Her Choice midline onderzoek: de belangrijkste bevindingen

Uit het tussentijdse rapport van alliantie Her Choice blijkt dat het aantal kindhuwelijken in bijna alle werkgebieden sterk is verminderd. De resultaten van het Her Choice midline onderzoek worden maandag 1 april in ontvangst genomen door Mabel van Oranje, voorzitter van Girls Not Brides.

Sinds 2016 werkt The Hunger Project met een financiering van de Nederlandse overheid samen met de Her Choice-alliantie aan het terugdringen van kindhuwelijken in tien landen in Afrika en Azië. Want een meisje moet zelf kunnen bepalen of, wanneer en met wie ze trouwt: het is haar keuze.

Onderzoekspartner Amsterdam Institute for Social Science Research (AISSR) van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houdt ondertussen de vinger aan de pols. We onderzoeken waarom meisjes vroeg trouwen. Of onze aanpak werkt. En waar ruimte is voor verbetering.

Het tussentijdse rapport laat zien dat meisjes in de werkgebieden beter weten wat hun rechten zijn. Ze zijn doordrongen van de nadelen van kindhuwelijken en spreken zich hier meer over uit. Zeker in Afrika hebben meer meisjes het gevoel dat ze zélf kunnen beslissen over een eventueel huwelijk.

In alle landen, behalve in Mali, is het aantal meisjes van 17 jaar dat trouwt, sterk vermindert. Het grootste verschil is te zien in Pakistan en Senegal: zo daalde in Senegal  het percentage meisjes dat al op haar 17e trouwde van 61,8%, naar 37.9%.

Een greep uit de resultaten

In het Midline Report staan de bevindingen, halverwege het programma. Belangrijke resultaten, want hiermee zien we of we op de goede weg zijn, kunnen we tussentijds bijsturen en kunnen we uiteindelijk de impact van Her Choice evalueren. Enkele highlights uit dit rapport op een rij:

  • Meisjes hebben meer kennis van seksuele en reproductieve gezondheid en rechten – dit is bijna verdubbeld.
  • Meisjes weten meer over wetten en beleid rondom kindhuwelijken.
  • Meer lokale leiders zijn getraind en weten nu van de negatieve effecten van kindhuwelijken. In de Her Choice werkgebieden in Ethiopië zijn 5 op de 8 leiders goed op de hoogte, terwijl dat in andere gebieden maar 1 op de 8 is.
  • Daardoor groeit het aantal dorpen waar leiders kindhuwelijken veroordelen en dorpsbewoners acties organiseren tegen kindhuwelijken.
  • Op scholen zijn meer maatregelen genomen waardoor meisjes op school veilig zijn en daardoor hun opleiding kunnen vervolgen, bijvoorbeeld door aparte toiletten aan te leggen voor jongens en meisjes.
  • Last but not least, blijkt de samenwerking in een alliantie met een geïntegreerde aanpak zeer goed  en versterkend te werken. De partners in Nederland en de 10 partnerlanden waarderen de samenwerking als ‘pragmatisch, open, gecommitteerd en wederzijds respectvol.

Leerpunten

Natuurlijk zijn er ook uitdagingen. Zo laten leraren  weten dat ze zich ongemakkelijk voelen om seks gerelateerde onderwerpen te bespreken. Ook is seksualiteit van meisjes in de meeste gemeenschappen nog een groot taboe, en wordt het gebruik van voorbehoedsmiddelen tegengehouden. Daardoor komen tienerzwangerschappen vaak voor, die weer leiden tot kindhuwelijken. In de tweede helft van haar programma, zal Her Choice zich nog sterker focussen op deze uitdagingen.

Lees hier meer belangrijke bevindingen uit het rapport.

Doorlopend onderzoek over kindhuwelijken

Onderzoekspartner AISSR/UvA onderzoekt waarom meisjes vroeg trouwen, of de Her Choice aanpak werkt en waar ruimte is voor verbetering. Met deze continue informatie wordt meer kennis opgebouwd over het complexe onderwerp kindhuwelijken, en gekeken hoe nog meer meisjes nog beter geholpen kunnen helpen.

Het Midline Report maakt de balans op, halverwege het vijfjarige Her Choice programma. Aan het onderzoek deden 5204 meisjes, 3621 huishoudens, 68 gezondheidscentra en 145 leraren mee.

Wist je dat…

Er wereldwijd 12 miljoen meisjes per jaar jonger dan achttien trouwen, met alle gevolgen van dien. En dat 1 op de 5 meisjes wereldwijd een kindbruid is. Wanneer een meisje jong trouwt, wordt ze meestal ook jong zwanger. En met een onvolgroeid lichaam is de kans op complicaties tijdens de zwangerschap of de bevalling groot. En te jong zwanger worden leidt ook vaak tot ondervoede baby’s met een groeiachterstand.

Her Choice: voor kindhuwelijkvrije gemeenschappen

The Hunger Project heeft de handen ineen geslagen met Stichting KinderpostzegelsInternational Child Development Initiatives (ICDI) , Universiteit van Amsterdam en het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Her Choice werkt aan kindhuwelijkvrije gemeenschappen. Door activiteiten gericht op empowerment en ontwikkeling van meisjes. Maar ook met activiteiten gericht op hun omgeving: jongens, ouders, leraren, gezondheidsmedewerkers, traditioneel leiders en andere inwoners van hun dorpen – want meisjes leven niet in isolement. En Her Choice werkt aan verbetering van de economische situatie van meisjes en hun families. Zo werkt Her Choice met een geïntegreerde en holistische aanpak, met acties op meerdere fronten tegelijkertijd. Van meisjes op school houden tot laagdrempelige toegang tot gezondheidszorg en van beleidsbeïnvloeding tot het opzetten van vangnetten voor kwetsbare meisjes: het één kan niet zonder het ander.

Meer weten?