Rick Volkers in BeninInvesteerder in beeld: Rick Volkers

Volkers bv is een maatschappelijk betrokken familiebedrijf dat via The Hunger Project investeert in de kracht van mensen, in goed leiderschap en in de kracht van vrouwen. Volkers is een prepressbedrijf en vertaalt verpakkingswensen van merkfabrikanten en retailers in druktechnische mogelijkheden voor drukkerijen. Rick Volkers is directeur van dit succesvolle prepressbedrijf. Hij is voormalig top-hockeyer en nog steeds fanatiek bij zijn club Kampong als manager van Heren-1.

Met zijn bedrijf is Rick verbonden aan The Hunger Project via het investeerdersnetwerk Katakle. Rick vertelt over zijn relatie met Katakle en The Hunger Project: “Ik ben een paar jaar geleden investeerder geworden bij Katakle, de groep die Benin heeft omarmd. Dat ging via Bas Maasen van NPM Capital. Hij gaf aan dat het heel erg bijzonder is wat Katakle doet. Ik was in die periode bezig met het vormgeven van maatschappelijk verantwoord ondernemen bij Volkers. Ik wilde uiting geven aan onze betrokkenheid bij het milieu en de wereld. Daarom leek het me goed om ondersteuning te geven aan Katakle. Dat was de eerste aanzet.”

Rick vindt het prettig om betrokken te zijn bij de programma’s in Benin. “Ik kan wel geld storten naar een organisatie of naar bepaalde gironummers, maar daar had ik een slecht gevoel over. Het concept van Katakle sprak mij heel erg aan, omdat wij als ondernemers mee kunnen denken en kunnen zien wat met het geld gebeurt. Bovendien is het een netwerk waarin gezelligheid heel erg belangrijk is en waaruit vriendschappen voortkomen, dat spreekt me heel erg aan. Ik vond het een warm bad waarin ik terecht kwam”, aldus Rick.

Het woord ‘verbinden’ wordt vaak genoemd door Rick. Want ook Kampong is verbonden aan Katakle. Het logo van The Hunger Project staat op de shirts van de Dames-1 en Heren-1. “Een mooie stap om The Hunger Project een platform te geven enerzijds en anderzijds kunnen de investeerders van Katakle met Kampong in aanraking komen, waaruit ook weer nieuwe verbanden ontstaan. Het heeft allemaal weer met verbinden te maken.”

Rick is in 2010 op investeerdersreis geweest naar Benin. Hij vond het een waanzinnige ervaring. “Als je daar komt dan spreekt het echt, dan zie je pas echt hoe de situatie in Benin is”. Hij vindt het prettig om te zien wat er met het geld gedaan wordt dat ze samen investeren met Katakle. “Ik was zwaar onder de indruk van de epicentra, van de vrouwen die dat omarmen, microkrediet krijgen en er goeie dingen mee doen, zoals scholing voor kinderen.” Het heeft ongelooflijk veel indruk op hem gemaakt. “Seeing is believing.” De reis naar Benin heeft Rick als persoon verder ontwikkeld. “Die mensen zijn blij met helemaal niks, dat wij dan nog zeuren om kleine dingen, dat is wel apart.”

Rick sluit ons gesprek af met een laatste boodschap. “Het lidmaatschap bij Katakle heeft mij veel gebracht. Ik ben waanzinnig enthousiast. Het is een heel leuk netwerk. Ik zou elke ondernemer die met vraagstukken rond maatschappelijk verantwoord ondernemen worstelt, uitnodigen om bij The Hunger Project te komen luisteren naar hoe zij het doen en hoe ze het organiseren.”