De positie van en de kansen voor vrouwen in de wereld zijn lang niet altijd gelijk aan die van mannen. Vrouwen hebben dan ook veel vaker honger dan mannen. Maar zijn vaak ook verantwoordelijk voor het voedsel. En zijn dus een cruciale sleutel voor het einde van de honger. Op het platteland van India is dat zeker niet anders.

Geholpen door het feit dat in India vrouwen via een wettelijk quotum recht hebben op de helft van de zetels in de dorpsraad. En daar kunnen ze echt het verschil maken. Investeerdersnetwerk Odisha’s 100 ondersteunt deze vrouwelijke dorpsraadsleden in de staat Odisha. In 2018 ging het netwerk voor het eerst op reis naar Odisha. En dat maakte indruk.

Werk aan de winkel

“De Indiase business tycoon Jehangir Ratanji Dadabhoy Tata zei het treffend: ‘I don’t want India to be an economic superpower. I want India to be a happy country’,” vertelt Ruchi Yadav, directeur programma’s bij The Hunger Project India. “Hoewel het ogenschijnlijk India economisch voor de wind gaat, kent het land ook een andere kant. Een klein gedeelte van de bevolking bezit alle rijkdom en de ongelijkheid wordt alsmaar groter.” Tegelijkertijd komt een groot deel van de subsidiepotjes die de overheid beschikbaar stelt voor haar inwoners, niet terecht waar het bedoeld is. Werk aan de winkel dus.

Quotum voor vrouwelijk in de lokale politiek

We zoomen in op de staat Odisha, gelegen aan de oostkust van India. Daar leeft meer dan 45% van de bevolking onder de armoedegrens. Het is daarmee één van India’s allerarmste staten. Reden voor The Hunger Project om juist daar te werken aan oplossingen die armoede en honger tegengaan. Hoe we dat doen? Sinds 2007 heeft Odisha, net als bijna alle andere staten in India, een vrouwenquotum van 50% voor hun panchayats: de lokale dorpsraden. Door training leren lokale vrouwelijke politici hoe zij aanspraak kunnen maken op de talloze subsidiepotjes en overheidsregelingen – zoals weduwepensioenen en schoolmaaltijden. Zodat het geld wél op de juiste plek terecht komt. En zodat deze vrouwen hun dorpen uit de armoede en honger kunnen slepen.

Investeerdersnetwerk Odisha’s 100

In 2017 ging Odisha’s 100 van start. Doel: het aantal districten waarin The Hunger Project vrouwen traint verdubbelen. Odisha’s 100 is een netwerk van honderd bijzondere en gedreven Nederlandse ondernemers die de vijfjarige termijn van de Indiase dorpsraadsleden ondersteunen met een investering van € 5.000 per jaar. Mede dankzij de financiële steun van Odisha’s 100, kon The Hunger Project India in 2017 het werk uitbreiden van zeven naar elf districten. Het doel is om in 2018 nog verder op te schalen, zodat we in totaal in vijftien districten werken. Dat betekent dat The Hunger Project straks in 50% van alle districten in Odisha actief is. De acht nieuwe districten zijn door de overheid aangewezen als de grootste achterstandsgebieden. Daar kan de grootste impact worden bereikt.

In heel India zijn inmiddels meer dan 175.000 vrouwen getraind

Ontmoet Binodini Sahoo

In Odisha traint The Hunger Project op dit moment meer dan 2.000 vrouwelijke dorpraadsleden – en in heel India zijn inmiddels meer dan 175.000 vrouwen getraind. Zodat zij op hun beurt hun impact in hun dorp kunnen vergroten. Begin 2018 reisden verschillende leden van Odisha’s 100 naar India om die impact met eigen ogen te zien. De groep bezocht een planningstraining en ging in gesprek met bijna vijftig vrouwelijk leiders. Waaronder de jonge Binodini Sahoo. Zij volgt sinds augustus 2017 trainingen van The Hunger Project in het district Khordha. Binodini houdt onder andere toezicht op de school – zo checkt ze of alle kinderen naar school komen. In de korte tijd dat ze dorpsraadslid is, heeft ze er al voor gezorgd dat er een omheining rond de school is gebouwd. “Dan lopen de koeien niet alsmaar de klas in.” En voor de school ligt nu een plein met vers grind.

We hebben een kapot waterpunt hersteld, ik heb pensioenen geregeld voor mijn dorpsgenoten en de weg is gerepareerd

Ook heeft de panchayat 250.000 roepies vrijgemaakt om een vervuilde vijver schoon te maken. Reden genoeg om trots te zijn – en dat is ze dan ook. Binodini: “We hebben een kapot waterpunt hersteld, ik heb pensioenen geregeld voor mijn dorpsgenoten en de weg is gerepareerd. Ik ben vooral trots op al deze kleine dingen, omdat niemand hier tot nu toe aandacht aan besteedde.” Met nog vier jaar in het vooruitzicht, is dit voor haar nog maar het begin.

