Manon Ossevoort Zuidpool

Het trekkermeisje en haar droom

Op 9 december 2014 bereikte Manon Ossevoort, ook wel bekend als het trekkermeisje, de Zuidpool. Het werd een avontuur in twee delen. De realisatie van haar grote droom: een reis per tractor naar ‘het einde van de wereld’.

“Aan iedereen die een een droom meegaf aan een meisje op een tractor.Ik heb je een belofte gedaan. Ik heb beloofd dat jouw droom met me mee zou gaan op een avontuur over de wereld naar het zuidelijkste puntje van de aardbol De Zuidpool. Ik wil je laten weten: Het heeft even geduurd maar het is me gelukt! Ik ben er! Misschien komen dromen toch uit! Ze komen uit! Geloof in ze, zet je stappen er heen. Echt waar, de werkelijkheid is zo mooi”.

Manon Ossevoort – op haar FacebookpaginaTractorgirl op Facebook

”Het is erg emotioneel, ik ben erg blij”

Het avontuur van het trekkermeisje startte in 2004. Toen zij besloot om haar lang gekoesterde droom uit te voeren: per trekker naar de Zuidpool. Op Oerol (Terschelling) stapte zij op haar tractor en reisde jarenlang de wereld over. Onderweg verzamelde zij de dromen van  mensen die ze tegenkwam. Zij schreven hun diepste wensen op een papiertje of maakten een tekening. Manon beloofde al deze dromen van de wereld mee te nemen op haar tractor en op de Zuidpool in de buik van een eeuwige sneeuwpop te stoppen. En ze vervolgde haar weg.

“Op een tractor naar het einde van de wereld”

Tot aan Kaap de Goede Hoop. Daar strandde haar reis, omdat ze de boot miste die haar naar Antarctica zou brengen voor het laatste deel van haar reis.

Manon gaf niet op en na een pauze terug in Nederland, waarin ze moeder werd van een dochtertje , hervatte ze de reis waar ze gebleven was. Ze maakte alsnog de oversteek. En: slaagde er in haar eindbestemming te bereiken. Manon en haar team deden zestien dagen over de laatst 2500 kilometer. De filmbeelden, gemaakt met een drone, zijn sprookjesachtig: een rode tractor tuft over de witte vlakte, de rook van de tractor wordt horizontaal weggeblazen door de poolwind. Rijden over het ijzige, ruige landschap, bij een temperatuur van min 40 graden, was niet eenvoudig, Manon vergelijkt het met rodeo rijden. ”Ik maakte me heel erg zorgen dat de expeditie stop zou moeten worden gezet als de condities ook maar een beetje zouden verslechteren.” Dat gebeurde gelukkig niet. Op zo’n beetje alle nieuwszenders in binnen- en buitenland was het stralende gezicht van Manon te zien: “het is erg emotioneel, en ik ben erg blij”.

Dromen en The Hunger Project

Manon maakt met haar reis haar eigen droom waarheid. Een reis naar ‘het einde van de wereld’, zoals ze dat ooit bedacht. Manon weet het zeker: “Het is belangrijk om dromen te hebben, maar misschien nog wel belangrijker om voorbeelden te hebben dat dromen uit kunnen komen. Het heeft me tien jaar gekost, maar ik ben zo blij om hier te zijn, met al deze dromen, en ik hoop dat velen ondertussen al zijn uitgekomen.”

“Het idee heerst dat ‘het leven nu eenmaal zo is’ en dat je daar niets aan kunt veranderen”

Manon Ossevoort Zuidpool


Manon wil iedereen aanmoedigen om eigen dromen na te jagen. Overal waar zij kwam tekende ze positieve verhalen op, van mensen die ondanks honger of oorlog de hoop niet verliezen. Zij is supporter en ambassadeur voor The Hunger Project. Zelf haalt zij haar inspiratie onder andere uit een ontmoeting met Flora, die zij onderweg met haar tractor door Afrika ontmoette bij The Hunger Project Malawi.

“Het is belangrijk om dromen te hebben, maar nog belangrijker om voorbeelden te hebben dat dromen uit kunnen komen”

‘Ik heb tijdens het eerste deel van mijn reis veel hulpprojecten gezien en heb een beeld gekregen van wat werkt en wat niet werkt. Van The Hunger Project ben ik echt onder de indruk en hun visie past erg bij mijn project: ze ontwikkelen samen met mensen dromen en geven dat heel concreet handen en voeten door krachten te bundelen. Ze komen niet even vertellen hoe het zit – dat creëert goede werknemers, maar geen zelfstandige mensen. The Hunger Project helpt mensen zelfstandig een nieuw bestaan op te bouwen en zich te bevrijden van de vaak heersende gedachte dat ‘het leven nu eenmaal zo is’ en datje daar niets aan kunt veranderen.’

Meer over Manon’s avonturen? Bezoek haar website