11 oktober: Meisjesdag

Op 11 oktober is het Internationale Meisjesdag en staan gelijke kansen en rechten voor meisjes wereldwijd centraal. Door discriminatie zijn meisjes vaker ondervoed, stoppen ze eerder met school en trouwen ze jonger. The Hunger Project maakt zich sterk voor meisjes en komt in actie tegen discriminatie en kindhuwelijken en voor gelijk onderwijs voor meisjes.

Samen kunnen we de vicieuze cirkel van discriminatie en armoede stoppen. Zodat deze meisjes uit kunnen groeien tot krachtige vrouwen die hun mannetje kunnen staan in de strijd tegen honger.

Meisjesdag Bangladesh
In 2000 leidde The Hunger Project Bangladesh een samenwerkingsverband van organisaties, om de eerste Nationale Meisjesdag in Bangladesh op poten te zetten. Dit groeide uit tot Internationale Meisjesdag, dat sinds 2012 een door de VN erkende dag is.

Meisjes centraal
Als meisjes de gelegenheid krijgen om onderwijs te volgen, heeft de hele maatschappij er voordeel bij: kindersterfte en ondervoeding neemt af, inkomen neemt toe. Laten we samen de meisjes steunen om uit meisjes te halen wat er  in zit en om ze uit te laten groeien tot machtige leiders die een nieuwe toekomst bieden aan hun gezinnen, gemeenschappen, hun landen en onze wereld.

In alle programma’s van The Hunger Project staan gelijke rechten en kansen voor meisjes centraal. Op verschillende manieren zetten wij ons in om de vicieuze cirkel te doorbreken. Lokale vrijwilligers in Afrika, Azië en Latijns-Amerika roepen op tot een halt van geweld en discriminatie tegen meisjes en aan discriminerende praktijken zoals kindhuwelijken, bruidsprijzen en genitale verminking.

Kindhuwelijken
Kindhuwelijken, honger en armoede gaan hand in hand. Oorzaak en gevolg, gevolg en oorzaak. The Hunger Project bestrijdt kindhuwelijken daarom door precies datgene te doen wat we al jaren zo goed doen. Want juist onze aanpak, die op zo veel terreinen tegelijk impact heeft, is de oplossing. Zoals de inzet van gemotiveerde en getrainde lokale vrijwilligers, die als dorpsgenoten toegang hebben tot kwetsbare meisjes en hun families. Zoals het empoweren van meisjes. Zorgen dat zij naar school gaan. En families de kennis en tools geven om hun eigen inkomsten te vergroten. Want wanneer ouders hun gezin kunnen onderhouden, worden de dochters later uitgehuwelijkt.

Video Child Marriage

Lees meer over de link tussen honger en kindhuwelijken.