Her Choice baseline report

Her Choice baseline onderzoek: de belangrijkste bevindingen

Alliantieorganisatie Her Choice – waar The Hunger Project Nederland onderdeel van uit maakt – zet zich in om kindhuwelijken in elf landen in Afrika en Azië terug te dringen. Ons onlangs uitgebrachte Her Choice Baseline Report biedt waardevolle inzichten. Zo blijkt dat het taboe op seks of een zwangerschap voor het huwelijk, een van de belangrijkste redenen is dat jonge meisjes trouwen.

Met een vijfjarig programma wil Her Choice het aantal kindhuwelijken terugdringen, in elf landen waar het percentage meisjes dat trouwt onder de achttien onder de hoogsten ter wereld is: Bangladesh, Benin, Burkina Faso, Ethiopië, Ghana, Mali, Nepal, Oeganda, Pakistan, Senegal en Sierra Leone.

‘Onderzoek is hard nodig’

Sinds januari 2016 hebben onderzoekers uit deze landen in samenwerking met onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam kindhuwelijken onderzocht. Want wanneer is vroeg trouwen problematisch? Wat zijn de oorzaken? Hoe denken mensen daar zelf over? En is er ruimte voor verandering? Dat onderzoek was hard nodig, vertellen dr. Esther Miedema en Dr. Winny Koster van The Amsterdam Institute for Social Science Research (AISSR) van de Universiteit van Amsterdam (UvA) in dit artikel aan OneWorld. Zij leidden het onderzoek vanuit Nederland. ‘In de onderzoeken die tot nu toe naar vroege huwelijken zijn gedaan, zitten ontzettend veel gaten’, aldus Miedema in het artikel.

Highlights Her Choice Baseline Report

In ons Her Choice Baseline Report staan de eerste bevindingen. Belangrijke resultaten, want met deze beginmeting kunnen de onderzoekers uiteindelijk de impact van Her Choice evalueren. Enkele highlights uit dit rapport op een rij:

  • Meisjes krijgen weinig ruimte om over hun eigen huwelijk te beslissen. Jongens krijgen meer ruimte hiervoor, maar ook die is beperkt.
  • De meerderheid van alle kindhuwelijken worden informeel gesloten, waarschijnlijk omdat het sluiten van een kindhuwelijk officieel verboden is in de 11 landen.
  • De angst voor, en het taboe op, seks of een zwangerschap voor het huwelijk is een van de belangrijkste redenen waarom meisjes worden uitgehuwelijkt of zelf kiezen om jong te trouwen.
  • Armoede speelt een rol bij het sluiten van een kindhuwelijk: een bruidsprijs ontvangen betekent een tijdelijke verbetering van de economische situatie van de familie van de bruid, wanneer een bruisschat betaald moet worden is die lager voor jonge meisjes, of ouders kiezen door een vroeg huwelijk voor het zekerstellen van de economische zekerheid van hun dochters. Tegelijkertijd kiezen meisjes (en jongens) er vanwege deze financiële zekerheden soms ook zelf actief voor om jong te trouwen.
  • In de meeste landen bleken jonge vrouwen opvallende weinig te weten van seksuele voorlichting en van hun seksuele rechten – zelfs als zij daar wel les in hebben gekregen. Dit kan zijn omdat leraren zelf over weinig training en kennis te beschikken of verlegen zijn om het onderwerp te bespreken.

Lees hier meer belangrijke bevindingen uit het rapport.

Wist je dat…

Er wereldwijd er elke dag 39.000 meisjes jonger dan achttien trouwen, met alle gevolgen van dien. Wanneer een meisje jong trouwt, wordt ze meestal ook jong zwanger. En met een onvolgroeid lichaam is de kans op complicaties tijdens de zwangerschap of de bevalling groot. En te jong zwanger worden leidt ook vaak tot ondervoede baby’s met een groeiachterstand.

Her Choice en The Hunger Project

The Hunger Project heeft daarom de handen ineen geslagen met Stichting KinderpostzegelsInternational Child Development Initiatives (ICDI) , Universiteit van Amsterdam en het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Met het programma Her Choice werken we samen aan het einde van kindhuwelijken. Dat doet The Hunger Project in Bangladesh, Benin, Burkina Faso, Ethiopië, Ghana en Oeganda. Lees hier meer over onze inzet. In januari 2018 start Her Choice met het midterm onderzoek, om te kijken wat tot nu toe de effecten van het programma zijn.

Meer weten?