The Hunger Project’s werk met vrouwelijk leiders in India in zomereditie OPZIJ

Moge je moeder worden van honderd zonen, is een bekende Indiase gelukwens. Meisjes worden er nog altijd gezien als minderwaardig, en soms zelfs als een last. Maar de dochters van India zijn aan een opmars bezig, gesteund door The Hunger Project en het investeerdersnetwerk Odisha’s 100. Daar lees je alles over in de zomereditie van het tijdschrift OPZIJ. 

The Hunger Project India

Er is een verplicht vrouwenquotum voor het laagste niveau van openbaar bestuur, de dorpsraad. The Hunger Project (THP) India traint deze gekozen vrouwelijke leiders in de deelstaat Odisha, een van de armste plattelandsgebieden van India. Want deze onverschrokken vrouwen zijn cruciaal in de strijd tegen armoede, honger en geweld. Hoe de vrouwen in India ten strijde trekken, lees je in het 7 pagina’s tellende artikel.

Ontmoet Kanakalata Patra 

Zo laat journalist Jolene Groen onder meer leiders als de 45-jarige Kanakalata Patra uit het district Dhenkanal, Odisha aan het woord. Zij is nu ruim een jaar raadslid en heeft grote plannen voor haar dorp. “Meer dan vijftig huishoudens in mijn dorp hebben geen drinkwater. Zij moeten hun water halen bij een pomp, maar die is ver weg.” Toiletten zijn er niet en de bewoners wassen zich in een nabijgelegen meertje. Ook moet er een nieuwe weg komen. Schoon water en het verbeteren van de infrastructuur; dat zijn ingewikkelde projecten waarvoor een lange adem nodig is. Maar op kleine schaal boekte Kanakalata nu al mooie resultaten. Voor verschillende oudere dorpsbewoners wist ze met succes een pensioen aan te vragen.Ook andere kwetsbare groepen hebben haar aandacht. “Ik wil sociale zekerheid regelen voor alleenstaande vrouwen in het dorp, bijvoorbeeld voedselbonnen of een uitkering.”

Inspiratie event op 27 september

Het investeerdernetwerk Odisha’s 100 ondersteunt dit belangrijke werk in de Indiase deelstaat Odisha. Op 27 september 2018 organiseert The Hunger Project van 13.30 – 17.30 uur een inspiratie event in Utrecht. Het thema van de middag: de kracht van vrouwelijk leiderschap. In India, maar ook in Nederland. De verschillen zijn soms kleiner dan je denkt. Graag nodigen wij je uit om je deze middag te laten inspireren.