Het Moringaprogramma is in volle gang in Ethiopië, Malawi en Oeganda. In 17 epicentra, met 387.000 inwoners, worden volop stekjes van “de wonderboom” gekweekt en uitgedeeld. Mensen krijgen voorlichting over de kracht van Moringa en de noodzaak van goede voeding, en leren in kookdemonstraties hoe ze lekker met Moringa kunnen koken. Door optimaal gebruik te maken van Moringa kunnen zij een stevige nieuwe stap zetten in hun strijd tegen ondervoeding.

In 2015 ging het Moringaprogramma, met steun van de Nationale Postcode Loterij, van start in Ethiopië, Malawi en Oeganda. Na twee jaar is het programma in volle gang. Enkele resultaten*:

  • Ruim 4.300 lokale vrijwilligers zijn geworven en opgeleid
  • Zij organiseren bijeenkomsten over gezonde voeding en Moringa, voor ruim 25.000 mensen
  • In speciale demonstratietuinen leren mensen hoe Moringa wordt geplant
  • In 185 kwekerijen worden stekjes gekweekt die de lokale bevolking in eigen tuin kan planten
  • Tot nu toe werden bijna 400.000 stekjes opgekweekt en uitgedeeld
  • De bladeren van de bomen die vorig jaar werden geplant, kunnen nu echt gegeten worden
  • In kookworkshops en via receptenboekjes leerden ruim 12.500 mensen hoe ze de bladeren en Moringapoeder lekker in recepten kunnen verwerken
  • Door nationale campagnes en evenementen krijgen Moringa en het belang van gezonde voeding veel media aandacht, en werden ruim 10 miljoen mensen bereikt
  • Via nieuwe partnerschappen met de lokale overheid, onderzoeksinstellingen, bedrijfsleven, NGO’s en de media wordt kennis over Moringa uitgewisseld, en bereiken we nog meer mensen buiten de epicentra

En dat werpt vruchten af: mensen zijn zich meer bewust van het belang van gezonde voeding en Moringa. Moringa wordt steeds meer gegeten en mensen merken het effect daarvan. De bomen groeien goed, ook in de droge tijd. En er wordt gestart met het inzetten van Moringa voor meer inkomsten, bijvoorbeeld door het kweken en verkopen van stekjes, of het produceren van zaden of poeder.

*Resultaten 2015-2016

De wonderboom Moringa
Het lijkt te mooi om waar te zijn – dat de blaadjes van een boom, die bijna overal kan groeien, helpen tegen honger en ondervoeding. En toch is het zo. Moringa is een tropische boom met een buitengewoon hoge voedingswaarde. De boom groeit snel en is vaak al binnen handbereik. De bladeren bevatten meer vitamines en mineralen dan de meeste voedingsmiddelen die wij kennen. Niet voor niks wordt Moringa dan ook wel de ‘wonderboom‘ genoemd.

“Mijn buren vonden het raar dat ik geld uitgaf aan een hek rond mijn Moringatuin. Maar dan legde ik ze uit dat ik een visie had: dat mijn gezin zo gezonder zou eten, en dat ik geld zou verdienen met de verkoop van Moringapoeder. Mijn buren lachen al lang niet meer. Het was de meest wijze investering die ik kon doen. Ik verdien geld met mijn tuin: mensen kopen Moringa bij me.”

Gertrud (38), Kachindamoto, Malawi

https://

Acties uitgelicht

The Hunger Project Ethiopië lanceerde de campagne ‘Moringa for Life’. Door workshops, promotie via radio en televisie, een tentoonstelling, een kunstcompetitie, muziek en een Moringa-run met 500 deelnemers werd Moringa in het zonnetje gezet. Tijdens de campagne werden zo´n 5.000 Moringastekjes geplant door bewoners van de epicentra Mesqan en Wurib. En 800 mensen leerden in kookdemonstraties om Moringa op te nemen in hun dagelijkse voeding.

In epicentrum Enemore in Ethiopië werd een Moringafabriekje gebouwd, waar Moringabladeren gewassen, gedroogd, tot poeder verwerkt en verpakt worden. Met de productie en verkoop van Moringapoeder kunnen lokale boeren extra inkomsten verdienen. In 2017 worden in 8 andere epicentra ook fabriekjes gebouwd. In epicentrum Kachindamoto in Malawi hebben lokale vrijwilligers al de benodigde bakstenen gemaakt. 

Het gewicht en de groei van bijna 47.000 kinderen in Malawi, Ethiopië en Oeganda werd nauwkeurig in de gaten gehouden. Ondervoede kinderen werden eruit gepikt en doorverwezen voor medische zorg. En ouders kregen tijdens de weegsessies informatie over gezonde voeding voor kinderen.

In Malawi en Oeganda werd Moringa opgenomen in een pilot voor een schoolvoedingsprogramma. In Malawi werd Moringa toegevoegd aan de pap. Want voedzame maaltijden op school zijn belangrijk om kinderen alert en actief te houden op school. In Oeganda hebben twee basisscholen een Moringa demonstratietuin aangelegd, waarin kinderen les krijgen over het planten van Moringa.

In Malawi speelden de getrainde vrijwilligers en de bewoners van de epicentra een actieve rol in het opkweken en verstrekken van Moringastekjes. Zij hebben 158 Moringakwekerijen opgezet, waar bijna 160.000 stekjes zijn gekweekt en uitgedeeld. Door de droogte was er een tekort aan Moringazaden, waarna zij zelf succesvol zaden hebben gekweekt.

In Malawi volgden 8.135 mensen trainingen over verbeterde landbouwmethoden voor het verbouwen van Moringa, het gebruik van pesticiden en het oogsten van Moringabladeren. Daardoor kunnen zij de kwaliteit van de Moringabomen vergroten, meer Moringazaden en –bladeren oogsten voor eigen consumptie en de productie van Moringapoeder vergroten. Zij kregen vervolgens een Moringastekje voor hun eigen tuin.

De uitgelichte acties hebben in 2016 plaatsgevonden.

Weten, planten, eten
De aanpak van het Moringaprogramma bestaat uit drie stappen. In de eerste plaats weten: kennis bijbrengen over Moringa, en over het belang van gezonde voeding – vooral in de eerste 1.000 dagen van een mensenleven. Ten tweede door te planten: ondersteunen bij het telen van Moringabomen, en van meer gediversifieerde gewassen. En tenslotte door te eten: stimuleren dat Moringa en andere gezonde voeding ook echt op het bord terecht komt, vooral bij moeders en jonge kinderen.

Nationale Postcode Loterij
In Benin voeren we al een aantal jaar succesvol campagne voor Moringa. In 2015 kregen we een extra bijdrage van ruim 1,2 miljoen van de Nationale Postcode Loterij om dit in drie jaar uit te breiden naar Ethiopië, Malawi en Oeganda. We gingen van start in 2015 en ronden het programma eind dit jaar af.

“Het is zo mooi om te zien hoe veel enthousiasme er over Moringa is. Alles lijkt ineens in beweging, het lijkt niet echt meer op mijn oude dorp. Ik vind het echt een geweldig project – ik ben een soort cheerleader voor de Moringa-vrijwilligers. En ik ben ook een eigen Moringatuin begonnen.”

Beatrice (27) – Kachindamoto, Malawi

https://