Investeren met impact

GeefWijzer: The Hunger Project scoort 100%

Er zijn grofweg dertigduizend goede doelen in Nederland. Als je je geld aan een van hen geeft, wil je het liefst zeker weten dat het ook goed wordt besteed. Een aantal verschillende onafhankelijke organisaties probeert zo goed mogelijk in beeld te brengen hoe goede doelen hun werk doen. The Hunger Project scoort daarbij consistent de hoogst mogelijk haalbare punten.

Transparantie

genomineerd-transparantprijsAllereerst is daar de zogenaamde ANBI-status: voordat de Belastingdienst een goed doel erkent als een Algemeen Nut Beogende Instelling, moet het aan een aantal basale eisen voldoen op het gebied van beleid, beloning en integriteit. Ongeveer 55.000 organisaties in Nederland hebben deze status. The Hunger Project Nederland is er daar een van.

Bovendien kan een goed doel zich (vrijwillig, en op eigen kosten) jaarlijks laten keuren door het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF). Die letten met name op de betrouwbaarheid van de keurmerkhouders. In 2016 mogen bijna 400 Nederlandse goede doelen zich een CBF Erkend Goed Doel noemen, waaronder The Hunger Project Nederland.

Ook doet The Hunger Project jaarlijks mee aan de Transparant Prijs, een initiatief van PwC en de Nationale Postcode Loterij. De prijs wordt elk jaar toegekend aan het goede doel dat haar achterban het beste informeert over het werk en de resultaten van het afgelopen jaar. Al twee jaar op rij is The Hunger Project koploper bij de Transparant Prijs. Dit jaar waren we finalist en eindigden we op de 2e plaats, in 2015 werden we 6e.

Vergelijkende tests

Daarnaast zijn er nog GeefWijzer en de Nationale Goede Doelen Test. Die baseren allebei hun beoordeling van goede doelen op de zeer uitgebreide database van de vakgroep Filantropie van de Erasmus Universiteit. Bij beide tests scoort The Hunger Project al jaren op rij de volle 100%. Dat is de hoogst haalbare score – op een lange lijst van onderwerpen als transparantie, aanpak van activiteiten en de kwaliteit van de organisatie.

De Nationale Goede Doelen Test werkt bovendien met een zogenaamde Indicatieve Impact Score (IIS). Die is enerzijds gebaseerd op de Performance Prediction Scan, die het Erasmus Centre for Strategic Philanthropy en de Kennisbank Filantropie hebben ontwikkeld, en anderzijds op een enquête onder 80 directeuren van goededoelenorganisaties. The Hunger Project komt, net als voorgaande jaren met een 100-score als beste uit deze rangschikking. En daar zijn we enorm trots op.

Wat vind je zelf?

Op de vergelijkingswebsite van Independer kun je ons zelf ook beoordelen. Of neem contact met ons op, en vertel het ons direct. Wij horen graag wat je van The Hunger Project vindt. Bekijk ons privacy beleid. 

Kachindamoto, Malawi - op weg naar zelfredzaamheid