8 maart is Internationale Vrouwendag: #EachForEqual

Op 8 maart 2020 zet The Hunger Project tijdens Internationale Vrouwendag krachtige vrouwen op in de spotlight met de campagne #EachForEqual. En ja dat is nodig. Want ondanks gigantische vooruitgang in de wereld, is er nog geen land op de wereld waar gendergelijkheid is bereikt. Maar laten we niet pessimistisch worden… Want het kan wél.

Even een paar feiten op een rij, volgens de Verenigde Naties die dit jaar het thema “I am Generation Equality: Realizing Women’s Rights” introduceerde:

  • 1 op de 3 vrouwen ervaarde fysiek of seksueel geweld in haar leven.
  • Vrouwen verdienen wereldwijd 23% minder dan mannen.
  • Vrouwen bekleden nog geen kwart van de politieke zetels wereldwijd.
  • En uit eigen land: als érgens vrouwen ondervertegenwoordigd zijn, dan is het in de Nederlandse gemeenteraden. Nog niet een derde van de raadsleden is vrouw.

Trots op vooruitgang

We mogen trots zijn op de geboekte vooruitgang: zo vertelde onze directeur Evelijne op Radio 1 dat het aantal kindhuwelijken daalt, kennis over seksuele rechten onder meisjes groeit en er meer meisjes naar de middelbare school gaan. Mooie resultaten uit ons alliantieprogramma Her Choice. Maar: de facts & figures van de VN laten zien dat er ook nog een lange weg te gaan is als het gaat gelijkheid tussen vrouwen en mannen. Zeker op het gebied van inkomen, zelfbeschikking, leiderschap en toegang tot middelen en kennis.

Waarom is actie nodig?

Omdat een wereld waarin vrouwen en mannen gelijke rechten en kansen krijgen essentieel is voor bloeiende gemeenschappen en economieën, en dus ook voor het einde van honger. We kunnen samen geen wereld zonder honger en armoede realiseren, als de helft van de wereldbevolking op achterstand, of zelfs buitenspel staat. Internationale Vrouwendag is de wereldwijde dag waarop we oproepen tot actie – maar ook de moed van vrouwen over de hele wereld vieren.

Gendergelijkheid: het kan wél

Er is dus werk aan de winkel. Bij The Hunger Project gaan we altijd uit van wat er wél is en wat er wél kan. In onze aanpak van honger in 13 programmalanden, hebben we een sterke focus op vrouwen. Honderden vrouwelijke change makers zijn de motor van verandering. Kijk mee naar een paar van die verhalen over ambitie, durf, ondernemerschap en samen optrekken:

“Het is belangrijk voor vrouwen om naar buiten te gaan, elkaar te ontmoeten en samen zaken te bespreken. Als wij samenkomen, bespreken we bijvoorbeeld hoe we de opleiding van onze kinderen kunnen betalen. Als we horen over een kindhuwelijk proberen we dat te stoppen. Soms horen we over meisjes die stoppen met school om het huishouden te gaan doen. Dan gaan we naar de ouders om dit te bespreken. Meisjes moeten naar school gaan.”

Jagyaseni Biswal, dorpsraadslid in Raidihi Panchayat in de staat Odisha (India)

Dit is Giselle Azondossessie uit Zakpota, Benin

“In dit dorp hebben we als vrouwen de krachten gebundeld, omdat we samen veel meer kunnen bereiken. We worden steeds zichtbaarder. We ontwikkelden ons, ons vermogen en onze bedrijven groeiden. En met onze politieke functies hebben we steeds meer invloed in de regio.”

Samen sterk in India

The Hunger Project trainde in India 183.000 vrouwelijke dorpsraadsleden in een intensief leiderschapsprogramma. Zodat zij de kennis, kunde en zelfverzekerdheid hebben om hun functie te vervullen. Het resultaat: toegang tot overheidsdiensten voor iedereen, meer gelijkheid tussen mannen en vrouwen en een goed politiek systeem.

“In het begin van onze termijn als dorpsraadslid waren we bang. We hadden nog geen politieke ervaring en waren huiverig voor de reactie van de mannen in de dorpsraad. Dat is nu weg. We doen het samen. Eén stokje kan breken, een bundel takjes niet.”

Sima Mahanandja, dorpsraadslid in Raidihi Panchayat in de staat Odisha (India)

Dit kun jij doen

Deze vrouwen uit India en Benin laten zien dat er met doorzettingsvermogen beweging komt daar waar het onmogelijk lijkt. Dat vrouwen en mannen samen kunnen werken, aan gendergelijkheid en daarmee ook aan het einde van honger. Wil jij in actie komen?

  • Support ons werk; met een eenmalige bijdrage of door lid te worden van ons investeerdersnetwerk Odisha’s 100.
  • Post vandaag jouw foto op Facebook of Instagram met het #EachForEqual gebaar;
  • En deel het verhaal van een moedige vrouw die jou inspireert.

Samen zetten we die al krachtige wereldvrouwen op het podium dat zij zo verdienen. Let’s be #EachforEqual.

Fotografie: The Hunger Project, video Giselle: De Videomakers