Video: Vrouwelijk leiderschap in India

Bekijk hier onze animatievideo, die helder laat zien hoe we te werk gaan in India en waarom investeren in vrouwelijk leiderschap zo belangrijk is.

Impact maakt indruk

“Een onvergetelijke ervaring. Wat in eerste instantie een hopeloze en uitzichtloze armoedige situatie lijkt, blijkt door de enorme kracht en doorzettingsvermogen van deze Indiase vrouwen toch hoopvol en vruchtbaar. De trainingen geven deze moedige vrouwen letterlijk en figuurlijk een stem die ertoe doet om de situatie in hun eigen dorp voor de langere termijn te veranderen. Hun leiderschap, kracht en de passie heeft mij nieuwe inspiratie gegeven voor het leiderschap van ons eigen familiebedrijf.”

Henny WestlandCEO Westland Kaas, lid van Odisha’s 100 en van de Raad van Toezicht van The Hunger Project Nederland, reisde samen met haar dochter naar Indiahttps://

“We moeten allemaal in ons werk en leven hindernissen overwinnen. Door te blijven knokken om iets te bereiken. Maar de vrouwen in Odisha doen dat onder veel extremere omstandigheden. Deze vrouwen hebben mij geraakt: elke dag denk ik aan ze en mijn voelsprieten staan aan voor waar ik ze kan helpen. Zij hebben mij laten zien dat we daadwerkelijk het verschil kunnen maken en hoe enorm belangrijk het is dat ze zélf de problemen oplossen. En wij hen enkel de kennis en het vertrouwen geven dat ze het kunnen.”

Ineke BomhofEigenaar diverse bedrijven, lid van Odisha’s 100, reisde samen met haar zoon naar Indiahttps://
Lata Nuagan

Lata Nuagan

Voorzitter van een grote panchayat met ruim 8.000 inwoners in het district Dhenkanal.

“De waterputten in het dorp liggen te ver uit elkaar – we hebben er nog minstens eentje extra nodig.” Aan de hand van het invulschema werkt ze haar aanpak hardop uit, inclusief een budget. “Andere prioriteiten zijn elektriciteit in alle huizen, een weg, het oerwoud beschermen tegen houtkap, een kantoor voor de panchayat en een school. En het aanpakken van werkloosheid

Litali Das

Litali Das

Program Officer voor The Hunger Project in Odisha

“Ambitie heb ik altijd gehad. Maar mijn ex-man steunde mij absoluut niet in mijn werk. Daarin voel ik ook veel gelijkenissen met de vrouwelijke dorpsraadsleden: ook zij moeten soms veel werk verzetten voordat ze gesteund worden door hun man en familie. Zij voeren een gevecht tegen de verwachtingen die de maatschappij van hen heeft. Ook ik kom in mijn werk nog steeds veel obstakels tegen. Bij iedere nieuwe verkiezingscyclus beginnen we weer van voren af aan met een nieuwe groep vrouwen. Maar de vooruitgang die ik de afgelopen tien jaar heb gezien geeft kracht. Elke training groeit en groeit de energie in de groepen vrouwen. En de duurzame ondersteuning van vijf jaar die wij daarin bieden, is daarin ontzettend belangrijk."

Upama

Upama

Coördineert het leiderschapsprogramma in het district Dhenkanal

“Veel vrouwen weten voorafgaand aan het leiderschapsprogramma weinig van het politieke systeem. In de trainingen leer ik hen dat zij, net als de mannen in hun dorpsraad, verantwoordelijkheden hebben. Ik breng ze kennis bij over schoolcomités, gezondheidscentra en alle subsidies die daarvoor beschikbaar zijn. Relatief kleine problemen, zoals het ontbreken van toiletten of voldoende schoon drinkwater, zijn typische voorbeelden van zaken die nooit onder de aandacht van mannelijke politici worden gebracht. Maar de getrainde vrouwen weten nu precies hoe ze die problemen zélf op kunnen lossen.”

Doe mee met Odisha’s 100

Ons gezamenlijk doel: een sterke groep met honderd leden. Inmiddels steunen ook de eerste mannelijke leden het werk in India! Tegelijkertijd wil het netwerk ook veel teruggeven, zoals nieuwe contacten en verrassende inzichten tijdens onze netwerkevents en jaarlijkse investeerdersreis. Meer weten? Lees hier meer over Odisha’s 100 en meld je aan of mail Karin Bakker op karin@thehungerproject.nl.