Vrouwelijk leiderschap

Vrouwen zijn cruciaal voor het einde van honger. Ze zijn vaak verantwoordelijk voor het voedsel, niet alleen voor hun eigen gezin, maar voor de hele gemeenschap. Maar ze krijgen niet overal een eerlijke kans. Vrouwen hebben nauwelijks toegang tot onderwijs, geld of invloedrijke posities. Veel potentieel blijft zo onbenut – de helft van de samenleving doet eigenlijk niet mee.

Zonde, want vrouwelijke leiders zetten voedselzekerheid, onderwijs, gezondheid, corruptie en sociale uitsluiting op de agenda van hun gemeenschappen. Uit verschillende studies blijkt dat vrouwen meer dan mannen investeren in sociale issues. Bovendien zijn ze minder vaak corrupt. Zodra vrouwen in hun kracht staan en zich ontpoppen tot leider, plukt de hele gemeenschap daar de vruchten van. Zij maken het verschil voor hun kinderen, familie en dorp.

In India leven mannen en vrouwen in gescheiden werelden. Ze werken vooral aan wat ze kennen en stellen daardoor andere prioriteiten. Vrouwelijke raadsleden maken dus andere budgetkeuzes dan mannelijke raadsleden en werken aan thema’s die door mannelijke raadsleden grotendeels worden genegeerd, zoals scholing, water, gezondheidszorg en het tegengaan van seksueel geweld.

Lees meer over wat een vrouw allemaal in de dorpsraad kan bereiken