Plannen maken in Kissamey

.

Bernard Sossou (35) is coördinator van het warrantage programma in Kissamey. Met zijn dorpsgenoten maakte hij plannen voor wat er nodig is in Kissamey. “We willen de verspreiding van infectieziekten voorkomen. Daarvoor zijn sanitaire voorzieningen en toegang tot schoon drinkwater nodig. En moeten er waterputten en watertorens komen.

Die kunnen we ook goed gebruiken voor de gevolgen van klimaatverandering. De seizoenen veranderen en worden steeds minder steeds voorspelbaar. We moeten de velden goed kunnen irrigeren, zodat we de oogst veilig kunnen stellen. En we hebben nieuwe technieken nodig, betere zaden en methoden om de bodem op een biologische manier te verrijken.” Sossou verwacht niet dat The Hunger Project dit allemaal regelt. “Via The Hunger Project hopen we de juiste partners te vinden, waarmee we deze doelen samen kunnen bereiken. We zijn vastbesloten om verder te komen.”

Warrantage
In plaats van hun oogst in één keer te verkopen, kunnen boeren via het warrantage-systeem – dat al sinds de 19e eeuw bij Europese boeren in zwang is – een deel van hun oogst afstaan en als onderpand in de voedselbanken laten opslaan. Vervolgens kunnen zij een krediet opnemen bij de microkredietbank. Met behulp van de lening kunnen de boeren essentiële middelen aanschaffen voor het nieuwe zaai-seizoen. De oogst wordt in de tussentijd beter opgeslagen – met minder verlies door ongedierte – tot het moment dat er meer schaarste ontstaat en de prijzen gunstiger zijn.

Bernard Sossou Benin