Odisha’s 100 in de spotlights op RTL 4

Op donderdag 29 maart 2018 stond The Hunger Project’s netwerk Odisha’s 100 volop in de spotlights in het RTL 4 programma 5 uur live. Ineke Bomhof, succesvol zakenvrouw én een van Odisha’s 100 allereerste leden, vertelde live over haar ervaringen in India en het impactvolle werk van vrouwelijke dorpraadsleden in de Indiase deelstaat Odisha.

“Wij in Nederland zouden smullen van 50% vrouwen in de lokale politiek. Maar die 50% heeft alleen maar zin als je weet wat je met je stem moet doen”

50% van de zetels in Indiase dorpsraden is voor vrouwen gereserveerd. Afgelopen februari zag Ineke met eigen ogen de opzienbarende resultaten die deze vrouwen in Odisha hebben gerealiseerd. Ineke Bomhof : “Wij in Nederland zouden smullen van 50% vrouwen in de lokale politiek. Maar die 50% heeft alleen maar zin als je weet wat je met je stem moet doen. Het is geweldig dat je als Indiase vrouw kan zeggen dat je in de dorpsraad zit. Maar als je niet weet hoe het politieke systeem werkt, wat je met je stem en die zetel kan doen, heeft dat geen enkel effect.”

De vrouwen in Odisha krijgen het voor elkaar

Ondersteund door trainingen van The Hunger Project, weten de vrouwelijke raadsleden in Odisha met nieuw vergaarde kennis en vaardigheden de juiste subsidiepotjes van de overheid aan te spreken. Van toiletten in hun dorp en pensioenen voor ouderen, tot gesubsidieerde huizen en voedselbonnen voor hun dorpsgenoten: de vrouwen van Odisha krijgen het voor elkaar.

Bekijk hier het interview terug

Aan tafel bij presentatrices Daphne Bunskoek en Hannelore Zwitserlood, wist Ineke de impact van de vrouwen helder te verwoorden:

Land van contrasten

India is een land van contrasten. De economie groeit, en India wordt rijker. Of tenminste, een deel van India wordt rijker. Het verschil in inkomen tussen de bovenste en onderste bevolkingslaag is groot. Naast enorme rijkdom, kent India ook heftige armoede. 1 op de 4 mensen met honger op de wereld woont in India. Elke dag hebben 194 miljoen Indiërs te weinig te eten, vooral op het platteland. En dat terwijl honger het grootste oplosbare probleem ter wereld is.

Wat is Odisha’s 100

Met 45% van de bewoners die onder de armoedegrens leven, is Odisha een van de armste deelstaten van India. Daarom is investeren in deze staat een belangrijke stap naar het einde van de honger in India. Op 8 maart 2017 startte Odisha’s 100: een netwerk van (uiteindelijk) 100 ondernemende Nederlanders die zich inzetten voor vrouwelijke leiders in Odisha. Met een jaarlijkse investering, ondersteunt ieder lid 5 jaar lang de vrouwelijke dorpsraadsleden. Met de investering van 100 leden, kan The Hunger Project het aantal districten waarin vrouwelijke dorpraadsleden getraind worden verdubbelen. Wil jij je aansluiten bij Odisha’s 100? Bekijk deze brochure of  neem contact op met Karin Bakker.

Meer Odisha’s 100 in de media

Odisha’s 100-lid Henny Westland, in het dagelijks leven CEO van Westland Kaas, legt op BNR Nieuwsradio en het NOS Radio 1 Journaal waar Odisha’s 100 voor staat.

Klik op het logo om het interview te beluisteren.

Vanaf minuut 19:50 in het fragment 09:00 – 09:30 uur.