Brasserie Panneke, sparen voor het einde van de honger

Sinds februari 2014 spaart Brasserie Panneke elke maand geld  voor The Hunger Project. De brasserie ligt mooi gelegen in het centrum van Middelburg.

De enthousiaste eigenaar Swen Buijs legt uit hoe deze samenwerking tot stand is gekomen. “Ik spaarde hiervoor voor het project Fill the Cup, onder het nom ‘wij een maaltijd, zij een maaltijd’  maar dat werd stopgezet. Ik wilde doorgaan en Panneke verbinden aan een goed doel, bij voorkeur een dat zich inzet voor het oplossen van honger in landen waar dat echt nodig is. Via een zoekrondje op internet kwam ik bij The Hunger Project terecht. Ik kende het eerlijk gezegd nog niet, maar de organisatie sprak mij direct aan. Nu kan ik op mijn eigen manier een steentje bijdragen. Tien jaar geleden was ik daar niet mee bezig, toen was het belangrijkste om rond te komen met Panneke. Nu ben ik zo ver dat ik mij via de brasserie ook kan inzetten voor anderen. Daarnaast wordt Panneke ook steeds groener en duurzamer.”

De brasserie is sfeervol en gezellig. Op elke tafel staat een klein kaartje  met uitleg over The Hunger Project. Op het kaartje staat: “Door €0,20 extra te betalen voor je eten, draag je bij aan de oplossing voor het grootste oplosbare probleem ter wereld.”  Zo wordt bij de gasten een kleine bijdrage in rekening gebracht. Dit geld wordt opgespaard en gaat aan het einde van de maand naar The Hunger Project.

Hoe mensen op deze samenwerking reageren? “Ze  vinden het allemaal erg leuk. De meest gehoorde reactie  van gasten is dat ze €0,20 extra zo weinig vinden. Ze vragen zelfs waarom ik niet meer doe. Maar dit bedrag is zo klein, dat mensen er niet zoveel over nadenken. Als ik het zou verhogen naar €1,00, dan kijken ze misschien gek op. Maar €0,20, daar doet niemand moeilijk over.  Op het kaartje staat dat mensen ook mogen weigeren, maar dat is gelukkig nog nooit gebeurd.”

Een einde aan de honger in 2030, vindt Swen een nobel streven. “Ik denk zeker dat het kan, maar ik weet niet of het ook echt lukt. Ik twijfel of iedereen bereid is daarin te investeren. Ik denk dat het alleen kan als er een gedachtenverandering komt. Dat mensen niet altijd hun eigenbelang vooropstellen maar ook het belang van anderen.  En als dat dan een beetje ten kosten gaat van henzelf, dan moeten ze dat maar voor lief nemen. Met die gedachtenverandering zou het wel moeten lukken.”

Ben je een keer in Middelburg, ga dan gezellig langs bij Brasserie Panneke!

.