campagne in Benin

Op 16 juli 2015 werd in epicentrum Dasso in Benin de vierde editie van de Three Moringa Tree Days gelanceerd. Wat in 2012 begon als een campagne van The Hunger Project Benin in samenwerking met twee partners, groeide uit tot een grote nationale campagne waar 15 partners in heel Benin moringa-acties uitvoeren. Zodat moringa kan worden ingezet om ondervoeding tegen te gaan. De campagne heeft dit jaar het thema ‘moringa in de moestuin – elk huishouden een boom’.

Ze zitten er klaar voor: de mannen, vrouwen en kinderen van Dasso. Hun epicentrumgebouw werd in 2014 gebouwd, maar was nog niet met een officiële ceremonie geopend. Maxime, de voorzitter van het epicentrumcomité: “Des te mooier dat Dasso is uitgekozen als plek waar de landelijke moringa-campagne wordt gelanceerd. Daar zijn we enorm blij mee. En het voelt ook een beetje als de officiële opening van ons epicentrum. Maar dan helemaal in het teken van moringa: een boom die we wel al kenden, maar waarover we nu steeds meer leren. ”

Gasten
Dasso (2)Er zijn veel gasten naar Dasso gekomen: de pers, het team van The Hunger Project Benin, buitenlandse gasten uit Ethiopië, Malawi, Oeganda en Nederland en de vertegenwoordigers van de vele partnerorganisaties. Het is nog wachten op de belangrijkste gast van vandaag: professor Roch Mongbo, de permanent secretary van CAN, de nationale overheidscommissie voor nutrition.

Tijdens het wachten is een belangrijke rol weggelegd voor de zangers van het dorp. Zij beschrijven het hele proces van de afgelopen jaren. Hoe The Hunger Project begon met de eerste VCA-sessies. Hoe mensen plannen maakten. Hoe ze werden getraind. Hoe er uiteindelijk een prachtig nieuw gebouw kwam te staan, met een vergaderzaal, een kliniek, een kleuterklas en een microfinancieringsbank. En hoe ze te horen kregen over moringa, en over de hoge voedingswaarden van deze ‘wonderboom’. Hoe ze nu met moringa koken en ze straks moringabomen gaan planten. Het publiek danst, lacht en klapt enthousiast mee als de zanger de betrokken partners bedankt. Zelfs de regen kan de pret niet drukken: het is feest.

 

Moringa is life! Je gaat er beter door groeien, je gaat er beter van zien. Moringa is een plant die alles kan. Die je goede gezondheid geeft. Een plant die bijna alles biedt wat je nodig hebt.”

Gisele DenouThe Hunger Project Benin

Een plant die bijna alles biedt
Als de professor is gearriveerd beginnen de toespraken. Namens de vrouwen van Dasso neemt Marie Agokounon het woord: “Het epicentrumgebouw heeft zoveel verandering gebracht. Doordat onze kleine kinderen naar de kleuterschool kunnen, hebben wij meer tijd voor onze business. Die kunnen we opzetten met steun van de microfinancieringsbank. The Hunger Project stimuleert ons om aanspraak te maken op publieke functies. En in de kliniek kunnen zwangere vrouwen terecht, en leren we hoe we beter voor onszelf en voor onze kinderen kunnen zorgen. Bijvoorbeeld met moringa. Daar willen we nog zoveel meer over leren!”

Antoinette Natome spreekt namens de jongeren, die een belangrijke rol spelen in het epicentrum en in het moringa-programma: “Het epicentrum is hier niet alleen voor onze ouders, maar ook voor de jongeren. En dat is maar goed ook, want de jongeren hier hebben meer kansen nodig. Teveel meisjes stoppen met school en trekken naar Nigeria.“

“De jongeren van Dasso kweken de moringa-stekjes. Voor de moringa-campagne hebben we in het dorp gekeken hoeveel mensen een moringaboom nodig hebben. Samen met The Hunger Project zorgen wij ervoor dat er voldoende stekjes zijn om te verspreiden. Zodat iedereen straks een moringaboom in zijn of haar tuin heeft, voor eigen gebruik.“

Antoinette NatomeJongerenvertegenwoordiger Dasso

Namens de burgemeester en het district deelt Felix Tcheteme zijn vreugde over de lancering: “We vieren hier vandaag moringa. Niet alleen vanuit Dasso, maar vanuit de hele wereld zijn mensen hierheen gekomen. En dat is uniek. Het komt hier niet vaak voor dat er zoiets bijzonders bij ons in de buurt plaatsvindt. Ik wil The Hunger Project bedanken omdat zij de kracht van moringa met ons delen. Er zit zoveel goeds in moringa – voor iedereen.”

