Verdubbelaar voor opbrengst Millenniumloop 2018

We onthulden het heugelijke nieuws al eerder: de Millenniumloop komt terug! Op zaterdag 15 september 2018 rennen (bedrijven)teams in estafette een uitdagende route door de gemeente Sudwest Fryslân. Alle sponsorbijdragen komen ten goede aan The Hunger Project’s epicentrum Osonson in Ghana. Dat – met de steun van de Millenniumloop 2018 – naar verwachting in 2019 de status van zelfredzaamheid gaat bereiken! Net voor de start hebben we nog érg mooi nieuws om te delen: een gulle investeerder in het einde van honger, die anoniem wil blijven, zal de opbrengst van de Millenniumloop 2018 verdubbelen. 

In 6 vragen vertellen we je meer over epicentrum Osonson en de Milleniumloop:

1. Wat is een epicentrum?

Het woord ‘epicentrum’ heeft voor The Hunger Project niks met aardbevingen te maken – het is het hart van waaruit aan verandering wordt gewerkt.

Fysiek gezien is een epicentrum een dienstencentrum voor 10 – 15 dorpen. In een epicentrum zijn verschillende diensten te vinden: een kleuterschool, een medische post, een door vrouwen gerunde microkredietbank, een trainingsruimte en een voedselbank.

Alle diensten worden door de gemeenschap zelf, mannen én vrouwen, georganiseerd en bestuurd. Zo werken deze mensen samen om hun levensomstandigheden te verbeteren. In 2007 is het epicentrum Osonson in Ghana van start gegaan.

2. Waar ligt epicentrum Osonson in Ghana?

Op het platteland van Oost Ghana, in het Upper Manya district, wonen zo’n 7000 mensen verspreid over 15 dorpen. Samen vormen zij het epicentrum Osonson. Sinds 10 jaar werkt The Hunger Project in Osonson om samen met de lokale boerenfamilies honger en armoede hun dorpen uit te helpen. Ze hebben al veel voor elkaar gekregen!

Klik op de kaart om te vergroten

Met steun van The Hunger Project en vooral op eigen kracht bouwden zij het epicentrumgebouw. Met drinkwaterpunten, een voedselbank, een kliniek, kleuterschool en gemeenschappelijke ruimte. Want een einde aan de honger bereik je niet alleen met meer eten. Het is minstens zo belangrijk dat je water kunt drinken, naar school kunt gaan en naar de dokter als het nodig is. En dat je zelf het heft in handen kunt nemen.

Daarom hebben lokale getrainde vrijwilligers en lokale leiders een gezamenlijke visie ontwikkeld voor hun dorpen. Ze volgden trainingen over ondernemerschap, leiderschap, gezonde voeding, vrouwenrechten, gezondheid en nieuwe landbouwtechnieken. En gaven ze deze kennis en vaardigheden door aan hun buren.

Een greep uit de resultaten van epicentrum Osonson van het afgelopen jaar:

    • 225 vrouwen deskundig begeleid tijdens hun zwangerschap en bevalling.
    • Van ruim 1000 kleine kinderen werd het gewicht en de groei goed in de gaten gehouden.
    • Bijna 400 mensen leerden meer over het belang van gezonde, diverse voeding.
    • Ruim 350 boeren leerden nieuwe landbouwtechnieken om hun voedselzekerheid te verbeteren.
    • En bijna 900 vrouwen én mannen volgden workshops over vrouwelijk leiderschap.

3. Wat is zelfredzaamheid, en waarom is dat ultieme doel zo belangrijk?

Dat betekent dat de gemeenschap zo goed met elkaar en met hun lokale overheid samenwerkt, dat ze voortaan zelf verder kunnen. Zonder honger, zonder armoede en zonder hulp van The Hunger Project. Maar vooral in staat om nieuwe uitdagingen effectief samen aan te pakken.

Zo beheert de gemeenschap het dienstencentrum met al haar functies zelfstandig. Het epicentrum betaalt zijn eigen onkosten en gaat verder zonder ondersteunend personeel van The Hunger Project. De gezondheids-, onderwijs- en voorlichtingsprogramma’s gaan op eigen kracht verder, gedreven door vrijwilligers. The Hunger Project vertrekt en investeert niet langer in het gebied. Zonder externe steun blijven zij hun rol als motor van lokale ontwikkeling spelen.

Zelfredzaamheid is niet hetzelfde als zelfvoorzienend. In een zelfredzaam epicentrum is niet per se elke bestaande behoefte of vraag beantwoord, maar het gaat duidelijk beter met honger en armoede. Van armoedebestrijding tot empowerment van vrouwen en verbeterde voedselzekerheid: er is duidelijke vooruitgang.

Maar het belangrijkste is dat de gemeenschap zelf, op basis van eigen capaciteit, het dorp leidt. En dat ze met elkaar nieuwe uitdagingen kunnen oppakken, ook bij woeste tegenwind – op weg naar het einde van honger en armoede voor iedereen.

Naar verwachting behaalt epicentrum Osonson – mede dankzij de financiële steun van de Millenniumloop 2018 – de status van zelfredzaamheid in 2019

4. Wat moet er nog gebeuren in Osonson?

De mannen, vrouwen en kinderen van Osonson bevinden zich nu in de laatste fase (fase 4) van de epicentrumstrategie. Ze hebben nog een laatste duwtje nodig naar zelfredzaamheid:

67.000

is nog nodig om epicentrum Osonson zelfredzaam te maken

 

5. Hoe draagt de Millenniumloop daar aan bij?

Tijdens de Millenniumloop rennen teams tussen de 2 en 22 lopers zo’n 100 kilometer in estafettevorm door het prachtige Friese landschap. Doordat zij zich laten sponsoren, verzamelen alle lopers samen een hele mooie financiële bijdrage.

In 2018 zal de gehele opbrengt ten goede komen aan The Hunger Project Ghana, en wordt het opgehaalde geld ingezet om epicentrum Osonson naar zelfredzaamheid te brengen. Zo dragen alle renners van de Millenniumloop bij aan het einde van chronische honger in Ghana.

Dit bericht is een geüpdatete versie van een eerder gepubliceerd bericht op op 9 mei.