Groot denken

Ras-ondernemer Carel van Bemmelen – ook wel de ‘keizer van Katakle’ – stond aan de basis van het netwerk. Hij daagde Pascal Djohossou, de directeur van The Hunger Project Benin, uit om groot te denken. Carel: “Voor mij is de aanpak van The Hunger Project de enige die echt werkt. Door het mensen zelf te laten doen. Geen hand ophouden, maar uitgaan van zelfredzaamheid. Met die insteek wilde ik me concentreren op één land, zodat je echte resultaten kunt boeken en impact kunt laten zien. Ik vroeg Pascal wat er nodig was om Benin hongervrij te maken.” Dat was het startschot van investeerdersgroep Katakle.

In 2008 reisde een groep Nederlandse ondernemers naar het West-Afrikaanse Benin. Op het strand ontwikkelden ze een plan om een einde te maken aan honger in Benin. Investeerdersgroep Katakle was geboren.

Netwerk Katakle

Katakle ging van start met dertig leden, voornamelijk bedrijven zoals NPM Capital, Hak, Auping, PwC en 2Deal Ventures. Naast hun eigen financiële investering gingen de aangesloten ondernemers op zoek naar nieuwe partners. Zo groeide Katakle naar een netwerk met meer dan zestig leden – niet alleen bedrijven, maar ook particulieren en ondernemende stichtingen.

Nu, tien jaar later, vieren we het succes van tien jaar lang investeren in het einde van honger in Benin. In de afgelopen tien jaar schaalden we op van elf naar achttien werkgebieden. We sloten bijna 400 slimme partnerschappen en bereiken ruim 311.000 mensen – waarvan er inmiddels 125.352 zelfredzaam zijn.

Continue verbeteren

Onderweg kregen we steeds beter inzicht in wat werkt, en wat niet. We verbeterden onze aanpak, waardoor we nog meer diepe oorzaken van honger kunnen aanpakken. En we bewezen dat het werkt: met wetenschappelijke waterdichte metingen tonen we onze impact, en begin dit jaar werd Zakpota als vierde epicentrum in Benin zelfredzaam. Met indrukwekkende resultaten: het aantal mensen met honger daalde er van 48% naar 2%, bijna alle bevallingen gebeuren onder professionele begeleiding en ruim 95% van de inwoners van Zakpota zijn ervan overtuigd dat ze hun eigen toekomst kunnen bepalen. Zij maken zélf een einde aan honger in hun dorp.

Bijzondere reis naar Benin

Op zondag 25 maart 2018 vertrok een grote groep Katakle’ers én een groep muzikanten naar Benin, om met de mensen in de epicentra te vieren wat we met elkaar hebben bereikt. In epicentrum Kissamey was er dinsdag 27 maart het grote zelfredzaamheidsfeest, met optredens van het Nederlands Blazers Ensemble samen met lokale muzikanten.

Benin 2008: de start van Katakle

Wist je dat….

De naam Katakle “stoel met drie poten” betekent? Deze stoel wordt gebruikt bij het kronen van Abomey koningen, en staat symbool voor samenwerking, stabiliteit, leiderschap en kracht