10 jaar Katakle

2008
Een groep Nederlandse ondernemers reist af naar Benin, waar op dat moment elf epicentra zijn. Op het strand ontwikkelen ze een plan om een einde te maken aan honger in Benin. De ambitie is om in tien jaar tenminste 10% van de plattelandsbevolking van Benin duurzaam hongervrij te maken – het ‘tipping point’. Investeerdersgroep Katakle is geboren en gaat van start met dertig leden.

2009
Katakle heeft de eerste € 500.000 opgehaald. De aangesloten ondernemers spelen een actieve rol. Naast hun financiële investering gaan ze binnen hun eigen netwerk op zoek naar nieuwe partners.

2011
Katakle organiseert een goedbezocht symposium op Nyenrode, waar de nieuwe ambities tot 2018 worden gepresenteerd. Tot verbijstering van de pro bono dagvoorzitter, die dat niet voor mogelijk hield, zingen de deelnemers met elkaar a capella een West-Afrikaans strijdlied.

In Benin is er soms ook tegenslag; The Hunger Project stopt het werk in twee gebieden waar onvoldoende interesse en initiatief is.

2010
Met vijftig ondernemers groeit het Katakle netwerk hard. Met een media-offensief zet Katakle zichzelf op de kaart: “geen hulp geven, maar investeren”. Het nieuwe businessplan voor Katakle richt zich niet alleen op het bedrijfsleven, maar ook op de overheid, fondsen en stichtingen.

In Benin zijn inmiddels veertien epicentra. Als spin-off van hardloopwedstrijden in Benin (voor een ticket naar de Run for The Hunger Project in Amsterdam) start The Hunger Project Benin met een jongerenprogramma.

2012
Katakle heeft zestig leden. Behalve bedrijven ook particulieren en ondernemende stichtingen, zoals Wilde Ganzen en de Nationale Postcode Loterij. Ook de Nederlandse ambassade in Benin besluit mee te gaan financieren.

De epicentrumstrategie wordt bijgesteld – en daarmee ook de ambities. Met een scherpere definitie en aanpak van zelfredzaamheid, blijkt de weg daarnaartoe langer en duurder. Er zijn inmiddels zestien epicentra. En we experimenteren met een Moringa-campagne, ondernemerschapstrainingen en een warrantage-systeem.

2013
In zeven edities heeft spin-off de Run for The Hunger Project meer dan een miljoen euro opgehaald voor Benin. De opbrengst wordt dit jaar in ontvangst genomen door een team jonge boeren uit de epicentra. Zij nemen bovendien ook de beker mee naar huis: als snelste team winnen ze de Run.

Dankzij een extra investering van een aantal Katakle-leden wordt in epicentrum Akpadanou de eerste computerzaal met internettoegang geopend. Andere epicentra krijgen toegang tot elektriciteit.

2016
Eind 2016 halen de eerste drie epicentra in Benin hun zelf gestelde einddoelen: ze bewijzen daarmee dat de strategie voor zelfredzaamheid werkt. En we gaan met een subsidie van de Nederlandse overheid in de epicentra de strijd aan tegen kindhuwelijken – met een speciaal theaterstuk.

2015
Het Moringaprogramma gaat over de grenzen: met een extra bijdrage van de Postcode Loterij breidt dit succesvolle initiatief van The Hunger Project Benin uit naar Ethiopië, Oeganda en Malawi.

2018
The Hunger Project Benin werkt in achttien epicentra, met 138 dorpen waar ruim 311.000 mensen wonen. Met 1.000 getrainde, actieve vrijwilligers en zo’n 400 slimme partnerschappen met bijvoorbeeld de lokale overheid, zijn zij met elkaar op weg naar het einde van honger en armoede.

Met een grote groep Katakle’ers én het Nederlands Blazers Ensemble gaan we naar Benin, om met de mensen in de epicentra te vieren wat we met elkaar bereikt hebben. Op naar meer!

Wist je dat….

De naam Katakle “stoel met drie poten” betekent? Deze stoel wordt gebruikt bij het kronen van Abomey koningen, en staat symbool voor samenwerking, stabiliteit, leiderschap en kracht