Van verlegenheid naar leiderschap

Louise Lagni (42 jaar) woont in het dorpje Dotan (Benin). Ze heeft 6 kinderen. Haar echtgenoot werkt op het land en verbouwt onder andere maïs, zij zelf handelt in fruit, maïs en pinda’s. Louise is een uitgesproken vrouw, wat zij laat zien wanneer de vrouwen uit de regio bij elkaar komen in het epicentrum in Zakpota. Helder en duidelijk verwoordt zij haar mening. “Voordat ik de Vision, Commitment, Action (VCA) workshops van het epicentrum had gevolgd, werd ik niet gehoord als ik iets inbracht in een discussie in ons dorp. Nu weet ik veel beter hoe ik mijn mening onder woorden kan brengen. Sinds het volgen van deze workshops heb ik veel meer zelfvertrouwen gekregen en word ik steeds vaker betrokken bij het nemen van beslissingen in mijn gemeenschap. Inmiddels maak ik deel uit van de dorpsraad. En ik ben op verzoek van de vrouwen uit mijn dorp leidster geworden van de vrouwen kredietgroep in mijn dorp. Samen hebben we een krediet bij de kredietbank dat we onderling verdelen. Ik geef de vrouwen advies over hun handeltjes.”

Bijeenkomsten
Twee keer per maand roept Louise de vrouwen uit de kredietgroep van haar dorp bij elkaar. Ze bespreken tijdens zo’n bijeenkomst bijvoorbeeld de problemen die de vrouwen ondervinden in hun eigen handeltjes. Maar ook maakt Louise van de gelegenheid gebruik om voorlichting te geven tijdens deze bijeenkomsten. Ze vertelt hoe de vrouwen gezonde maaltijden kunnen klaarmaken voor hun kinderen en over het belang van goede voeding. Ook geeft ze informatie over het voorkomen van allerlei ziektes, door goede hygiëne maatregelen te nemen. “De informatie die ik verspreid heb ik zelf geleerd in de workshops van het epicentrum. Ook heb ik contact met de medewerkers van de gezondheidskliniek in het epicentrum om aan informatie te komen, over bijvoorbeeld goede hygiëne. Het kost me aardig wat tijd om de bijeenkomsten te organiseren en sommige vrouwen individueel te begeleiden. Maar het geeft mij erg veel vreugde als ik de resultaten van mijn werk zie. Veel vrouwen weten nu bijvoorbeeld veel beter hoe zij hun kinderen goed moeten voeden. Dat doet mij goed.”

Belangen behartigen
Als leidster van de vrouwengroep, behartigt Louise ook hun belangen. Zij noemt een paar voorbeelden. “In het epicentrum is een gezondheidskliniek, maar dat is voor de meeste vrouwen toch te ver lopen. Dus komen de medewerkers van deze kliniek ook op bezoek in de dorpen, om bijvoorbeeld de kinderen te wegen. Er was alleen geen overdekte plaats in ons dorp waar dat gedaan kon worden. Dus heb ik er bij de gemeente voor gepleit om een pailotte te bouwen, zo noemen wij onze overdekte ontmoetingsplaatsen (met een dak van stro). Er wordt er nu eentje in de buurt gebouwd. Wat ik verder erg belangrijk vind, is de strijd tegen malaria. Als die ziekte kinderen treft, dan zouden de eerste medicijnen die nodig zijn gratis verstrekt moeten worden. Zodat iedereen toegang heeft tot deze belangrijke zorg. Ik heb er bij een lokale NGO voor gepleit dat die eerste medicijnen beschikbaar moeten zijn voor iedereen. En gelukkig is dat nu het geval.”

Dromen realiseren
Louise is als dorpsraad lid een gewaardeerd persoon in haar gemeenschap. “Wie had dat kunnen denken? Ik heb in de VCA workshops van het epicentrum geleerd om meer zelfvertrouwen te hebben, mijn hele houding is daardoor veranderd. Ook heb ik leren lezen en schrijven in de alfabetiseringscursus van het epicentrum. Die kennis wil ik doorgeven. Ik geef daarom ook wekelijks een groepje vrouwen les in lezen en schrijven. Graag wil ik al deze vrouwen begeleiden om te bereiken wat zij willen. Om hun dromen te realiseren. Dat doe ik als leidster van de vrouwen kredietgroep, maar ook door alfabetiseringslessen te geven. Zo komen we als gemeenschap samen verder!”

Tekst: Mariken Stolk
Foto’s: Johannes Odé

Benin, Louise Lagni. Foto: Johannes Odé - 300x300
Benin, Louise. Foto: Johannes Odé
Benin, Louise. Foto: Johannes Odé