Drie jaar geleden kreeg The Hunger Project een extra bijdrage van ruim 1,2 miljoen euro van de Nationale Postcode Loterij. Het doel: een succesvol Moringaprogramma uit Benin uitbreiden naar Ethiopië, Malawi en Oeganda. Nu, drie jaar later, blikken we terug op een succesvolle samenwerking. En vieren we de resultaten! Zo bereikten we 7 miljoen mensen met informatie over de wonderboom Moringa en gezonde voeding via radio, televisie, billboards en grootschalige voorlichtingsbijeenkomsten. 

In maar liefst 17 epicentra in Ethiopië, Malawi en Oeganda gingen we vol goede moed aan de slag met zaden, stekjes, boompjes, kwekerijen, demonstratietuinen en kookworkshops. We legden werkplaatsen aan waar Moringabladeren worden verwerkt tot poeder, met de hand of machinaal, en waar inmiddels geld wordt verdiend met de verkoop van flesjes en zakjes poeder.

Meer dan voeding

Moringa bracht niet alleen voedingswaarde, maar ook positieve energie met zich mee. De wonderboom bleek bij uitstek geschikt om met (aanstaande) ouders in gesprek te gaan over hoe je met eenvoudige middelen toch gezond kunt eten. En waarom dat zo ontzettend belangrijk is als je zwanger bent, borstvoeding geeft en jonge kinderen hebt.

Resultaten na 3 jaar

In die drie jaar hebben we ontzettend veel resultaten geboekt in Malawi, Ethiopië en Oeganda. Een greep uit de mooie cijfers:

  • We lichtten ruim 91.000 epicentrumbewoners voor over de noodzaak van goede voeding in de eerste 1.000 dagen en over Moringa.
  • In de 3 programmalanden bereikten we 7 miljoen mensen met informatie over Moringa en gezonde voeding via radio, televisie, billboards en grootschalige voorlichtingsbijeenkomsten.
  • Er zijn nu 9 werkplaatsen waar epicentrummedewerkers Moringapoeder produceren – 4 in Ethiopië, 4 in Oeganda, en 1 in Malawi.
  • Bijna 11.500 families volgden een Vision, Commitment, Action-training en ontvingen tijdens deze training een Moringastekje.
  • We startten 289 Moringakwekerijen op rondom de verschillende epicentra in Ethiopië, Oeganda en Malawi. Dat is flink boven het aantal dat wij in gedachten hadden – we hadden 11 kwekerijen als streven. Dit aantal viel flink hoger uit omdat de epicentra in Malawi inzette op kleine kwekerijen bij mensen thuis, in
    plaats van grotere kwekerijen in de buurt van het epicentrum.
  • Bijna 8.000 families, zo’n 43.500 mensen in de epicentra, leerden lekker koken met Moringa via kookdemonstraties en kookboeken.

Samen met de Nationale Postcode Loterij

Felicia Hudig werkt als relatiebeheerder bij de Postcode Loterij op de afdeling Goede Doelen. In september 2017 ontmoette zij The Hunger Project landendirecteuren Rowlands Kaotcha (Malawi), Daisy Owomugasho (Oeganda) en Neguest Mekonnen (Ethiopië). “Het was erg interessant om van hen meer te horen over de net nieuw opgeleverde Moringawerkplaatsen en uiteraard ook over de epicentrumstrategie van The Hunger Project. Wij zijn blij dat wij, dankzij onze 2,9 miljoen deelnemers, het opschalen van het Moringaprogramma met een extra bijdrage konden steunen. Zodat nog meer mensen kunnen worden voorgelicht over de kracht van Moringa en de noodzaak van goede voeding.”

(Tekst gaat verder onder foto)

Moringa op Malawiaanse nationale televisie

The Hunger Project Malawi zorgden er op een wel heel bijzondere manier voor dat de goede voedingswaarde van Moringa met heel Malawi gedeeld werd. Door hen werd er namelijk op een nationale televisiezender een 30 minuten live televisieprogramma over Moringa uitgezonden. Ook waren we diverse keren op de nationale radio te horen. Het publiek kon tijdens de televisie- en radio-uitzendingen vragen te stellen en ervaringen delen over Moringagebruik. Naar aanleiding van de televisieshow ontving The Hunger Project telefoontjes uit het hele land van mensen op zoek naar tips over waar ze stekjes konden kopen en welke recepten je met Moringa kunt maken.