Moringacampagne

Het lijkt te mooi om waar te zijn – de blaadjes van een boom, die bijna overal kan groeien, helpen tegen honger en ondervoeding. En toch is het zo. The Hunger Project boekte met de wonderboom moringa in Benin succes in de strijd tegen honger. En kan dit dankzij extra financiering van de Nationale Postcode Loterij de komende jaren opschalen naar Ethiopië, Oeganda en Malawi.

Moringa Tree Days

Op 16 juli lanceert The Hunger Project Benin een nieuwe moringa campagne. Via radio en tv hoort het hele land  over de voedingswaarde van de moringaboom. Beninezen worden uitgedaagd om zelf met moringa aan de slag te gaan, en er zijn overal in het land kookdemonstraties. Prominente politici, burgemeesters en medewerkers van ministeries, ambassades, gemeentes en ngo´s planten bovendien moringabomen in de moestuinen van boerenfamilies.

Bij de campagne in Benin zijn ook medewerkers van THP Malawi, Ethiopië en Oeganda aanwezig, om zo veel mogelijk te leren. Zodat zij daarna in hun eigen landen een eigen moringa-programma kunnen opstarten. Op die manier kan The Hunger Project een miljoen mensen voorlichten over de kracht van moringa en de noodzaak van goede voeding. En kunnen 110.000 mensen in Ethiopië, Oeganda en Malawi optimaal gebruik maken van moringa en zo een stevige nieuwe stap zetten in hun strijd tegen ondervoeding.

Weten, planten en eten
Ethiopië, Malawi en Oeganda behoren alle drie tot de armste landen van de wereld. In Malawi leeft zelfs meer dan 60% van de inwoners onder de absolute armoedegrens. In Ethiopië loopt bijna 30% van de kinderen een permanente groeiachterstand op. Moringabomen zijn er al, op kleine schaal, maar het wordt nog niet of nauwelijks gegeten. De bijzondere eigenschappen van de bladeren zijn er nauwelijks bekend. De aanpak van The Hunger Project in deze landen bestaat uit drie stappen:

  1. Weten: Kennis bijbrengen over moringa, en over het belang van gezonde voeding – vooral in de eerst 1000 dagen van een mensenleven
  2. Planten: ondersteunen bij het telen van moringabomen
  3. Eten: stimuleren dat moringa onderdeel wordt van de maaltijd.

Een echte superfood
Een einde maken aan de honger begint vaak met slimme acties en lokale oplossingen. Zoals de moringaboom: een tropische boom met buitengewoon hoge voedingswaarden. Waarvan de bladeren meer vitamines en mineralen bevatten dan de meeste voedingsmiddelen die wij kennen. Bovendien: de boom groeit bijna overal, en snel. Moringa blijkt een bijna magisch middel tegen ondervoeding. Door toevoeging van moringa stijgt de voedingswaarde van de dagelijkse maaltijd aanzienlijk. De bladeren kunnen rauw gegeten worden, in salades, of gekookt. Als ze worden gedroogd en verwerkt tot moringapoeder is het langer houdbaar, en kan het verwerkt worden in baby-pap en sauzen. Wanneer moeders tijdens de zwangerschap moringa eten gaat het geboortegewicht van hun baby’s omhoog, en verbetert de kwaliteit van de moedermelk.

Moringa in de praktijk: Gisele Houessouga
Gisele Houessouga (30 jaar) is onderneemster in Wawata, Benin. “Ik heb vier kinderen. Mijn jongste, Jean Paul van tien maanden, is een ‘moringa baby’. Vanaf het moment dat hij is verwekt krijgt hij al moringa, omdat ik het veel eet. Vanaf zes maanden krijgt hij moringapoeder in zijn pap. Het is een blakend gezond kind.”

The Hunger Project
The Hunger Project werkt aan het einde van de honger in de wereld. Dat kan in onze generatie. Misschien al over tien jaar, maar zéker in 2030. The Hunger Project investeert in Afrika, Azië en Latijns- Amerika in de kracht van mensen, zodat ze straks op eigen kracht verder kunnen. Door mensen te laten dromen van een toekomst zonder honger. Ze vervolgens te helpen om die droom ook zelf waar te maken. Met focus op vrouwen en samen met duizenden lokale vrijwilligers.

Een einde aan honger met superfood moringa

Moringabladeren bevatten:

  • 4x zoveel calcium als melk
  • 7x zoveel vitamine C als sinaasappels
  • 3x zoveel kalium als bananen
  • 4x zoveel vitamine A als wortels
  • 2x zoveel proteïne als yoghurt
  • Meer weten over ons werk in Benin, Malawi, Ethiopië, Malawi en Oeganda?