Somi Devi is 1 van de getrainde vrouwelijke dorpsraadsleden - The Hunger Project India

Indiase dorpsraadsleden delen juiste informatie over coronavirus

Vorige week schreven we al: het coronavirus raakt ons allemaal. De komende tijd brengen we je regelmatig nieuws uit onze programmalanden. Vandaag een update uit India door Ruchi Yadav, directeur Programma’s van The Hunger Project India. “De vrouwelijke dorpsraadsleden die wij trainen, hebben een actieve rol in het delen van juiste informatie over het coronavirus.”

India kent 519 besmettingen op een bevolking van ruim 1,3 miljard inwoners (bron: Volkskrant, 25 maart 2020). Op het oog nog geen schrikbarende cijfers, maar een plotselinge stijging in het aantal infecties leidde tot bezorgdheid bij de autoriteiten. India sloot als een van de eerste landen ter wereld zijn grenzen voor toeristen en buitenlanders. Ruchi Yadav: “Ja, het zijn uitdagende tijden. Maar ik weet zeker dat het tij snel gaat keren. We moeten dit virus fel en woest aanpakken!”

Overheid is heel actief

Die fire in the belly is ons team in India niet onbekend. Ruchi vertelt dat niet alleen The Hunger Project India maar óók de Indiase overheid de situatie heel serieus oppakt. Het land is in lock down. Het openbaar vervoer is stilgelegd en alle winkels, fabrieken en kantoren moeten dicht blijven. Huwelijksceremonies zijn verboden en de politie ziet er op toe dat mensen in quarantaine blijven. Ruchi: “Door de lockdown is het nu ongekend stil op straat. In Delhi kan ik zelfs de vogels horen, ik kan me niet herinneren dat ik die hier ooit eerder heb gehoord.”

Dorpsraden in actie

De overheid zet vooral het meest lokale politieke niveau – de panchayats, de dorpsraden waar The Hunger Project India duizenden vrouwelijke dorpsraadsleden traint – in om de 1,3 miljard inwoners te bereiken. Zo hebben de panchayats de opdracht gekregen om juiste informatie over corona te verspreiden. De lokale overheidskantoren trainen de dorpsraadsleden om de bevolking voor te lichten, en daar wordt ook budget voor vrijgemaakt. Hoe ze dat doen?

 • Via rondrijdende tuk-tuks met luidsprekers;
 • Door het uitdelen van informatieve pamfletten;
 • Via whatsappgroepen;
 • Deur tot deur.

Iedereen bereiken

Er zijn veel meer initiatieven om in India zoveel mogelijk mensen voor te lichten over hygiëneregels en maatregelen. Zoals deze video met handenwasinstructie door politieagenten uit Kerala. En telefoonbedrijven sturen spraakberichten in streekdialecten naar gebruikers op het platteland. Ruchi: “Mensen op het platteland krijgen vooral informatie binnen via televisie, sociale media, print media en whatsapp als ze een smartphone hebben. Vooral het tegengaan van mythes en geruchten is nu heel belangrijk. Daarom vroegen we bijvoorbeeld onze lokale partners in de staat Odisha een informatie poster te maken met feitelijke informatie (zie hiernaast). Ook andere mediaorganisaties dragen een steentje bij, bijvoorbeeld door korte video’s te produceren. Zo delen wij deze video in Hindi met de vrouwelijke dorpsraadsleden en met jonge meisjes in onze programma’s.”

Informatie over corona uit Odisha, India gemaakt door lokale partners van The Hunger Project

“Lokale partners krijgen extra beltegoed. Dit helpt hen om via whatsapp of telefoontjes informatie over het virus te delen met de vrouwelijke dorpsraadsleden.”

Dit doet The Hunger Project India verder om verspreiding tegen te gaan

 • India houdt zich, net als alle landen waar The Hunger Project actief is, aan de wereldwijde maatregelen zoals we die eerder hier deelden.
 • Alle kantoren van The Hunger Project India zijn gesloten. In Delhi, en alle staatskantoren. Alle teamleden werken vanuit huis.
 • De 41 lokale partners zijn zelfstandige organisaties; zij beslissen zelf of ze doorgaan met hun werk. The Hunger Project India – en ook de Indiase overheid – dringt erop aan voorlopig geen gemeenschapswerk in de dorpen te doen.
 • Alle teams en partnerorganisaties krijgen de boodschap zich voorlopig vooral niet bezig te houden met eerder opgestelde targets of jaarplannen, maar juist de adviezen van de regering en WHO serieus op te volgen.
 • Een The Hunger Project-werkgroep deelt via whatsapp relevante overheidsinformatie met partners en vrouwelijke dorpsraadsleden. Ruchi: “Veel van die informatie bewerken we eerst nog wel, om het ook begrijpelijk te maken voor mensen met een lagere of helemaal geen opleiding. Zo willen we het nog makkelijker maken om feitelijke informatie over het coronavirus te delen met dorpsgenoten – en om kwakzalverij tegen te gaan. Want er gaan hier echt de raarste oplossingen rond in het geruchtencircuit.”
 • Het team van The Hunger Project en hun partners bellen de komende 10 dagen alle vrouwelijke dorpsraadsleden die getraind worden door The Hunger Project India (ongeveer 8.000 vrouwen!). Het doel: checken hoe het met hen gaat en feitelijke informatie over het virus delen. Ruchi: “We stellen ze bijvoorbeeld voor om ‘luistergroepen’ te organiseren binnen families; ook in India geldt namelijk een verplichte thuisquarantaine. Goede informatie wordt dan via de telefoon gedeeld binnen gezinnen door de berichten hardop voor te lezen.”
 • Als lokale partners extra beltegoed nodig hebben, krijgen ze dit van The Hunger Project India. Dit helpt hen om via whatsapp of telefoontjes veilig informatie over het virus te delen met vrouwelijke dorpsraadsleden in onze programma’s. Ruchi: “Binnenlandse reizen zijn nu verboden, dus gebruiken we ons reisbudget om deze kosten te kunnen vergoeden.”

De ketting verbreken

Ruchi: “Een grote zorg in India is de verspreiding van het virus door arbeidsmigranten: zij hebben in de steden geen werk meer en keren terug naar hun plattelandsgemeenschappen. Hopelijk wordt – mede dankzij de aanpak van The Hunger Project India en de proactieve houding van onze regering – de kettingreactie verbroken door juiste informatie te delen met alle lagen van de bevolking.”

Foto: Amrita Haldipur