Moringa - Benin - 300x300
Moringa - Benin - 300x300
Moringa - Benin - 300x300

Moringa, de wonderboom

Moringa is een tropische boom met een buitengewoon hoge voedingswaarde. De boom groeit bijna overal, en snel. Moringabladeren bevatten meer vitamines en mineralen dan de meeste voedingsmiddelen die wij kennen. Moringa wordt niet voor niets de wonderboom genoemd. The Hunger Project voert in Benin, Ethiopië, Malawi en Oeganda actief campagne voor het verbouwen en gebruiken van Moringa.

Moringa en ondervoeding
Professor Polycarpe Kayode van de universiteit Abomey-Calavi: “In Benin is 1 op de 4 kinderen ondervoed. En er is ook veel verborgen honger. Honger die je niet direct aan iemand ziet. Hij of zij is niet mager en kan er goed uitzien, zelfs stevig. Maar honger gaat niet alleen over de hoeveelheid calorieën die je binnenkrijgt. Het gaat ook om de kwaliteit daarvan, om de voedingswaarden. Door gezonder te eten neemt ondervoeding af. En door Moringa gaat de voedingswaarde van een gemiddelde maaltijd er met sprongen op vooruit. Daarom juichen we het toe dat The Hunger Project Moringa op de kaart zet.”

Extra bijdrage Nationale Postcode Loterij
The Hunger Project boekt in Benin met Moringa al een aantal jaren succes in de strijd tegen honger. Dankzij extra financiering van de Nationale Postcode Loterij kunnen we dat de komende jaren opschalen naar Ethiopië, Oeganda en Malawi. Tijdens het Goed Geld Gala in januari 2015 ontvingen we hiervoor een cheque ter waarde van bijna 1,3 miljoen euro. Daarmee kunnen we een miljoen mensen voorlichten over de kracht van Moringa en de noodzaak van goede voeding. En kunnen zij  een stevige nieuwe stap zetten in hun strijd tegen ondervoeding.

Joel Komakech van The Hunger Project Oeganda zag in Benin hoe de campagne daar is opgezet en ging vol vertrouwen in Oeganda aan de slag: “We zijn begonnen bij de weegsessies van kinderen. Met het planten zijn we in oktober gestart, tijdens het regenseizoen. En we willen graag samenwerken met de universiteit en met de overheid. Dat zal de Moringacampagne meer geloofwaardigheid geven. Zo wordt het beter ingebed, waardoor het programma ook na de drie jaar steun van de Postcode Loterij door zal blijven gaan.”

Moringa facts

– Moringa heeft 92 voedingsstoffen
– Voor de stekjes worden 0 chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt
– Na 6 maanden kunnen de bladeren al geoogst en gegeten worden
– Moringabladeren moeten niet langer dan 3 minuten gekookt worden, om de voedingsstoffen te bewaren
– In Ethiopië, Oeganda en Malawi worden de komende jaren:
… 1 miljoen mensen voorgelicht over de kracht van Moringa en de noodzaak van goede voeding
… 11 Moringakwekerijen en 9 Moringapoeder fabriekjes opgezet
… en krijgen 90.000 mensen een Moringaboom

“Voedsel gaat heel erg over tradities en gebruiken. Wat mensen eten of niet eten is vaak cultureel bepaald. Je moet weten welke invloed eten op je gezondheid heeft. Vaak hoef je helemaal niet ver te kijken voor een oplossing. Het is er vaak al – zoals Moringa. Dat is een echte lokale oplossing.”

Gisele Denou – The Hunger Project Beninhttps://

Van start in Ethiopië

In vijf epicentra in Ethiopië ging het Moringaprogramma in 2015 van start. Enkele resultaten tot nu toe:

  • De eerste Moringaplantages zijn aangelegd door de boerengemeenschap zelf. Zij hebben het land voorbereid en gingen van start met Moringazaad, stekjes en goed hekwerk.
  • De boeren zijn getraind in het maken van biologische onkruidverdelgers en in verbeterde wateropslagmethodes.
  • In september ging een groep van vrouwelijk leiders, lokale overheidsfunctionarissen, boeren en de voorzitter van de epicentrumcommissie op studiereis naar de Konso-regio in Ethiopië, waar al veel met Moringa wordt gewerkt.
  • In de epicentra worden workshops gegeven over koken met Moringa.

“Ik maak thee van Moringabladeren. Die gaf ik elke dag aan mijn 18-jarige dochter Mebrate, toen zij zwanger was. Twee maanden geleden is Mebrate bevallen van haar zoon Abil. En ik maak nog steeds dagelijks Moringathee voor Mebrate. Want via de borstvoeding geeft ze de waardevolle voedingsstoffen van de Moringa aan Abil door.”

Tsege Nesk uit Dobi Kebele in EthiopiëLees het verhaal van Tsege

“We kenden Moringa nog niet. Bij de kookdemonstratie werd Moringapap gemaakt van de bladeren. Het was best lekker! Moringa heeft een hoge voedingswaarde en is net zo gezond als groente en fruit. We hebben gezien hoe je er lekker mee kunt koken en hoe de Moringaboom eruit ziet. En in juni krijgen we zelf een stekje!”

Zussen Nuria en Zebiba Ahmed uit Mekecho in EthiopiëLees het verhaal van Nuria en Zebiba

“Ik vertel mijn dorpsgenoten over de voedingswaarde van Moringa en het belang daarvan voor zwangere vrouwen, baby’s en jonge kinderen. Dit doe ik als we met veel mensen bij elkaar zijn, bijvoorbeeld bij een koffieritueel bij een geboorte.”

Genet, Moringa animator voor haar dorp Mekecho in EthiopiëLees meer over het Moringa programma in Ethiopië