Groot denken in kippen en kalkoenen

Bienvenu succesvol in pluimveehouderij

Bienvenu Ijeme (43 jaar) en zijn vrouw Justine Azangbe (41 jaar) wonen in het dorpje Dovi. Bienvenu houdt al lange tijd kippen, kalkoenen en konijnen. Sinds de komst van het epicentrum in Zakpota van The Hunger Project (THP) heeft hij zijn bedrijf kunnen uitbreiden. “Met de kredieten van de kredietbank van THP kan ik meer gevogelte inkopen, en het benodigde voer. Ik wist al het nodige van de pluimveehouderij, maar door de workshops van het epicentrum in Zakpota is mijn kennis op dat gebied vergroot. Zo weet ik nu nog beter wat mijn kippen en andere dieren nodig hebben om gezond te blijven. Ook heb ik leren lezen en schrijven en boekhouden. Ik weet nu tenminste hoe het er voorstaat met mijn bedrijf en door mijn verbeterde inzicht in de boekhouding ben ik beter in staat om te groeien met mijn bedrijf.”

Uitbreiding
Bienvenu heeft een nieuw terrein gekocht, waarop hij grote schuren laat bouwen om nog meer kippen te kunnen houden. “Eigenlijk zit ik er nu al weer aan te denken om nog meer land aan te kopen om daar de voeding van mijn pluimvee te gaan verbouwen. Nu heb ik nog 500.000 cfa (750 euro) aan krediet nodig per jaar, vooral voor de voeding van mijn pluimvee. Als ik die voeding zelf kan verbouwen, ben ik nog een stapje verder. Ik verdien nu netto 2,1 miljoen cfa (3.150 euro) per jaar. Het grootste deel van mijn winst maak ik tijdens de feestdagen, wanneer mensen kippen en kalkoenen komen kopen. De eieren verkoop ik het hele jaar door. Zelf sta ik niet op de markt, ik moet het echt hebben van mond op mond reclame. Mensen komen hier naartoe om te kopen. Ik lever nog niet aan restaurants of hotels. Daarvoor heb ik nog niet voldoende pluimvee, want ik moet wel een constante aanvoer kunnen garanderen. Het is mijn doel om uiteindelijk zo groot te worden dat ik kan leveren aan horeca. Daarbij let ik er wel op dat mijn dieren voldoende ruimte hebben in de schuren, zodat ze gezond blijven en ik kwaliteit kan blijven leveren. Ik heb nu 5.000 vogels (waaronder 3.500 kippen, 250 kalkoenen, 1.000 parelhoenders, 250 eenden) en 100 konijnen. In de toekomst wil ik groeien naar zeker 12.000 stuks pluimvee.”

Voorbeeldfunctie
Bienvenu heeft al een onderscheiding gewonnen voor zijn pluimvee en er zijn lokale politici op bezoek geweest bij zijn pluimvee houderij. Hij hoopt door zijn werk meer bezoekers te trekken naar de regio, en zo wellicht meer economische activiteiten te stimuleren. “In mijn bedrijf heb ik twee werknemers in dienst, en voor de bouw van de schuren heb ik tijdelijk een paar mensen ingehuurd. De kennis die ik heb opgedaan in de workshops van het epicentrum geef ik nu door aan anderen. Ik laat anderen op verschillende manieren profiteren van mijn kennis. Jongeren uit mijn dorp laat ik hier stage lopen, en geef ik les zodat zij het vak ook kunnen leren. Ook komen andere pluimveehouders uit het land bij mij langs om te leren van mijn aanpak.” Bienvenu heeft een voorbeeldfunctie en is duidelijk een succesverhaal, hij denkt groot en laat anderen meeprofiteren van zijn succes. Met het duwtje in de rug van THP is hij nog meer gaan betekenen voor zijn gemeenschap, en hij wordt dan ook zeer gewaardeerd in zijn dorp.

PS: De wisselkoers voor de CFA is 1 euro = 655 CFA

Tekst: Mariken Stolk
Foto’s: Johannes Odé

Foto: Johannes Odé
Foto: Johannes Odé