Pascal Djohossou, directeur van The Hunger Project Benin, introduceert professor Mongbo. “Toen we hem vroegen om onze eregast te zijn, hoefde hij niet lang na te denken: hij wilde het erg graag. Mongbo is zeer betrokken bij de campagne. Vandaag promoten we de consumptie van moringa, om zo ondervoeding tegen te gaan. We willen ondernemerschap stimuleren en de jongeren in de epicentra hierbij betrekken. In de epicentra steunen we acties van de gemeenschap om moringa beter bekend en verkrijgbaar te maken. En door de acties van onze 15 partners wordt moringa steeds breder beschikbaar. Het eigen gebruik staat hierbij centraal. Moringa kan overal geplant worden, in dorpen en steden. Zolang mensen geen bestrijdingsmiddelen gebruiken, maakt moringa je sterker.”

Een heuse wonderboom
En dan is dan eindelijk de eregast aan de beurt. Professor Mongbo: “Voorgaande jaren was ik ook betrokken bij de moringa-campagne. En elk jaar wordt het groter en maakt het meer indruk. Dit jaar zijn er zelfs internationale gasten bij, omdat de campagne wordt uitgebreid naar Ethiopië, Malawi en Oeganda. En terecht, want moringa is een heuse wonderboom. Voordat de campagne begon, kwam moringa hier al voor, alleen wisten we niet hoe voedzaam het was. We had richness in our communities, we just didn’t realized it. Laten we nu zorgen dat iedereen dit weet, en dat we het uitbreiden. Want 4 op de 10 kinderen in Benin is ondervoed. Uit onderzoek blijkt dat we dit het beste tegen kunnen gaan in de eerste 1000-dagen van een mensenleven: geteld van de conceptie tot de tweede verjaardag. Die periode is cruciaal. Dat is hét moment voor goede voeding. En dat moet in die eerste 1000 dagen, daar kunnen we niet mee wachten.”

“We had richness in our communities, we just didn’t realize it.”

Roch MongboPermanent Secretary CAN (National Council on Nutrition)

Dasso (19)Om te zorgen dat echt iedereen de boodschap meekrijgt, schakelt professor Mongbo over van het Frans naar het Fon, de lokale taal. “Gebruik moringa vanaf de eerste dag van de zwangerschap totdat je kind twee jaar oud is. Tijdens de zwangerschap en als je borstvoeding geeft, eet je het zelf. Daarna geef je het aan je kind. Maar probeer de eerste zes maanden uitsluitend borstvoeding te geven – daar zit alles in wat je baby nodig heeft. We moeten dit echt samen doen. Samen zorgen we dat onze kinderen goed gevoed worden. Dit is een verantwoordelijkheid van ons allemaal. Het initiatief van The Hunger Project is zo goed omdat er zoveel partners in samenwerken. Als CAN promoten wij moringa in al onze programma’s. Zo kunnen we samen een einde maken aan honger en ondervoeding in onze dorpen.”

Moringabomen planten
Na de toespraken trekken alle mannen, vrouwen, kinderen, partners en de pers naar het veld achter het epicentrumgebouw. Daar plant iedereen een moringa-stekje. Zodat het veld over een half jaar vol staat met moringabomen, waarvan de blaadjes gebruikt kunnen worden. In totaal worden tijdens de campagne meer dan 42.000 moringabomen geplant. Zodat elk huishouden straks een moringaboom heeft voor eigen gebruik.

moringaHet lijkt te mooi om waar te zijn – de blaadjes van een boom, die bijna overal kan groeien, helpen tegen honger en ondervoeding. En toch is het zo. The Hunger Project boekte met de wonderboom moringa in Benin succes in de strijd tegen honger. En kan dit dankzij extra financiering van de Nationale Postcode Loterij de komende jaren opschalen naar Ethiopië, Oeganda en Malawi.