Het Mama Moringa diner

Gezonde en gevarieerde voeding is belangrijk voor iedereen – met name in de eerste 1000 levensdagen van een kind. Hier in Nederland hebben hebben we voldoende gevarieerd voedsel voor handen, maar dit is niet overal het geval. In landen als Ethiopië, Malawi en Oeganda is ondervoeding – vooral bij kinderen – nog een groot probleem. The Hunger Project traint daarom kersverse ouders in Ethiopië, Malawi en Oeganda over voedzaam en gezond eten. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van lokale oplossingen als de Moringa ‘wonderboom’, kunnen zij zelf een einde maken aan ondervoeding.

Op 7 mei organiseren wij een bijzonder diner. Het Mama Moringa diner. Wij trakteren dan samen met de Nationale Postcode Loterij 1000 mensen op een heerlijk voedzaam diner. Het grootste Moederdagdiner, in de Kromhouthal in Amsterdam. Een gratis diner met wereldse foodtrucks, leuke ambassadeurs, hippe muzikanten en televisie-koks die tijdens het diner kennis uitwisselen over gezond eten. Kom ook, meld je aan op www.mamamoringa.nl. En neem gezellig iemand mee, je moeder bijvoorbeeld!

De 50-jarige Tsege Nesk uit Dobi Kebele in Ethiopië maakt thee van Moringabladeren. “Die gaf ik elke dag aan mijn 18-jarige dochter Mebrate, toen zij zwanger was. Twee maanden geleden is Mebrate bevallen van haar zoon Abil. En ik maak nog steeds dagelijks Moringathee voor Mebrate. Want via de borstvoeding geeft ze de waardevolle voedingsstoffen van de Moringa aan Abil door.”

Lees meer

Nuria Ahmed (25 jaar, hoogzwanger) en Zebiba Ahmed (24 jaar, moeder van 1-jarige zoon Muaze) wonen in Mekecho in Ethiopië. “We kenden Moringa nog niet, hier in de hooglanden kwam het nog niet voor. Bij de kookdemonstratie werd Moringapap gemaakt van de bladeren. Dat was lekker! We hebben gezien wat Moringa precies is en hoe je er lekker mee kunt koken. En in juni krijgen we zelf een stekje!”

Lees meer

Onze Evelijne was te gast bij Koffietijd om te vertellen over het Moringaprogramma en Mama Moringa.

Bekijk het item

In vijf epicentra in Ethiopië ging het Moringaprogramma in 2015 van start. Enkele resultaten tot nu toe:

  • De eerste Moringaplantages zijn aangelegd door de boerengemeenschap zelf. Zij hebben het land voorbereid en gingen van start met Moringazaad, stekjes en goed hekwerk.
  • De boeren zijn getraind in het maken van biologische onkruidverdelgers en in verbeterde wateropslagmethodes.
  • In september ging een groep van vrouwelijk leiders, lokale overheidsfunctionarissen, boeren en de voorzitter van de epicentrumcommissie op studiereis naar de Konso-regio in Ethiopië, waar al veel met Moringa wordt gewerkt.
  • In de epicentra worden workshops gegeven over koken met Moringa

Moringa, de ‘wonderboom’

Moringa is een tropische boom met een buitengewoon hoge voedingswaarde. Het is een van de meest veelzijdige gewassen die er bestaan. De boom groeit bijna overal, en snel. Moringabladeren bevatten meer vitamines en mineralen dan de meeste voedingsmiddelen die wij kennen.

Moringa blaadjes bevatten: 4x zoveel calcium als melk 7x zoveel vitamine C als sinaasappels 3x zoveel kalium als bananen 4x zoveel vitamine A als wortels 2x zoveel proteïne als yoghurt

Het werk van The Hunger Project met Moringa begon in het West-Afrikaanse Benin in 2009, toen een oudere boerin in de buurt van het epicentrum in Bétérou zich herinnerde dat haar grootouders vroeger vertelden over het eten van Moringabladeren. Ze overtuigde anderen er van om met haar dat oude gebruik te onderzoeken. De bijzondere eigenschappen van de plant – en de mogelijkheden en kansen hiervan – werden al snel duidelijk. The Hunger Project Benin nam daarom ‘de wonderboom’ op in alle trainingen over voeding en voedselzekerheid. Zodat steeds meer mensen overtuigd raakten van de voordelen.

Met de extra bijdrage van de Nationale Postcode Loterij wordt het Moringa programma nu uitgebreid naar Ethiopië, Malawi en Oeganda.