Vrouwencondooms in het zonnetje

Vandaag is het Internationale Vrouwencondoomdag en staat het vrouwencondoom in the picture. Want met dit effectieve beschermmiddel tegen hiv/aids kunnen vrouwen zelf het heft in handen nemen. The Hunger Project zet het vrouwencondoom actief in, vooral in Malawi.

In Malawi is The Hunger Project, net zoals de afgelopen jaren, de trekker van de viering van Internationale Vrouwencondoomdag. Daarvoor pakt The Hunger Project Malawi groot uit, met volop aandacht in nationale kranten, tv en radio. Zo schuiven twee gebruikers van het vrouwencondoom (uit epicentrum Mpingo) en de hiv/aids, nutrition en gender officer van The Hunger Project Malawi aan bij een ontbijtshow op nationale televisie, waar zij in gesprek gaan over de voordelen, maar ook de vooroordelen, misvattingen en de problemen rondom de beschikbaarheid van het vrouwencondoom. En ook bij een groot evenement in Blantyre, met de minister van sport als eregast, staat het vrouwencondoom centraal.

Vrouwencondooms en honger
Flora Longwe is hiv/aids en gender officer bij The Hunger Project Malawi: “Het hoofddoel van The Hunger Project is honger en armoede uitbannen, maar mensen kunnen niet werken als ze ziek zijn. Als we ze niet beschermen tegen deze pandemie, zijn al onze inspanningen om een einde aan honger te maken tevergeefs, want het raakt en infecteert zovelen. We kunnen niet wegrennen van hiv/aids als we voedselzekerheid willen bereiken.”

Grote vraag
In het westen wil het vrouwencondoom niet echt aanslaan, maar in Malawi is het wel een succes. De vraag overstijgt op dit moment zelfs de beschikbaarheid.

In veel Afrikaanse landen zijn condooms en anticonceptiemiddelen onbespreekbaar, het is een taboe. Het vrouwencondoom geeft vrouwen de touwtjes in handen, zodat zij zelf de controle over hun seksleven hebben. Het beschermt net als een normale condoom tegen hiv/aids en andere soa’s, maar ook tegen ongewenste zwangerschappen.

 Een aantal feiten over hiv/aids

  • Op dit moment leven 36,9 miljoen mensen met hiv/aids
  • Van deze 36,9 miljoen mensen leeft 70% in landen onder de Sahara
  • Het merendeel van de mensen met hiv/aids is vrouw
  • Vrouwen lopen meer risico op besmetting en hebben niet altijd zeggenschap over hun seksleven
  • In 2015 volgden 105.013 vrouwen en mannen in onze Afrikaanse epicentra een workshop over genderongelijkheid en hiv/aids