Friends Run for The Hunger Project – lopen met een doel

Jose Cubo liep in zijn eentje de halve marathon van Amsterdam in 2006, en haalde meer dan € 17.000 op voor The Hunger Project. Daarna  besloot een groep vrienden, waaronder Rolf de Horde, om samen structureel de loopschoenen aan te trekken voor The Hunger Project. Zo ontstond Friends Run for The Hunger Project. De Friends laten namelijk hun kilometers sponseren en halen daarmee ieder jaar een fantastisch bedrag op.

Rolf: “We kennen elkaar sinds onze jeugd. We hebben altijd met elkaar gevoetbald totdat er blessures kwamen. Iedereen kreeg last van pijntjes en kwaaltjes, het voetballen ging niet meer. In hardlopen zagen we wel wat, maar we wisten niet meteen hoe we dit gingen invullen. De lol in de kleedkamer en op het voetbalveld, heb je toch niet echt bij hardlopen. En het is daarnaast een solistische sport. We hebben toen besloten een loopteam op te zetten en dat ergens aan te koppelen, zodat het tóch teamsport werd. Door de halve marathon van Jose zagen we in, dat sponsering  van  The Hunger Project, wel een hele mooie manier is van een gezamenlijk doel stellen en plezier hebben in de sport, mét alle voetbalhumor en ongein die erbij hoort.

Iedereen uit het loopteam (Marcel Kragtwijk, Frank de Horde, José Cubo, Erwin de Horde, Erik Boeree en ikzelf) was gelijk overtuigd van het doel, de organisatie en de aanpak. Bij The Hunger Project is het geen kwestie van overtuigen, iedereen die ermee in aanraking komt gaat direct overstag en gelooft er heilig in. The Hunger Project focust op ondernemerschap in plaats van de slachtofferrol.


Waar een aantal doelen de afhankelijkheid van mensen in stand houdt door te subsidiëren en niet te prikkelen, stimuleert The Hunger Project juist om het heft in eigen hand te nemen. Een aantal collega’s sponsort mij met  1 cent per km, aan het einde van het jaar komt dat neer op een bedrag van € 15 of € 20, maar het zijn wel veel collega’s die dit doen. Het gaat niet alleen om geld, maar ook het besef dat dingen wél werken en dat meer mensen bekend worden met het fenomeen The Hunger Project.

We kiezen gezamenlijk diverse lopen uit, waar we met zo veel mogelijk Friends naar toe gaan en zo veel mogelijk kilometers proberen te lopen. Met z’n allen onderweg in de auto, geeft het oude voetbalgevoel terug en versterkt de team spirit. Onze eerste drijfveer is de sport, maar de koppeling aan een goed doel maakt het ultiem. Dit geeft een extra prikkel om te blijven lopen. We geloven in The Hunger Project en dat geeft extra motivatie. Elk jaar vinden we nieuwe sponsors. We hebben nog nooit meegemaakt dat iemand afhaakte, ook in deze moeilijke tijden niet. Dit zegt wat over ons, maar ook het goede doel. Het lukt ons niet altijd om ieder jaar meer kilometers te lopen, maar door het groeiende aantal sponsors halen wel steeds meer op. Ons motto is ook ‘komt het niet uit de lengte dan moet het uit de breedte komen.’ Elk jaar proberen we onszelf weer te overtreffen!”

In 2015 hebben de mannen ruim 1185 kilometer hardgelopen, daarmee haalden ze €12.000 (!) op voor Benin. Dit maakten ze bekend op 1 november 2015 tijdens de 9e editie van de Run for The Hunger Project.