WereldCoach

Foto: Paul Voorthuis

Foto: Paul Voorthuis

WereldCoach verbindt Nederlandse trainers en coaches aan een te coachen persoon in een ontwikkelingsland. Eén WereldCoach draagt per coachingstraject 50 euro af. Dit bedrag stelt iemand aan de andere kant van de wereld in staat om duurzaam gecoacht te worden. WereldCoach werkt met de formule: één gecoachte in Nederland is één gecoachte in Afrika, Azië of Latijns-Amerika. In Azië steunt WereldCoach het Panchayat Rai programma van The Hunger Project India, dat leiderschapstrainingen geeft aan vrouwen die zijn gekozen in de dorpsraad.
Jeroen Koopen, voorzitter en medeoprichter van WereldCoach, legt uit:

“WereldCoach vindt dat iédereen op de wereld toegang moet hebben tot persoonlijke ontwikkeling. Omdat mensen groeien door training, coaching en scholing. Veel mensen hebben hier geen toegang tot en Wereldcoach vindt dat geen goede zaak. Aangesloten trainers & coaches helpen mensen zich te ontwikkelen en zien dagelijks de groei en de positieve effecten hiervan, die gunnen ze iedereen.

In Nederland wil ik dat wij een organisatie worden waar je niet meer om heen kunt. Eerst werkten we alleen samen met The Hunger Project in India. Inmiddels hebben we op ieder werelddeel (Afrika, Azië, en Latijns-Amerika) een partner. We zijn niets voor niets WereldCoaches! Ik ben ervan overtuigd dat de bijdrage die we aan The Hunger Project leveren alleen maar groter wordt door deze stap.

We zijn in 2008 als organisatie vanuit The Hunger Project gestart. Toen had ik zelf al de visie dat we onafhankelijk moesten zijn, en dat zijn we nu. Maar we zijn nog steeds verbonden met The Hunger Project en we ondersteunen elkaar. Ik kan geen enkele reden bedenken waarom we in de toekomst afscheid zouden nemen. Beiden vinden we dat de mens zelf het verschil maakt. Mensen zijn niet het probleem, maar juist de oplossing. Mensen zijn maakbaar in de zin dat zij zich kunnen ontwikkelen en door die ontwikkeling vindt verandering plaats. Dat is waarom WereldCoaches verliefd worden op The Hunger Project. Ze vinden het een top filosofie en zien in de praktijk dat het werkt.

Toen we WereldCoach oprichtte was de strategie om zo veel mogelijk WereldCoaches te werven. We wilden een ‘community’ tot stand brengen. Het bleek al snel dat veel mensen sympathie hadden voor de gedachte achter WereldCoach en ook WereldCoach werden. Maar wanneer er vervolgens werd gevraagd om de financiële bijdrage, dan gaven zij vaak niet thuis. Om die reden hebben we sinds dit jaar de ‘community strategie’ veranderd in een ‘brand strategie’.  We zijn bezig om WereldCoach als een echt merk neer te zetten; HET keurmerk voor duurzame persoonlijke ontwikkeling. Ook aan de kant van de aangesloten WereldCoaches zelf gaan we onze eigen concept strenger bewaken: een gecoachte hier is 1 gecoachte daar. Daarbij zijn we van mening dat een beetje trainer / coach toch wel tien trajecten per jaar zal doen. Dat houdt in dat iedere Wereldcoach dus een minimale bijdrage van 500 euro per jaar zal afdragen van zijn/haar omzet. We vragen dus meer ‘financiële commitment’. Daardoor zien we dat het aantal WereldCoaches afneemt. Desondanks zijn de bedragen en het aantal mensen dat we trainen hoger dan ooit. De mensen die nu ‘ja’ zeggen tegen de organisatie zetten zich ook voor 100 procent in.

WereldcoachVoor degene voor wie 500 euro te veel is, bestaat de mogelijkheid om vriend van Wereldcoach te worden. Dat kan bijvoorbeeld een drukkerij of websitebouwer zijn die gratis diensten levert. Tenslotte bestaat sinds dit jaar de mogelijkheid om Wereldcoach partner te worden. Dit zijn bedrijven, organisaties of overheidsinstanties die net zoals Wereldcoach geloven in, én doen aan Planet, People, Profit. Vaak zijn vele bedrijfsprocessen al verduurzaamd binnen organisaties; de koffie, het papier en de leaseauto. Echter vergeten zij bijna allemaal iets belangrijks, de mensen/medewerkers zelf! Een bedrijf is WereldCoach partner als zij op termijn al hun trainingen en coaching trajecten laten verzorgen door WereldCoaches. En dus automatisch iemand anders aan de andere kant van de wereld ook de mogelijkheid tot coaching geven. Bedrijven hoeven niet perse een reeds bestaande WereldCoaches te zoeken. Hun huidige trainers kunnen natuurlijk ook bepalen zich aan te sluiten bij zo’n fantastische organisatie zoals WereldCoach.”

Meer op www.wereldcoach.nl