Wietse - Beninreis 484x391Investeerder in beeld: Wietse Nieuwenhuis

“Je ziet de ondernemersgeest terug in de aanpak.”

Wietse is sinds 2012 betrokken bij Katakle. Hij is directeur van Inbak en lid van de Raad van Toezicht van The Hunger Project.

“Als je je aan een organisatie verbindt, dan moet die wel bij je passen. Ik heb eerder in Afrika ontwikkelingsprojecten bezocht, maar dat voelde niet goed. Dat was teveel liefdadigheid. De aanpak van The Hunger Project past een stuk beter bij mij. Het draait om echte oplossingen en structurele verbetering. Je ziet de ondernemersgeest terug in de aanpak. Die link met het bedrijfsleven spreekt mij enorm aan.”

Mooiste handtekening

Via de Ronde Tafel 27 uit Sneek werd Wietse uitgenodigd voor een lezing van Carel van Bemmelen. “Hij had een goed, inspirerend verhaal dat naadloos aansloot op mijn ideeën over ontwikkelingswerk. Uiteraard eindigde Carel met zijn kenmerkende, ietwat dwingende oproep om mee te doen. Hij presenteerde het aanmeldformulier als het mooiste stuk papier waar je handtekening op kan staan. Ik heb ter plekke getekend.”

Rondje op de brommer

Een jaar later ging Wietse voor het eerst mee naar Benin. “In Zakpota ontmoette ik Gisèle. Met behulp van microkredieten had zij een eigen handeltje opgezet. Haar leningen had ze keurig afgelost, en als eerste vrouw in het dorp had ze een brommer gekocht. Ze was enorm trots op haar succes – en terecht. Ik ben achterop gesprongen en heb een rondje door het dorp meegereden.”

“Je ziet in de epicentra een enorme bedrijvigheid. In een ander dorp ontmoette ik een gezin dat met een microkrediet een bedrijfje had opgestart. Het contrast met de andere gezinnen in het dorp was enorm. Ze zagen er een stuk gezonder en welvarender uit – het straalde er vanaf dat het goed met ze ging. Dat kan niet anders dan besmettelijk zijn. Ik ben dan ook heel benieuwd of we straks inderdaad die grotere vooruitgang zien. Dat niet één gezin, maar het hele dorp vooruit is gegaan.”

Echte verbinding

“Mijn deelname aan Katakle heeft me extra bewust gemaakt van de onbalans in de wereld en hoe goed wij het hebben. Daarnaast is Katakle een fantastisch netwerk met inspirerende mensen, goede gesprekken en echt contact. Zeker tijdens zo’n reis leer je elkaar kennen. Het is een netwerk met echte verbinding; met elkaar en met Benin.”