Nederlands Blazers Ensemble in Kissamey - The Hunger Project Benin

Groot zelfredzaamheidsfeest in Benin

Epicentrum Kissamey in Benin kan verder zonder hulp van The Hunger Project. En dat is reden voor een groot feest. Samen met 60 Katakle investeerders, de inwoners van Kissamey, 20 muzikanten van het Nederlands Blazers Ensemble en The Hunger Project Benin vierden we dinsdag 27 maart de zelfredzaamheid van het epicentrum – als onderdeel van de jubileumreis van ondernemersnetwerk Katakle.

 

Saamhorigheid

Het was een middag met veel dans, uitgelaten mensen, fantastische muziek van het Nederlands Blazers Ensemble en Beninese topmuzikanten, en boven alles: een fijne sfeer van saamhorigheid.

De ochtend begon in officiële setting. Met een persconferentie in Bohicon, een middelgrote stad in het zuiden van Benin. Niet alleen Pascal Djohossou, directeur van The Hunger Project Benin, sprak over het belang van zelfredzaamheid en het feest in Kissamey. Ook de Nederlandse ambassadeur in Benin – Harry van Dijk – hield een korte toespraak. Hij sprak over het belang van de epicentra en het toewerken naar zelfredzaamheid: “Het is goed wat er door The Hunger Project in Benin gebeurt, en wat goed dat het wordt gevierd”.

De ietwat officiële sfeer van de persconferentie was tijdens het feest in Kissamey ver te zoeken. Wat werd er gedanst! Niet alleen door de lokale inwoners, ook menig Katakle investeerder waagde een dansje. Op de muziek van het Nederlands Blazers Ensemble en lokale sterren.

Kissamey zelfredzaam

Reden om te dansen en feest te vieren was er genoeg: het dienstencentrum bruist. Het beschikt over een rurale bank om kredieten aan te vragen; een kleuterschool waar kinderen een maaltijd krijgen; een demonstratietuin om nieuwe zaden en gewassen te testen; hygiënische toiletten; een voedselbank als reddingsmiddel voor als de oogst tegenvalt; en een kliniek, die wordt gemand en bevoorraad door het Beninese Ministerie van Gezondheid.

In 85% van de huishoudens kan minstens 1 persoon lezen en schrijven. 93% van de bevallingen wordt begeleid door een professional. En bijna alle boeren zijn getraind in voedselzekerheid en landbouw. En als klap op de vuurpijl: de honger in Kissamey is na acht jaar met 85% gedaald.

Nieuw Benin

Tijdens de persconferentie – en zeker ook tijdens het feest – was één ding goed duidelijk: een nieuw Benin is in zicht. Een Benin zonder chronische honger. Zonder extreme armoede. Een Benin met sterke vrouwen en mannen, die zelf het heft in handen kunnen nemen.

Op dit moment zijn 4 van de 18 epicentra in het land zelfredzaam. In de volgende jaren volgt de rest.