Corona raakt ons allemaal

De uitbraak van het coronavirus raakt ons allemaal, op wat voor manier dan ook. Of je nu in Utrecht of op het platteland van Benin woont. We passen allemaal ons leven aan – voor onszelf, onze families, onze community en ons land.

Maar het komt extra hard aan bij mensen zonder toegang tot een kraan of goede gezondheidszorg, waar goede informatie mondjesmaat verkrijgbaar is en waar social distancing zonder enig vangnet eigenlijk geen haalbare optie is.

Onze prioriteit: verspreiding tegengaan

Onze belangrijkste uitdaging in Benin op dit moment is om de verdere verspreiding van corona tegen te gaan. Maar we bereiden de dorpen ook voor op de economische en sociale gevolgen van de pandemie – om te voorkomen dat er daardoor uiteindelijk meer mensen overlijden dan aan de ziekte zelf.

The Hunger Project Benin heeft daarmee een vliegende start gemaakt. In korte tijd hebben we snel kunnen schakelen en veel initiatieven kunnen opzetten – van mini-trainingen tot 2.200 handenwas-stations.

De sleutel: weerbaarheid 

De spil daarbij zijn de honderden getrainde vrijwilligers in de dorpen. Deze sociale infrastructuur die wij de afgelopen jaren – met Katakle – hebben gebouwd, is nu goud waard. De lokale vrijwilligers nemen zelf het voortouw met tal van initiatieven. Zij maken het verschil in hun dorpen. Zodat zoveel mogelijk mensen – ook in afgelegen dorpen op het platteland – weten wat zij kunnen doen om zichzelf, hun familie en hun dorp te beschermen.

Lokale leiders in actie: handen wassen, voorlichting en voedselbanken  

De getrainde vrijwilligers komen in actie en daarin worden ze, op afstand, gecoacht door Hunger Project-medewerkers die ze van juiste informatie voorzien. Een paar voorbeelden:

  • Tippy Tap: de Tippy Tap is een klein handenwas-station met water en zeep, dat je met je voet kunt bedienen. The Hunger Project Benin installeerde er al 2200, in dorpen en bij scholen, zodat zoveel mogelijk mensen hun handen kunnen wassen. Het streven is een Tippy Tap in elk huishouden. Ook deelt The Hunger Project Benin informatie over het belang van handen wassen en andere hygiëne maatregels.
  • Mini trainingen: de epicentrumcoördinator traint maximaal 5 animators (lokale vrijwilligers) met feitelijke informatie over corona. Want ook in de dorpen in Benin doen er allerlei woeste geruchten en fake news de rondte. Deze animators gaan vervolgens langs de deuren, en trainen op huishoudniveau hun dorpsgenoten. Zo verspreiden ze toegankelijke en juiste informatie onder hun dorpsgenoten
  • Veel mensen bereiken: we verspreiden deze informatie naar nóg meer mensen door zendtijd te kopen op de lokale radio en door ‘gongoneurs’ (traditionele stadsomroepers) in te schakelen.
  • Dorpsbanken open houden: om de lokale economie te blijven bevorderen, is het belangrijk dat geld blijft circuleren in de gemeenschap en bedrijfjes kunnen blijven opereren. Daarom blijven de rurale banken open. Zodat mensen hun verdiende geld naar de bank kunnen brengen om te sparen of om geld te lenen. Natuurlijk met tal van voorzorgsmaatregelen, zoals afstand van elkaar en veelvuldig handen wassen.
  • Voedselbank vullen: we zorgen ervoor dat de voedselbanken zo goed mogelijk gevuld zijn, voor het geval er voedselschaarste gaat ontstaan als de maatregelen strikter worden. Normaal gesproken wordt de voedselbank door de boeren zelf gevuld in de oogsttijd. Maar omdat het nu geen oogsttijd is, koop The Hunger Project voorraden om de voedselbank te vullen.

De situatie in Benin

Op het platteland van Benin is de situatie nu gelukkig nog vrij rustig en overzichtelijk. Er zijn 102 geregistreerde besmettingen in het land, allemaal in de grote kuststeden Cotonou en Porto-Novo. Om besmetting naar de rest van het land te voorkomen, is de kustregio in lockdown. Dat betekent dat in de rest van het land – en dus ook onze epicentra – de markten en bedrijfjes nog open zijn en de boeren nog op het land werken.

Impact op The Hunger Project Benin

Daardoor kan veel van ons werk in de epicentra doorgaan – maar dan in aangepaste vorm. Want al voor de cordon sanitaire rondom de kustregio, sinds eind maart, reisden medewerkers van The Hunger Project niet meer tussen het kantoor in Cotonou en de dorpen.

De medewerkers van The Hunger Project Benin werken zoveel mogelijk vanuit huis; het is stil op het kantoor in Cotounou. En dat was lang niet makkelijk, want niet al onze teamleden in Benin hebben een laptop, of zelfs maar stabiel stroom en internet thuis.

En ook in de epicentra moesten we anders te werk gaan. Want eind maart zijn we gestopt met het organiseren van bijeenkomsten – terwijl ons normale dagelijkse werk vooral bestaat uit trainingen met grote groepen mensen. We zijn dan ook meteen op zoek gegaan naar innovatieve manieren om dat belangrijke werk toch door te laten gaan, zonder dat het team uit Cotonou de dorpen bezoekt. Bijvoorbeeld doordat een epicentrumcoördinator – die al in de buurt woont – meer taken oppakt, met coaching op afstand, via de telefoon. En door in de dorpen telefoonbomen of WhatsApp groepen te starten waarmee we snel veel mensen konden bereiken met gerichte informatie.

Wat kun jij doen?

Heb je de financiële ruimte, doe dan een extra investering. Het is niet onze gewoonte om je te vragen om een extra investering. Maar we maken nu een uitzondering. Want wat onze collega’s in Benin voor elkaar krijgen met alle vrijwilligers, is ongelooflijk én onmisbaar voor het land. We willen hen daarom voorzien van wat ze nodig hebben, en jij kunt ons daar bij helpen. Doe je mee?